Reprezentantii Consiliului Concurentei sustin ca, in cazul a peste 100 de privatizari, -opera- mai multor ministere economice si institutii de privatizare in perioada 2002-2004, facilitatile acordate de statul roman pot fi considerate ajutoare de stat, care nu au fost notificate autoritatii de concurenta, adica ajutoare ilegale. Notificarile pentru aceste ajutoare de stat nu au ajuns niciodata la Consiliul Concurentei. Concret, Romania trebuie acum sa elimine intarzierile pe care le inregistreaza unele ministere si institutii care au privatizat anumite obiective in anii 2002-2004 si care inca nu au trimis notificari Consiliului Concurentei vizavi de facilitatile acordate in procesul de privatizare. Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru concurenta Neelie Kroes, a reclamat deja facilitatile acordate companiilor miniere supuse restructurarii, precum si stergerea datoriilor pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea, in procesul de privatizare a acestor companii.
Facilitatile acordate la privatizarea a peste 100 de societati de stat in perioada 2002-2004 pot duce chiar la activarea clauzei de salvgardare pe concurenta impusa Romaniei prin Tratatul de aderare. Toate aceste facilitati, considerate ajutoare de stat ilegale, au fost acordate fara notificarea Consiliului Concurentei. Printre acestea, se regasesc facilitatile date pentru redresarea sectorului minier si stergerea datoriilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, in vederea privatizarii acestor companii.
-Este adevarat ca Neelie Kroes a precizat ca sunt unele probleme in ceea ce priveste ajutoarele de stat pentru restructurare si cele din siderurgie. Dar trebuie sa precizez faptul ca aceste probleme se situeaza in primul rand la nivelul institutiilor furnizoare, care trebuie sa faca notificarile la Consiliul Concurentei. Deci problema care se pune este aceea de eliminare a intarzierilor pe care aceste institutii le au in transmiterea notificarilor la Consiliul Concurentei, in vederea evaluarii lor-, a declarat pentru -Curentul- presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde.
Oficialii MEC si AVAS au promis ca vor elabora calendare de monitorizare
Autoritatea de concurenta a solicitat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerului Economiei si Comertului (MEC) sa stabileasca un calendar in legatura cu transmiterea acestor notificari cat mai degraba la Consiliul Concurentei, atat pe restructurare in domeniul AVAS, cat si pe restructurare in sectorul energetic.
-Noi am solicitat MEC, organismului de privatizare din cadrul acestui minister, sa ne transmita in cel mai scurt timp informatiile acestea, iar noi declansam o actiune de monitorizare si control pentru a vedea exact rezultatul acestor stergeri de datorii. Trebuie eliminate imediat intarzierile pe care le inregistreaza unele ministere si institutii care au privatizat anterior, in anii 2002-2004, anumite obiective si care inca nu au elaborat notificarile in vederea acordarii ajutoarelor de stat pentru restructurare. Am discutat si cu cei de la AVAS, al carei presedinte a dispus deja unele masuri pentru elaborarea si aprobarea unui calendar in vederea eliminarii acestor intarzieri-, a mai precizat Berinde.
Aceeasi problema se regaseste la Ministerul Economiei si Comertului, care, pentru companiile miniere supuse restructurarii si pentru ca acestea sa poata beneficia de ajutoare de stat pentru restructurare trebuie sa prezinte in cel mai scurt timp notificari in acest sens si planurile de restructurare aferente.
-O alta problema importanta ridicata a fost evidentierea mai exacta a stergerii de datorii pentru Electrica Banat si Dobrogea, ca urmare a privatizarii acestora-, a mai mentionat presedintele Consiliului Concurentei.
Privatizari -de succes-
Mihai Berinde a precizat ca suspiciunile planeaza asupra a 100 de societati privatizate in perioada 2002-2004 si care au beneficiat de diverse facilitati. Presedintele Consiliului Concurentei a evitat sa dea alte exemple, spunand ca nu detine toate informatiile necesare.
Conform raportului preliminar al guvernarii Cabinetului Nastase, in perioada mandatului acestui Cabinet, -activitatea de privatizare a cunoscut un ritm sustinut-. Astfel, din portofoliul MEC au fost privatizate, intre 2002 si 2004, cea mai mare companie petroliera SNP Petrom, distributia de gaze – Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, primele doua filiale de distributie a energiei electrice – Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Din portofoliul AVAS, au fost privatizate Combinatul Siderurgic Sidex Galati, Alro Slatina, Combinatele siderurgice de la Resita si Hunedoara, Aris Arad (n.r. – societate care trebuie sa returneze ajutoarele de stat acordate, conform unei decizii recente a Consiliului Concurentei), Industria Sarmei Campia Turzii, Santierul Naval Constanta etc.