Incepand cu luna ianuarie a anului viitor, companiile romanesti de transport vor fi obligate sa plateasca statului o noua taxa pentru utilizarea infrastructurii rutiere, care, alaturi de celebra taxa -Basescu-, va fi destinata in exclusivitate pentru proiectele de constructie, reabilitare si intretinere a drumurilor nationale. Operatorii de transport vor fi taxati in functie de gabaritul vehiculelor pe care le au in dotare si de numarul de axe ale acestora. Primii pe lista vor fi transportatorii care detin autocare si camioane de peste 12 tone, urmatorii platitori fiind proprietarii camioanelor de tonaj mai mic si cei de autoturisme.
Potrivit sefului Directiei Generale de Reglementari si Calitatea Serviciilor din MLPTL, dl Sergiu Ionescu, nivelul taxei de utilizare a infrastructurii va fi, in prima faza, in jur de 300 de marci germane. Atat numarul de platitori, cat si valoarea taxei vor creste in urmatorii ani, tinta fiind alinierea la nivel european (1.500 euro/an), intr-un interval de noua ani.
Dupa achitarea taxei, utilizatorii vor primi un certificat (vigneta), cu care vor avea dreptul sa circule pe orice retea de drum din tarile UE.
Ministrul Miron Mitrea a precizat ca -eurovigneta- va aduce sume suplimentare de bani pentru proiectele de infrastructura rutiera si nu va suplini taxa -Basescu-, inclusa in pretul carburantilor auto.
Asa cum era de asteptat, anuntul ministrului Miron Mitrea privind aplicarea, de la 1 ianuarie 2002, a sistemului european de taxare a accesului autovehiculelor pe infrastructura rutiera romaneasca a produs ingrijorare in randul managerilor societatilor de transport. Chiar daca recunosc utilitatea acestei taxe, practicata in toate tarile Uniunii Europene (UE), transportatorii considera ca ea va impovara si mai mult firmele, care abia mai fac fata cu plata taxelor si impozitelor catre stat.
Potrivit ministrului transporturilor, prima categorie de utilizatori ce va fi obligata sa achite taxa de utilizare a infrastructurii rutiere sunt firmele de transport international, care intra in competitie directa cu cele europene. -Este posibil ca acestea sa se alinieze normelor europene privind plata taxei intr-o singura etapa sau in doua. Vom definitiva toate amanuntele pana la introducerea proiectului de ordonanta in Guvern-, a precizat Miron Mitrea. El a adaugat ca intr-o a doua etapa, respectiv peste doi-trei ani, taxa va deveni obligatorie pentru firmele de transport intern, ultimele pe lista fiind persoanele fizice. -In cadrul negocierilor cu UE am solicitat ca taxa sa fie aplicata pentru populatie din 2002, la un nivel foarte redus, urmand sa se ajunga la cel practicat in tarile europene intr-un interval de noua ani-, a specificat ministrul.
Introducerea taxei de utilizare a infrastructurii rutiere este parte a capitolului privind transporturile, aflat in curs de negociere intre autoritatile de la Bucuresti si cele de la Strasbourg. Dupa achitarea acestei taxe, transportatorii primesc un certificat (vigneta), valabil pe o perioada de timp strict determinata – de obicei un an -, in care sunt specificate toate datele privind categoria de taxare a vehiculelor pe care le poseda. La primirea vignetei, utilizatorii pot circula pe orice retea de drum aflata in statele semnatare ale acordului privind taxa de utilizare a infrastructurii. Potrivit Directivei 66/1999 a CE, dreptul de utilizare se aplica -fara discriminare, direct sau indirect, in functie de organizarea si destinatia transportului, pentru toate categoriile de autovehicule-. Taxa este fixata de fiecare stat membru la un nivel egal sau inferior celui stabilit in anexa 2 a Directivei mentionate, iar valoarea acesteia se calculeaza in functie de nivelul de noxe si de numarul de axe a autovehiculului.
Sefa Directiei Generale -Integrare Europeana- din Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), Virginia Tanase, ne-a precizat ca, in Romania, principalul criteriu de aplicare a noii taxe va fi gabaritul vehiculelor si gradul lor de poluare. -In prima faza vor plati cei ce detin autocare si camioane de marfa de peste 12 tone, urmand ca ulterior sa fie incluse la plata camioanele de tonaj mai mic si autovehiculele personale. Toata lumea va fi obligata sa plateasca, pentru ca drumurile nu sunt gratuite nicaieri in lume. In Romania, nivelul taxei va fi mult sub cel de 1.500 de euro, cat este in tarile UE, pentru ca se tine cont de contextul economic si de faptul ca operatorii autohtoni de transport nu au venituri la nivelul celor comunitari-, a spus Virginia Tanase. Ea a mai precizat ca toti banii care vor fi colectati in baza eliberarii vignetelor vor fi utilizati pentru constructia si reabilitarea drumurilor nationale. -Aceste fonduri nu pot fi folosite sub nici o forma in alte scopuri-, a mai spus reprezentanta MLPTL.
De altfel, ministrul transporturilor si-a aratat in numeroase randuri preocuparea de a atrage fonduri extrabugetare pentru constructia si reabilitarea infrastructurilor de transport, in contextul in care nivelul maxim al creditelor externe angajate nu poate depasi 450 milioane de dolari anual. -Toate creditele externe devin cheltuieli pe buget, iar daca am depasi aceasta suma, am afecta plafonul de indatorare a tarii, stabilit de acord cu institutiile financiare internationale-, a explicat Mitrea.
Proiectul de ordonanta privind taxa de utilizare a infrastructurii rutiere se afla in stadiu final de pregatire la MLPTL si va fi prezentat Executivului, spre aprobare, intr-una din urmatoarele sedinte. Pana la aceasta ora, ministerul nu a definitivat capitolul privind numarul celor vor fi obligatia sa plateasca taxa incepand cu 1 ianuarie 2002 si nici calculele privind valoarea acesteia. Conform estimarilor directorului general al Directiei de Reglementari si Calitatea Serviciilor in Transporturi Rutiere, Sergiu Ionescu, nivelul taxei se va situa in prima faza, cel mai probabil, la 300 de marci germane si va fi platita de circa 300 de utilizatori.
In conditiile in care Romania nu a semnat inca acorduri de parteneriat cu mediul privat pentru realizarea unor proiecte de infrastructura de maxima importanta, firmele de transport vor trebui sa asigure fondurile necesare lucrarilor de constructie si reparatie a drumurilor pe care bugetul de stat nu le poate acoperi. Efortul financiar al transportatorilor va creste, cu atat mai mult cu cat taxa -Basescu-se mareste la fiecare alimentare cu combustibil, din cauza devalorizarii leului in raport cu moneda euro.