Home Economic-Financiar Exportatorii se leapada de Eximbank

Exportatorii se leapada de Eximbank

DISTRIBUIŢI

Capitalizarea Eximbank, realizata la sfarsitul anului trecut, si aprobarea prin hotarare de guvern a Strategiei Nationale de Export nu au avut efectul scontat in randul exportatorilor. La Consiliul de Export intrunit ieri, unul dintre principalele subiecte dezbatute a vizat tocmai politica de sustinere a Eximbank in ceea ce priveste activitatea exportatorilor. In fapt, reprezentantii din domeniu sustin ca banca nu are o strategie viabila in acest sens, in conditiile in care dispune de fonduri pe care prefera sa le depuna la Banca Nationala a Romaniei, in loc sa le acorde celor implicati in acest sector.


-Din nefericire, banca de import-export a Romaniei nu are o politica coerenta si viabila de sustinere a sectorului de export, pentru ca pana in prezent nu se vede nici un rezultat-, ne-a declarat presedintele Pasmatex, Maria Grapini.

Nivelul dobanzilor ii scoate pe romani din competitie

Cea mai mare nemultumire a reprezentantilor patronali este legata de faptul ca banca de export, care, teoretic, ar trebui sa contribuie la facilitarea sustinerii financiare a exportatorilor, nu face nimic in practica. -Banca are fonduri de circa 9.000 miliarde de lei, bani pe care nu ii utilizeaza. In plus, prefera sa depuna sume semnificative in depozite constituite la Banca Nationala a Romaniei, in loc sa ni le dea noua, exportatorilor, la dobanzi rezonabile-, a precizat Grapini. Potrivit acesteia, la inceputul saptamanii trecute, Eximbank a depus la BNR un capital in valoare de 660 milioane de RON. -Practic, functionarii din cadrul Eximbank sunt platiti degeaba. Si in cadrul Consiliului de Export de azi (n.r. – ieri) am analizat aceasta problema, pentru ca trebuie sa ne gandim daca vrem sa platim functionari care nu fac nimic cu acesti bani sau ii platim pentru ca acesti bani sa ajunga si la noi-, ne-a declarat Grapini.

Potrivit reprezentantului Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Sava, nivelul dobanzilor, mai ales pe segmentul creditelor pentru constructiile de masini, este foarte ridicat, ceea ce duce, implicit, la scoaterea acestora din competitie. -Dobanzile la creditele in lei sunt de circa 13-14%, in timp ce competitorii nostri din Italia sau Cehia le iau cu o dobanda de maxim 5%-, a subliniat Sava.

O alta nemultumire a exportatorilor este legata si de faptul ca, la fiecare intalnire, din partea Eximbank participa reprezentanti fara putere de decizie. -Nu putem intelege practica institutiilor din aceasta tara de a trimite la intalniri de acest gen oameni care nu stiu despre ce e vorba si nu stiu sa ne raspunda la intrebari. Nu fac decat sa isi noteze cerintele noastre, pentru ca apoi sa le transmita mai departe-, a precizat Grapini. Astfel, exportatorii au pus pe hartie 15 masuri pe care Eximbank ar trebui sa le aiba in vedere pentru o mai buna functionare cu partea patronala. Printre acestea se numara identificarea solutiilor organizatorice, dar si legislative, pentru ca sporul de capital al bancii si fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea exportatorilor sa fie cat mai eficient utilizate, largirea sistemului si simplificarea procedurii de acordare de catre Eximbank a garantiilor in numele statului pentru exportatori, accesarea unor linii de credit pentru activitatea de export-import etc.

Companiile de export se orienteaza catre bancile comerciale

Parerea unanima a exportatorilor este aceea ca banca trebuie sa isi simplifice sistemul foarte greoi de functionare, pentru ca altfel cei mai multi exportatori se vor indrepta catre o banca comerciala. -Sunt multi care au preferat o banca comerciala, tocmai pentru ca nu este nici o diferenta in acest moment, vizavi de politica de acordare a creditelor-, ne-a declarat Grapini. Exportatorii sustin ca Eximbank trebuie sa gasesca o politica de marketing viabila care sa le vanda produsele, pentru ca se pare ca tocmai aici exista o problema, din moment ce fondurile exista, dar nu sunt folosite.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.