Unul dintre putinele succese ale economiei romanesti din ultimii ani este reprezentat de relansarea industriei, exportul de produse ale acestui sector situandu-se pe primul loc intr-un clasament al contributiilor diverselor ramuri la total export. Toate extimarile indica o crestere a contributiei industriei la PIB la aproximativ 6,4%, fata de doar 2,5%, cat s-a inregistrat anul trecut. Dar un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica pentru anul 2007 o scadere a contributiei industriei la PIB la doar 4,8%. Un alt studiu al aceleeasi institutii, -Estimarea evolutiei industriale in trimestrul IV 2006 pe baza anchetelor de conjunctura-, demonstreaza continuitatea cresterii cifrei de afaceri in domeniul industriei si in acest ultim trimestru al anului.
Ancheta de conjunctura initiata de catre CNP scoate in evidenta si optimismul existent in randul factorilor de decizie din mediul de afaceri, managerii din domeniul industrial asteptandu-se la o crestere economica a sectorului de 6,6% in acest an, chiar mai importanta decat cea estimata pe baza de calcul, mult superioara celei pronosticate de aceiasi manageri pentru anul trecut, de doar 2%. CNP considera ca principalele ramuri relansate, cu cele mai importante contributii, sunt industriile alimentara, chimica, a mijloacelor de transport rutier, de mobila si extractiva.
Productivitatea, avans de 11%
Totusi, in al treilea trimestru, productia industriala a inregistrat, fata de cea inregistrata in trimestrul anterior, o -sensibila scadere- de 0,2%, tendinta considerata a fi conforma cu cea exprimata de catre agentii economici. Nu trebuie uitat ca trimestrul al treilea este cel al lunilor de vara, al concediilor, perioada in care astfel de tendinte se manifesta peste tot in spatiul UE. Dar acest lucru nu contrazice faptul ca la nivelul primelor noua luni ale anului curent, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul trecut, cresterea productiei industriale a fost de 7,2%, in serie bruta, iar productivitatea muncii in acest sector s-a majorat cu 11%, nivel apropiat celui prognozat anterior, 10,7%. Pe baza acestei evolutii, CNP apreciaza ca in acest ultim trimestru, acest indicator va continua sa creasca intr-un ritm usor mai ridicat decat in trimestrul anterior, estimata la 1,9%, atat pe seama cresterii volumului cat si a unei usoare diminuari a numarului de salariati.
Practic, in ansamblu, se anticipeaza o crestere a productivitatii muncii cu 8,2% fata de realizarile trimestrului IV din 2005, iar la nivelul intregului an majorarea va fi mai accentuata, de 10%, fata de 5,2% inregistrata in anul 2005.
Crestere de 5,1% a cifrei de afaceri
Comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, in aceeasi perioada a acestui an, pentru cifra de afaceri s-a atins o crestere de 5,1%, majorarea fiind sustinuta in principal de evolutia cifrei de afaceri pentru productia externa. Dar la nivelul anului curent, fata de anul 2005 se anticipeaza o crestere de 5% a volumului cifrei de afaceri in industrie, evolutie superioara celei inregistrate in anul 2005, care a fost de doar 3,6%, datorita tendintelor actuale de crestere mai ampla pe piata interna decat in trecut.
Deosebit de interesant este faptul ca pentru volumul creditelor din industrie din trimestrul al IV-lea al acestui an, indicator rezultat in urma efectuarii sondajelor de conjunctura, se estimeaza o crestere cu aproximativ 1,3%, comparativ cu cel din trimestrul al III-lea. In ceea ce priveste creditele restante, nu se anticipeaza o evolutie spectaculoasa a cresterii ponderii acestora, existand parerea ca va ramane la acelasi nivel, de 0,02%, ca in trimestrul anterior. Rezulta ca pentru acest ultim trimestru al acestui an, valoarea ponderii creditelor restante in total volum al creditelor este estimata la doar 0,6%.
Dar anchetele de conjunctura prevad pentru acest trimestru o crestere a ritmului mediu lunar al preturilor de productie de aproximativ 0,8%, ritm superior celui inregistrat in perioada iulie – septembrie 2006 (0,6%), dar inferior celui din trimestrul similar al anului trecut, cand s-a inregistrat 0,7%. Se estimeaza o crestere a preturilor de productie la nivelul lunii decembrie 2006, fata aceeasi luna a anului trecut, de aproximativ 12,37%, iar ca medie anuala, de 11,82%, superioara celei din anul trecut, care a fost de 10,5%.