Home Economic-Financiar Exportatorii – sufocati de intarirea leului

Exportatorii – sufocati de intarirea leului

DISTRIBUIŢI

Intarirea leului in raport cu cele doua valute, euro si dolarul, continua sa dea batai de cap exportatorilor, iar rezolvarea crizei este departe de a fi solutionata, in conditiile in care previziunile analistilor mentin evolutia leului pe un trend crescator. Situatia dureaza de mai bine de un an, timp in care Banca Nationala a Romaniei nu a mai intervenit in mod regulat in piata valutara pentru a tine sub control scaderea monedei euro si a dolarului. Desi cursul de schimb afisat azi de catre Banca Nationala arata o usoara intarire a principalelor valute, cursul euro fiind cotat la 34.730 de lei, iar dolarul la 27.972 de lei, fata de ziua de ieri, cand au atins 34.578 de lei, respectiv 27.905, activitatea exportatorilor este in continuare in pericol.


Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri considera ca, pe fondul intaririi leului, industria romaneasca se indreapta catre dezastru, pierderile din sector fiind semnificative. Intarirea monedei nationale din ultimele zile este explicata de analisti pe fondul intrarilor de valuta din strainatate. -Speram ca este vorba numai de un puseu generat de perioada sarbatorilor, timp in care remiterile de valuta ale celor care lucreaza in strainatate au crescut, si ca Banca Nationala nu va avea o politica pasiva in privinta cursului de schimb-, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru (foto).

Firmele nu apeleaza la produsele derivate

Pe fondul nemultumirilor manifestate de catre exportatori, criticile la adresa acestora nu au incetat insa sa apara. In speta, exportatorii au fost acuzati ca au stat permanent la mana cursului de schimb si au ignorat produsele derivative, prin care si-ar fi putut amortiza riscul de schimb valutar. -Este adevarat ca atat Bursa de la Sibiu, cat si bancile comerciale au incercat sa ofere solutii diferite pentru reducerea pierderilor cauzate de fluctuatiile schimbului valutar. In prezent, pentru clientii fideli, cu contracte bine monitorizate, unele banci se angajeaza sa incheie contracte cu un curs de schimb fixat la un anumit prag, cele mai frecvente fiind pentru perioade cuprinse intre trei si sase luni-, a declarat, recent, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan. Potrivit acestuia, situatia este mai dificila pentru exportatorii mici care nu detin o cultura investitionala care sa le faciliteze astfel de operatiuni. -Pentru astfel de investitii, este nevoie de timp pentru analize si estimari, de specialisti, de cursuri organizate. Astfel, oamenii de afaceri trebuie sa inteleaga ca flerul nu este suficient pentru a avea succes, ci trebuie completat de cunostinte-, a precizat Parvan.

Fara infrastructura nu se pot dezvolta afacerile

Florin Pogonaru considera ca marea problema nu este de fapt in ograda BNR, care a lasat pentru o perioada libertate de actiune cursului de schimb, ci mai degraba la guvern. -Marea problema, daca vreti, nu este la BNR, este la guvern. In acest moment, discutam de fapt despre marirea capacitatii de absorbtie a tarii pentru fondurile de investitii care vin din strainatate, datorita asteptarilor deosebit de pozitive legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana-, a precizat Pogonaru, intr-un interviu acordat postului national de radio. In opinia sa, o capacitate ridicata de absorbtie a fondurilor straine nu poate fi obtinuta decat prin crearea unor conditii de dezvoltare a afacerilor si in alte parti ale tarii, in afara celor cateva orase care sunt atragatoare pentru investitori. -In prezent, avem o economie concentrata in opt orase, unde preturile factorilor de productie au explodat, iar in rest, avem pete albe economice. Si asta pentru ca nu exista o infrastructura ca businessul sa poata ajunge in acele locuri si sa dezvolte afaceri in locurile respective-, a declarat Pogonaru. Refacerea infrastructurii si crearea de infrastructura pe care sa se dezvolte businessul sunt, de altfel, principalele aspecte pe care reprezentantii oamenilor de afaceri au marsat in ultima perioada.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.