Noul proiect de modificare a Legii minelor poate deschide calea atragerii investitiilor in sectorul miner romanesc, a declarat dl James Bond, directorul pentru Resurse al Bancii Mondiale. Conform presedintelui Comisiei pentru industrii si servicii, dl Istvan Antal, Legea minelor ar putea intra in vigoare in toamna acestui an, in conditiile in care raportul Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor va fi prezentat in plen la sfarsitul lunii mai.
Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, a discutat, ieri, cu reprezentantii Bancii Mondiale, cu cei ai Confederatiei Sindicale Meridian si cu cei doi presedinti ai comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si Senat asupra unor aspecte din viitoarea Lege a minelor, in special cele legate de dreptul de preemptiune asupra achizitiei produselor miniere, acordarea dividendelor si posibilitatea externalizarii sumelor rezultate in urma activitatii de productie, precum si probleme privind protectia mediului.
Seful misiunii Bancii Mondiale in Romania, dl Ziad Alahdad, s-a declarat multumit de modul in care se prefigureaza aceasta lege care, in opinia sa, va incuraja investitiile in sectorul minier. Oficialii BM au subliniat insa ca investitiile in domeniul minier, desi au un impact favorabil foarte puternic prin crearea de locuri de munca si constituirea infrastructurii de protectia mediului, precum si prin contributia substantiala, din taxe, la bugetul statului, pot avea si efecte negative in plan social si de mediu, in cazul in care nu sunt realizate in mod responsabil. -Suntem multumiti ca acest proiect de lege trateaza aspectele de mediu intr-un mod aprofundat-, a mai declarat dl James Bond. Dupa promulgare, Legea minelor va fi promovata in mediile interne si internationale, pentru ca potentialii investitori sa fie informati cu privire la reglementarile investitionale din Romania.
Scutiri de taxe pentru investitii mai mari de 50 milioane de dolari
Proiectul Legii minelor prevede ca titularii licentelor de concesiune miniera, care vor face investitii de peste 50 milioane de dolari, sa beneficieze de importante facilitati fiscale si valutare. Conform actului normativ, acestia vor plati impozit pe profit la cota de 15%, in perioada cuprinsa intre data recuperarii integrale a investitiei si data incetarii licentei. Pana la recuperarea investitiei, impozitul pe profit va fi zero. De asemenea, sunt prevazute facilitati privind impozitul pe dividende si impozitul pe veniturile persoanelor nerezidente. Actionarii societatii titulare de licenta miniera nu vor plati impozit pe dividende, iar dobanzile, comisioanele financiare sau bancare si alte plati facute de actionarii si finantatorii sai de catre compania miniera sunt scutite de plata impozitului pe veniturile persoanelor nerezidente. Proiectul Legii minelor prevede ca exporturile de produse miniere facute de companiile care au investit in domeniu mai mult de 50 milioane de dolari vor avea o cota zero de TVA.
Scutirea de TVA, cu drept de deducere, va fi aplicabila serviciilor efectuate de societati cu sediul in strainatate, servicii destinate activitatilor de dezvoltare-exploatare a resurselor si de refacere a mediului. Toate companiile care indeplinesc conditia realizarii unor investitii semnificative in sectorul minier vor fi scutite de aplicarea unor noi taxe, impozite sau contributii la fondurile speciale care vor intra in vigoare ulterior. Mai mult, profiturile persoanelor fizice si jurdice straine, actionari ai titularilor de licente miniere, se vor putea transfera integral in strainatate, in valuta, ca de altfel si sumele rezultate din lichidarea investitiei si din despagubirile incasate.
Rosia Montana – proiectul -favorit- al lui Dan Ioan Popescu
Unul dintre primele proiecte de investitii din sectorul minier ce va beneficia, se pare, de prevederile noii legi este cel de la Rosia Montana. -Investitiile pregatitoare pentru proiectul de exploatare a rezervelor de aur si argint de la Rosia Montana, cel mai mare proiect european din sectorul minier, ar putea incepe in acest an-, a declarat Dan Ioan Popescu. Ministrul industriei a subliniat ca, fiind vorba de o investitie de peste 400 milioane de dolari, Rosia Montana reprezinta cel mai important proiect de relansare a unui segment si a unei zone care -ar fi fost sortita pieirii din punct de vedere al activitatii miniere fara aceasta investitie-. Din suma totala necesara investitiei au fost cheltuite pana in prezent 46 milioane de dolari pentru lucrari de explorare si identificare a rezervelor, studii de fezabilitate, protejarea unor vestigii istorice, precum si pentru proiecte de mediu. Compania canadiana Gabriel Resources a concesionat in 1997, pentru suma de trei milioane de dolari, terenul pe care urmeaza sa fie amplasata viitoarea exploatare aurifera. Studiile de fezabilitate comandate de Gabriel Resources – detinatoarea a 80% din actiunile societatii mixte Rosia Montana Gold Corporation (la care societatea Minvest Deva este proprietara a 18,5% din actiuni), au evidentiat existenta unor rezerve de peste 300 tone de aur si peste 1.600 tone de argint.