Afacerile ilegale din domeniul productiei si comercializarii de alcool continua sa aduca, din pacate, importante prejudicii la bugetul de stat. Inspectorii financiar-fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au efectuat, saptamana trecuta, la nivel national, 122 de controale la firmele cu activitati in acest sector, in urma carora au aplicat 107 sanctiuni contraventionale in valoare de 1,5 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al ANAF, in judetul Timis, controalele au vizat firmele La Violeta din Recas, amendata cu 200 milioane de lei, si Casa de Vinuri Recas, sanctionata tot cu aceeasi suma. Reprezentantii institutiei de control au confiscat, de la cele doua societati 137 litri de tuica si 15,8 milioane lei, reprezentand contravaloarea vanzarilor din acest produs. De asemenea, firma Diva din judetul Timis a fost amendata cu 200 milioane de lei din cauza descoperirii unor cantitati de produse nemarcate. Ca urmare, mai multe sticle de bauturi alcoolice au fost confiscate. Suma achitata, din totalul amenzilor aplicate, este de 365 milioane de lei.
Alcoolul si petrolul, domeniile cele mai -atractive-
Din pacate, ne aliniem tarilor europene doar la practicile negative. De exemplu, comertul cu produse petroliere, cel cu cu amanuntul si en-gros, precum si comertul cu alcool sunt in Romania sectoarele in care practicile subterane, respectiv evaziunea fiscala, sunt cel mai des intalnite. In urma controalelor efectuate de inspectorii financiar-fiscali in prima jumatate a acestui an, au fost constatate diferente de impozite, taxe si contributii in valoare de 49,3 miliarde de lei, dobanzi si penalitati de 95,3 miliarde de lei, fiind aplicate amenzi insumand 10,3 miliarde de lei. -Principalele deficiente constatate au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile sau inregistrarea in evidente a unor cheltuieli fictive, fara a avea la baza documente justificative. Au mai fost intalnite cazuri de distrugere a actelor contabile, de intocmire incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, in scopul vadit de a cauza prejudicii bugetului-, a declarat presedintele ANAF, Neculae Plaiasu.
Evaziunea fiscala din acest sector de activitate a ajuns la cote alarmante, potrivit presedintelui patronatului din domeniu – Garant, Romulus Dascalu, activitatea ilicita a celor certati cu legea fiind asadar in detrimentul producatorilor si comerciantilor legali. Potrivit oficialului Garant, mai mult de jumatate din comertul cu alcool se face la negru, pe de-o parte aducandu-se grave prejudicii la bugetul de stat, iar pe de alta parte, -blocand- drumul producatorilor legali. Dascalu acuza insa pentru aceasta debandada din domneiu autoritatile pentru ca -nu vor sa faca curatenie in acest domeniu, nu exista vointa politica pentru realizarea acestui lucru-.
Frauda de trei milioane de dolari
Un caz mai mult decat impresionant de evaziune fiscala in domeniul alcoolului a fost descoperit, in cursul acestui an, de inspectorii ANAF la SC Interamerican Arad. Frauda descoperita in urma controalelor a fost de 100 miliarde de lei, aproximativ trei milioane de dolari. In spatele intregii afaceri, minutios puse la punct, se afla o adevarata increngatura de firme din domeniul fabricarii si comercializarii alcoolului. Capul rautatilor insa a fost SC Interamerican Trading SRL, filiala Arad, care a reusit prin -afilierea- mai mult decat dubioasa cu o alta firma, Vinalcool prod SRL Calarasi, sa -elaboreze- un mecanism ingenios de fraudare a bugetului de stat.