Producatorii agricoli care detin sau administreaza exploatatii agricole de minimum 110 hectare in zona de campie si minimum 50 de hectare in zona de deal -pot beneficia de sprijinul direct al statului prin facilitati financiare-, potrivit unei legi adoptate, ieri, de Senat, cu 64 de voturi -pentru-, 45 -impotriva- si o abtinere.
Dimensiunile exploatatiilor agricole au suscitat cele mai multe discutii, amendamentul senatorilor PNL Nicolae Vlad Popa si Gheorghe Flutur prin care se propunea reducerea dimensiunilor acestor exploatatii la minimum 25 de hectare in zona de campie si minimum 15 hectare la deal fiind respins de senatori.
Dupa adoptarea legii, Flutur a afirmat ca -s-a urmarit o asociere fortata- a proprietarilor de suprafete agricole pentru a obtine o exploatatie ce poate beneficia de finantarea statului. -S-a realizat o forma de asociere, de colectivizare chiar si in zona de munte, unde nici in perioada lui Ceausescu nu exista asa ceva-, a spus Flutur. Senatorul PNL a precizat ca mai intai trebuia adoptata legea care sa reglementeze retrocedarea proprietatilor.
Senatorul PNL Ion Paun Otiman a spus ca Legea privind exploatatiile agricole -contravine flagrant normelor Uniunii Europene-, avand in vedere ca in tarile UE -media exploatatiilor este de 17 hectare-.
Senatorul PD Aurel Pana a remarcat faptul ca facilitatile financiare ale statului ar urma sa fie acordate doar pentru 7.100 de exploatatii, care au dimensiunile prevazute de lege. In acest fel, cei mai multi tarani vor fi exclusi de la aplicarea acesteia, insa va beneficia de subventii, intre altii -cel care a concesionat deja Insula Mare a Brailei-, ceea ce este -o mare aberatie-, a mai spus Pana.
Legea adoptata de Senat urmeaza sa fie dezbatuta si de Camera Deputatilor. Ea stabileste ca exploatatiile agricole -sunt forme complexe de organizare a proprietatii prin care se pun in valoare pamantul, animalele si celelalte mijloace de productie, interconectate intr-un sistem unitar, in vederea executarii de lucrari, prestari de servicii si obtinerii eficiente de produse agricole-.
In cazul sectorului animalier, o exploatatie agricola presupune 15 capete de vaci de lapte, 50 capete de taurine, 300 de capete la oi sau capre, 100 capete de porci sau 2.000 de capete la gaini ouatoare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane