Fara indoiala, industria electronica si electrotehnica romaneasca este in plina perioada de -aur-, cunoscand o dezvoltare fara precedent. Daca in strategia elaborata de guvern in anul 2001 pentru aceasta industrie se prognoza, pentru anul 2005, un export de aproximativ 100 milioane de dolari, numai in primele 10 luni ale acestui an valoarea acestuia depasea 160 milioane de dolari. Specialistii din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) estimeaza ca pana la sfarsitul anului exporturile de aparatura electronica si electrocasnica vor ajunge la 180 milioane de dolari. Dar, potrivit statisticilor, valoarea importurilor de aceleasi produse este mai mult decat dubla. Principalele produse electronice importate sunt telefoanele mobile – care inca nu se produc in Romania. Este bine cunoscut faptul ca principalul motiv pentru care romanii -devoreaza- produsele electrocasnice este modalitatea foarte avantajoasa de a le achizitiona in rate, fara girant si cu avans zero. De remarcat ca acest sector este integral privatizat din anul 2000, iar privatizarea s-a facut cu participarea unor grupuri industriale de prestigiu din Europa si cu participare de capital bancar cum ar fi BERD sau Societe Generale.
Prezenta pe piata interna cu produse fabricate in tara este de circa 85% la aragazuri, 38% la frigidere si congelatoare si de 15% la masini de spalat si aspiratoare.
Intr-o statistica a MEC se arata, -comparativ cu anul 1993, ca, in anul 2000, exportul a crescut cu 250% la frigidere si congelatoare si cu 275% la aragazuri. In perioada 1989-2000 a avut loc dublarea exportului, ceea ce arata preocuparea agentilor economici pentru specializarea pe segmentele de piata in care sectorul este competitiv sub raport calitate/pret, iar acoperirea necesarului intern s-a redus la 50%-. Totusi, fata de 1989, productia interna de aparate electrocasnice este aproape la jumatate. In aceeasi statistica a MEC se arata ca in Romania, in 1989, se produceau 435.000 de frigidere si congelatoare, iar in anul 2000 – 332.000. Daca tot in 1989 se fabricau 205.000 de masini de spalat, in 2000 se produceau doar 25.000. Singura -surpriza- ne-o ofera aspiratoarele care in 2000 erau produse in numar de 159.000, fata de 132.000 in 1989. -Sigur, aceste cifre sunt vechi de trei ani, iar intre timp cifrele s-au mai schimbat in sensul ca au crescut sensibil, mai ales in contextul in care o serie de noi investitori au venit pe piata romaneasca-, ne-au declarat surse din MEC.
Piata electrocasnicelor – foarte -elastica-
-Cererea de produse electrocasnice din ultimul timp este uriasa. Din acest motiv, au crescut foarte mult si importurile, in special la produsele care nu se fabrica la noi sau, daca se fabrica, se fabrica in cantitati foarte mici. Ma refer aici, in principal, la aparatura audio-video, cum ar fi videocasetofoanele, DVD-urile sau aparatura audio de inalta fidelitate-, ne-au declarat aceleasi surse din MEC. -O probema deosebita exista pe piata televizoarelor, piata care literalmente a fost distrusa de piata aparatelor tv second-hand. De exemplu, in anul 2000 era o productie interna de aproape 50.000 de televizoare, dar erau importate din Europa circa 500.000 de televizoare second-hand. Aceste aparate, aruncate la gunoi de vestici, au bulversat productia autohtona care nici acum nu prea si-a revenit-.
Sursa citata a remarcat, totodata, ca -in ultima perioada am observat un lucru interesant. Din cauza cheltuielilor mai mici din Romania, mai multi producatori importanti din sectorul electronic si electrotehnic -migreaza- in Romania. Chiar de curand, un important producator din domeniul comunicatiilor si-a mutat afacerea din Ungaria la noi, altii tot de pe piata comunicatiilor au venit din Polonia. Si exemplele pot continua-. Potrivit surselor din MEC, motivul acestei -migrari- -nu ar fi nivelul taxelor, ci salarizarea mai mica a fortei de munca romanesti. -Pe masura ce vecinii nostri se apropie tot mai mult de momentul integrarii in Uniunea Europeana, creste si nivelul salariilor si, din acest moment, nu mai sunt prea atractive pentru producatori. Dupa ce ne vom alinia si noi la nivelul salariilor din vest, nu stiu ce se va intampla. Cert este ca strainii si-au dat seama ca romanii sunt oameni inteligenti si am semnale ca in urmatoarea perioada vor investi si in proiectare – cercetare-.
Potrivit specialistilor, la ora actuala, piata aparaturii electrocasnice este impartita in trei segmente. Piata occidentala, unde calitatea este acoperita de un pret pe masura, piata orientala, unde pretul primeaza in defavoarea calitatii si piata balcanica, unde la o calitate medie a produselor preturile sunt si ele modice. -De fapt, in acest moment, si datorita procesului de globalizare, se schimba si strategiile din domeniu. Acum, producatorii fac analize de piata, vad ce produse se cer si, in functie de cerere, fac produsele respective. Practic, tendinta este sa nu se mai produca pe stoc-, ne-au mai declarat sursele citate.
Foste intreprinderi socialiste, actuale afaceri de succes
Poate ca cea spectaculoasa -evadare- din plutonul intreprinderilor de stat falimentare este cea a intreprinderii Tehnoton, din Iasi.
Pe vremea socialismului, la intreprinderea Tehnoton din Iasi se producea diferita aparatura electronica si electrotehnica, in special radiouri si casetofoane, statii de emisie-receptie sau incinte acustice. Dupa preluarea, in urma cu trei ani, de catre grupul Omega Is Communications din Iasi, Tehnoton s-a reprofilat pe productia de aragazuri si masini de spalat, dar si pe alte produse electronice industriale. Inainte de a fi preluata, compania Tehnoton cumulase datorii de 34 miliarde de lei si pierderi de aproximativ 600 milioane de lei. In anul 2001, pe poarta fabricii iesene a iesit primul aragaz destinat pietei rusesti, din totalul celor 10.000 care au plecat de la Iasi spre vecinul de la rasarit.
Tot la Tehnoton se produce aragazul cu incalzitor de apa, care poate reprezenta alternativa atunci cand apa calda este sistata. Instalatia functioneaza pe baza de gaz metan si este formata dintr-un mic boiler amplasat in partea de jos a aragazului si un furtun, care este conectat la robinetul de apa din bucatarie.
Acest tip de aragaz poate fi procurat din magazinele din tara, cat si din Republica Moldova, unde s-a vandut foarte bine.
Un alt caz de afacere de succes este cel al intreprinderii Arctic, din Gaesti. Pana anul trecut, firma oferea spre vanzare numai aparatura frigorifica, de la racitoare pana la combine si vitrine frigorifice. De anul acesta, Arctic a venit pe piata si cu aragazuri, masini de spalat si aspiratoare. De fapt, la Gaiesti se produce doar aparatura frigorifica, restul este fabricat in Turcia de firma Beko. -Aspiratoarele, masinile de spalat si aragazurile sunt produse in Turcia sub marca Arctic si sunt foarte apreciate de clientii nostri-, ne-au declarat surse din cadrul conducerii societatii.
Fabrica de motoare electrice din Pitesti nu face nici ea exceptie. Aflata intr-o situatie financiara precara, cu mari datorii, fabrica a fost preluata de un om de afaceri bucurestean care a investit initial aici aproximativ 12 milioane de dolari. -Acum, vinde la export motoare pentru masni de spalat in valoare de 30 milioane de dolari si pot sa spun ca in Italia, de exemplu, trei sferturi din masinile de spalat sunt echipate cu motoare produse la Pitesti-, ne-au mai declarat surse din MEC.
-Si pe platforma Pipera din Bucuresti au fost investite zeci de milioane de dolari de catre un partener strain intr-o intreprindere care era sortita pieirii, iar acum produce echipamente de comunicatii de ultima generatie-.
Dar poate cea mai prospera ramura a industriei electrotehnice este cea din sectorul pieselor si cablajelor auto. In Pitesti, de exemplu, exista o fabrica de confectii falimentara care a fost preluata de producatorul de autoturisme BMW. Acum, cei 3.000 de salariati de aici fac cablaje auto pentru producatorul german. BMW mai are o fabrica de piese si la Timisoara, iar Mercedes fabrica cablaje la Satu Mare. -Iar afacerile in domeniu sunt de zeci, poate sute de milioane de euro pe an-.