Produsele romanesti destinate exportului continua sa se mentina in multe cazuri la un nivel calitativ modest si la preturi supradimensionate. Secretarul de stat, coordonatorul Departamentului pentru Comert Exterior (DEP), dl. Eugen Dijmarescu, a declarat ieri ca exporturile firmelor romanesti continua sa atraga sesizari asupra unor -aspecte mai putin onorante privind calitatea produselor-. Astfel, s-au inregistrat cazuri in care produsele nu au corespuns calitativ, un prim-exemplu fiind exporturile de instalatii de foraj de pe piata Americii Latine. -O astfel de situatie este un semnal clar ca in viitor vei fi exclus de pe acea piata-, a declarat dl. Dijmarescu. Lista esecurilor firmelor romanesti in respectarea cerintelor din angajamentele de export este departe de a fi incheiata. Un export recent de autoturisme de teren in Columbia s-a soldat cu o lista de reclamatii privind inregistrarea unor nefunctionalitati a motoarelor sau cutiilor de viteza, a precizat seful DEP. Un alt aspect, ce determina restrangerea pietei externe de desfacere a firmelor romanesti, este cel legat de preturile cu care isi comercializeaza produsele. -O problema este cea legata de preturile de export ale firmelor romanesti, in conditiile unei piete care se globalizeaza si in care oferta este extrem de diversificata. S-au inregistrat situatii in care preturile produselor romanesti sunt cu 30%- 50% mai mari decat ale unor firme concurente puternice-, a afirmat dl. Dijmarescu.
Roman Brasov pierde licitatii in Yemen
Este si cazul licitatiei derulate in Yemen pentru achizitia unor autocamioane si la care oferta societatii Roman Brasov a depasit ca pret pe cea a companiei Mitsubishi. -Societatile romanesti trebuie sa inteleaga ca nu prin exporturi se recupereaza pierderile sau proasta gestiune a unitatilor. Activitatea de export nu reprezinta o cale de solicitare a altor subventii de la stat. Pentru a se mentine sau a intra pe noi piete, societatile romanesti trebuie sa isi asume responsabilitati privind calitatea produselor, termenele de livrare, solutiile de finantare-, a precizat coordonatorul DEP. Acesta este si unul din motivele pentru care Guvernul are in vedere acordarea de stimulente agentilor economici cu performante la export si celor interesati de a creste gradul de prelucrare a produselor si a implicarii componentei locale cel putin in proportie de 50%. Problemele ridicate de partenerii straini privind calitatea si preturile produselor romanesti exportate vizeaza societatile de stat care, in lipsa unor restructurari reale, continua sa aiba performante slabe.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta un program de masuri pentru promovarea si sustinerea exporturilor in perioada 2003-2004, menit sa compenseze cresterea cotei de impozit asupra profiturilor din export de la 6% in 2002 la 12,5% anul viitor si 25% in anul 2004. Masurile propuse vizeaza capitalizarea Eximbank de la 300 miliarde de lei anul acesta la 560 miliarde de lei in 2003 si 570 miliarde in 2004, majorarea fondurilor alocate de la buget la capitolul instrumente de promovare a exporturilor (cresterea gradului de garantare, a asigurarilor), precum si dezvoltarea unui program de sprijinire a activitatii de export a IMM-urilor. Pentru programul de sprijinire a exporturilor IMM-urilor se vor aloca anul viitor 50 miliarde de lei, suma ce va fi dublata in 2004. La capitolul prime de export pentru produse agroalimentare, fondurile alocate de la buget vor totaliza 200 miliarde de lei si respectiv 400 miliarde de lei in 2004. Concret, in 2003 fondurile bugetare pentru sustinerea exporturilor aproape se vor dubla comparativ cu anul acesta ajungand la 2.520 miliarde de lei, pentru ca in urmatorul an sa aiba o crestere similara de pana la 4.630 miliarde de lei. -Sunt total favorabil orientarii cheltuielilor bugetului de stat catre stimulente si nu catre subventii. Sprijinirea activitatii de export cu consecinte asupra majorarii productiei este mult mai corecta decat a acorda subventii pentru acoperirea costurilor respectivelor societati-, a precizat dl. Dijmarescu.
Exporturi de 6,2 miliarde de dolari in primul semestru
Valoarea exporturilor realizate de Romania, in primele sase luni ale acestui an, a fost de 6,2 miliarde de dolari, in crestere cu aproximativ 600 milioane de dolari fata de perioada similara a anului trecut. Pentru aceeasi perioada, importurile au totalizat 7,9 miliarde de dolari, in scadere cu 300 milioane de dolari comparativ cu primele sase luni ale anului 2001. -Deficitul comertului exterior se incadreaza in parametrii stabiliti in acordurile cu institutiile financiare internationale. Estimez ca, pana la sfarsitul acestui an, deficitul comercial se va mentine in parametrii conveniti-, a adaugat Dijmarescu. Potrivit acestuia, deprecierea in termeni reali a monedei nationale fata de euro cu circa 3% si aprecierea leului fata de moneda americana cu 2%, precum si faptul ca 70% din exportul Romaniei se indreapta catre tarile din Uniunea Europeana explica evolutia pozitiva a exporturilor in prima parte a acestui an. El a adaugat ca agentii economici nu trebuie sa se bazeze pe aceasta evolutie a cursului valutar pentru cresterea incasarilor din export. -Este prematur sa spunem ca este un punct castigat pe termen lung. Agentii economici autohtoni trebuie sa aiba un comportament financiar adecvat in ceea ce priveste costurile care apar din aprecierea sau deprecierea monedei nationale. Aceste costuri trebuie avute in vedere la elaborarea fluxului de numerar, a cash-flow-ului pentru afacerile viitoare-, a explicat Dijmarescu.