Home Economic-Financiar Facilitatile oferite investitorilor din Romania sunt modeste

Facilitatile oferite investitorilor din Romania sunt modeste

DISTRIBUIŢI

Legea privind promovarea investitiilor directe ar fi trebuit sa fie aprobata inca de pe 1 martie. Insa obiectiile facute de Ministerul Finantelor (MF) fata de facilitatile prevazute in textul normativ promovat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) au intarziat nu doar discutarea acestuia in sedintele de Guvern, ci si promovarea sa, spre aprobare, in Parlament. In aceste conditii, legea care trebuie sa impulsioneze procesul investitional in Romania va fi operanta cel mai devreme in patru saptamani si numai daca Executivul va urgenta aprobarea, iar Parlamentul nu va trena cu dezbaterile pe marginea textului de lege. Privite strict din punct de vedere al atractivitatii, facilitatile prinse in proiectul investitiilor directe nu sunt nici foarte generoase, dar nici de neluat in seama de catre investitori. Insa, comparativ cu inlesnirile acordate de tarile vecine, pachetul facilitatilor cuprinse in Legea investitiilor straine sunt mult sub cele oferite de guvernele statelor vecine. Acest aspect a fost, de altfel, prezentat si membrilor Executivului cand a fost inaintat proiectul, in materialele anexate notei de fundamentare a legii.

Polonia este cea mai generoasa

Capitolul facilitati al legii mentionate este relativ scurt si cuprinde doar sase articole. In materialul pus la dispozitia ministrilor, in dreptul fiecarui articol al legii romane sunt prezentate in oglinda facilitatile similare acordate de guvernele statelor vecine. Articolele 16 si 17 din legea romana scuteste de la plata taxelor vamale si a TVA bunurile importate aduse ca aport la investitie. Turcia, Slovenia si Croatia au specificatii comparabile atat din punct de vedere al scutirilor, cat si din cel al duratei de aplicare a prevederilor. Diferente mari in privinta facilitatilor apar insa la articolul 19 care, in legea MDP, scuteste de la plata impozitului pe profit pe o perioada de cinci ani investitiile facute in agricultura, industrie alimentara, transport, IT, cercetare, sanatate, invatamant si turism si pentru trei ani cele efectuate in celelalte domenii industriale nementionate anterior. In Polonia, statul cu facilitatile cele mai generoase acorda scutiri la plata impozitului pe profit in proportie de 100% in primii zece de ani de functionare a societatii nou create si apoi scutiri de 50% in anii urmatori, pana in 2017. Cehia, un alt stat care a atras investitii straine insemnate, acorda tot pentru zece ani reducerea cotei de impozit pe profit pentru societatile nou create si pentru cinci ani pentru cele deja existente. Ungaria, o alta tara care a atras sume considerabile de la investitorii straini, acorda nu mai putin de opt seturi de facilitati. Scutiri ale impozitului pe profit in proportie de 50% pentru cinci ani in cazul investitiilor in sectorul productiv demarate dupa 31 decembrie 1995 si tot de 50% pentru cele in domeniul hotelier incepand cu 31 decembrie 1996. Companiile sunt indreptatite la o scutire a impozitului pe profit de 100% pentru vanzarile realizate de investitiile din sectorul productiv, acolo unde investitia depaseste 33 milioane de dolari pentru zece ani. Reducerile pot fi extinse dupa aceasta perioada, daca investitorul realizeaza o noua investitie, care valoreaza cel putin 180 milioane de dolari. De asemenea, companiile inregistrate sau localizate intr-o zona slab dezvoltata a Ungariei beneficieaza de reducerea cu 100% a impozitului pe profit pentru zece ani, numai daca investitia este de cel putin zece milioane de dolari. Bulgaria si Slovenia au, de asemenea, prevederi similare legii romane.

Fiscalitatea omoara afacerile

Articolul 20 spune ca societatile pot beneficia anual de reduceri ale impozitului pe profit de 50% aferent profitului reinvestit si cu 25% daca se utilizeaza pentru cercetare si dezvoltarea de noi tehnologii ori daca se creeaza anual cel putin cu 20% mai multe locuri de munca fata de anul anterior. In Ungaria, statul cu cea mai permisiva prevedere fiscala in acest sens, costurile directe pentru cercetare si dezvoltare a activitatilor economice (salarii, materiale, semifabricate, taxe de licente, patente, know-how) sunt deductibile in proportie de 100% din baza de taxare. La acest articol, ca si la articolul 21 din Legea investitiilor directe, Polonia acorda posibilitatea folosirii amortizarii accelerate precum si reportarea pierderilor in anii urmatori. Fata de legea MDP, legislatia tarilor vecine prevede facilitati in plus acordate investitorilor straini, deosebit de stimulative. Cehia acorda granturi pentru crearea de noi locuri de munca si pentru pregatirea personalului, precum si facilitati locale pentru dezvoltarea infrastructurii si referitoare la pretul de achizitie a terenurilor. Polonia pune la dispozitia oamenilor de afaceri fonduri nerambursabile pentru crearea de noi locuri de munca si fonduri neramursabile regionale pentru investitori. In plus, investitiile in industrie sunt sprijinite cu fonduri de la Trezoreria Statului sub forma de subventii, imprumuturi si credite in conditii avantajoase, garantii guvernamentale etc. Turcia si Croatia au si ele prevederi care nu se regasesc in proiectul inaintat Guvernului roman. Turcia acorda o reducere cu 50% a costului energiei electrice utilizate in procesul de productie si, pentru posesorul unui certificat de investitor, acordat pentru investitii de minimum 51.000 dolari in zonele normale si de minimum 25.400 dolari in regiunile slab dezvoltate, se prevede posibilitatea acordarii gratuite a terenului. In fine, in Croatia nu se plateste impozit pentru dividende, dobanzi sau drepturi de autor.

Eficacitatea facilitatilor acordate investitorilor de statele vecine este demonstrata de valoarea sumelor atrase de acestea, Polonia a atras 47 miliarde de dolari, Ungaria 19 miliarde, Cehia alte 20 miliarde de dolari si exemplele pot continua, in timp ce in Romania sumele atrase de la investitorii straini abia daca au depasit sase miliarde de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.