Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) se va face prin vanzarea intregului pachet de actiuni detinute de stat, procesul urmand sa se finalizeze, conform angajamentelor asumate de statul roman prin Programul PSAL II, convenit cu Banca Mondiala (BM), pana la sfarsitul anului 2002, a declarat sambata, la Neptun, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu.
Oficialul guvernamental crede ca privatizarea BCR va fi un proces destul de dificil de realizat, din cauza dimensiunilor si importantei bancii. -Avand in vedere subtilele presiuni care se fac pentru scoaterea BCR la privatizare, ne intrebam: ce se va intampla in cazul in care noi vom scoate banca la vanzare si acei putini ?çbaroni?ê ai pietei bancare mondiale nu vor veni s-o cumpere?-, a spus ministrul privatizarii.
Unda verde pentru BCR
El a apreciat ca, in cursul acestei saptamani, comisia de privatizare a BCR se va intruni pentru a da -unda verde- consultantului sa reevalueze si sa actualizeze raportul bancii, intocmit in cursul anului trecut. Documentul va sta la baza viitoarelor discutii intre Guvern si BM pe tema Programului PSAL II, care vor avea loc in aceasta toamna. -Pana la semnarea Acordului cu FMI, trebuie sa avem cel putin o declaratie publica cu privire la strategia de privatizare a BCR. Acest lucru este prevazut si in proiectul scrisorii de intentie adresat de Cabinetul Nastase FMI-, a precizat Ovidiu Musetescu.
Potrivit declaratiilor dnei Adriana Miron, director al Departamentului de Relatii cu Institutiile Financiare Internationale din cadrul APAPS, Programul PSAL II va avea trei componente esentiale. Prima se refera la continuarea proceselor de privatizare demarate in Programul PSAL I pentru 30 din cele 50 de mari societati comerciale cu capital de stat.
O alta componenta vizeaza privatizarea celor cinci mari intreprinderi din PSAL I: Antibiotice Iasi, Hidromecanica Brasov, Romvag Caracal, Electroputere Craiova si Tractorul Brasov. Trei dintre acestea – Electroputere, Hidromecanica si Romvag – au fost lansate la privatizare la inceputul acestui an, APAPS negociind in prezent cu mai multi potentiali investitori. -Anuntul de privatizare pentru Antibiotice va fi publicat pe 3 septembrie a.c., iar in ceea ce priveste Tractorul, a fost demarata deja procedura de consultanta-, a precizat Adriana Miron. Aceasta a adaugat ca semnarea contractului de privatizare a combinatului SIDEX a fost foarte bine primita de institutiile financiare internationale, un prim semnal fiind deblocarea unei prime transe din finantarea nerambursabila acordata Romaniei de UE, prin Programul RICOP.
Alro si Alprom se vand separat
In cadrul componentei de privatizare -prin forte proprii-, ce va fi realizata de APAPS in cadrul PSAL II, vor fi incluse pentru privatizare cinci mari societati, 80 de intreprinderi mici si mijlocii si 40 de societati la care statul mai detine pachete reziduale. -Au fost stabilite deja 10 unitati economice care vor fi incluse in PSAL II pentru restructurare, precum si alte 10 pentru privatizare-, a conchis Adriana Miron.
Guvernul de la Bucuresti va trebui sa elaboreze si sa aprobe pana la data intrunirii board-ului BM strategia de privatizare a societatilor Alro si Alprom Slatina, care figureaza, de asemenea, in PSAL I. Potrivit ministrului privatizarii, decizia Executivului va consfinti privatizarea separata a celor doua societati -care isi vor desfasura activitatea in continuare, intr-o stransa conexiune.
Privatizarea Alro va reprezenta, cu siguranta, unul dintre cele mai controversate subiecte din aceasta toamna, iar surprizele nu vor lipsi. O surpriza este, potrivit ministrului Musetescu, vizita efectuata saptamana trecuta la APAPS de reprezentantii companiei franceze Pechiney, care au prezentat un pachet de propuneri referitor la privatizarea Alro. -Acestea vizeaza, la prima vedere, tot metode neconventionale de privatizare. Propunerile tin cont de noua realitate de la Alro, determinata de coagularea actionariatului si de faptul ca actionarul semnificativ (Marco International, n.n.) a incheiat, in premiera, un acord social cu sindicatele, pentru o perioada de cinci ani. Pechiney considera ca aceste elemente vor da o mare greutate privatizarii. Pe de alta parte, propunerile Pechiney focalizeaza cu preponderenta societatea Alprom. I-am rugat pe reprezentantii companiei franceze sa detalieze acest set de documente, pentru ca noi sa-l putem prezenta ca pe o solutie alternativa de privatizare-, a spus ministrul. El a subliniat ca Pechiney isi pastreaza interesul pentru industria romaneasca a aluminiului, reprezentantii grupului aratandu-si disponibilitatea atat pentru achizitionarea unor pachete de actiuni, cat si pentru asigurarea de noi tehnologii si investitii.
-Guvernul va definitiva si aproba la jumatatea lunii septembrie a.c. strategiile de privatizare atat pentru Alro, cat si pentru Alprom-, a spus Ovidiu Musetescu, adaugand ca, in ultimele doua luni, APAPS a mai primit doua noi scrisori de intentie pentru Alro.