-Facilitatile acordate oamenilor de afaceri romani si straini care vor investi in zonele defavorizate nu vor fi retrase, cat timp nu se va reusi integral ridicarea economica a tuturor zonelor tarii. Executivul monitorizeaza saptamanal aceasta categorie defavorizata, iar premierul Adrian Nastase acorda o atentie deosebita zonelor defavorizate-, a spus, la prima Conferinta Nationala a Zonelor Defavorizate din Romania, ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan. La aceasta data, in Romania au fost declarate zone defavorizate (zone D) 29 de regiuni, iar valoarea investitiilor realizate pana la 31 decembrie 2000 s-a ridicat la aproximativ 2.000 miliarde de lei, reprezentand in medie peste un miliard de lei investitii realizate de un agent economic posesor al unui certificat de investitor. De la declararea primelor zone D si pana acum au fost acordate 1.755 de certificate de investitor definitive, iar valoarea capitalului social subscris la inmatricularea societatilor comerciale certificate, pana la 31 decembrie 2000, a fost de 428 miliarde de lei.
Soldul operatiunilor de comert exterior derulate anul trecut de agentii economici din zonele D a fost de 58 milioane de dolari, avand un grad de acoperire a importurilor cu exporturi de 171%. Valoarea cumulata a exporturilor derulate anul trecut a fost de aproximativ 138 milioane de dolari, in timp ce volumul exporturilor a atins suma de 80 milioane de dolari. Pe grupe de marfuri, structura exporturilor agentilor economici din zonele D vizeaza aproape aceleasi categorii de bunuri, predominante si in totalul exporturilor pe intreaga tara: materiale textile, lemn, carbune de lemn si articole din lemn, incaltaminte, articole din piatra, ciment, sticla etc. Structura importurilor facute de agentii economici din zonele D a fost dominata de componenta tehnologica. Masinile si aparatele, echipamentele electrice au reprezentat 62,3% din totalul operatiunilor de import, in timp ce importul de carne, produse din carne si animale vii a detinut o cota de 12,6%. Soldul pozitiv al balantei comerciale a rezultat in urma faptului ca investitorii si-au directionat activitatea preponderent spre ramurile industriale.
-Toate aceste date demonstreaza ca actele normative care reglementeaza activitatea sunt bune-, a mai spus ministrul dezvoltarii si prognozei. Leonard Cazan sustine ca rezultatele financiare realizate de investitorii din zonele D vor continua sa se mentina pe un trend pozitiv, pentru urmatorii ani fiind de asteptat ca valoarea investitiilor acordate acestora sa se intoarca la buget. Cuantumul facilitatilor acordate investitorilor din zonele defavorizate (scutiri si restituri de taxe) s-a ridicat la peste 700 miliarde de lei, din care aproximativ 80% au reprezentat sumele neincasate la bugetul de stat, ca urmare a scutirilor de la plata taxelor vamale si TVA pentru importurile de produse, precum si de la plata TVA pentru achizitionarea bunurilor produse in tara, ce au fost cumparate de agentii economici pentru sustinerea activitatii economice. Pe de alta parte, sumele neincasate la bugetul statului ca urmare a aplicarii scutirilor de la plata taxelor vamale si a TVA pentru importuri au fost, la 31 decembrie 2000, de 300 miliarde de lei. Tot la aceeasi data, restituirile taxelor vamale si a TVA, de care au beneficiat investitorii din zonele D, au fost de peste 38 miliarde de lei. Din datele disponibile la acest moment, valoarea declarata a scutirilor de la plata impozitului a fost de peste 100 miliarde de lei, aproximativ 15% din valoarea totala a facilitatilor acordate la nivelul tarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane