Home Economic-Financiar Facilitatile, subventiile si ajutoarele de stat vor disparea pana in anul integrarii

Facilitatile, subventiile si ajutoarele de stat vor disparea pana in anul integrarii

DISTRIBUIŢI

Guvernul va elimina complet ajutoarele de stat si facilitatile pentru agentii economici, concentrandu-se asupra altor modalitati de dezvoltare a economiei, precum returnarea la timp a TVA pentru export, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase. -Pentru unii, imbunatatirea mediului de afaceri inseamna a crea noi facilitati, dar noi ne-am luat angajamentul fata de Uniunea Europeana, in perspectiva aderarii Romaniei, sa eliminam astfel de facilitati si sa reducem subventiile-, a spus primul-ministru, precizand ca UE elimina distorsiunile care impiedica o competitie corecta si care afecteaza economia de piata.

-Uniunea Europeana nu este un univers al lui Mos Craciun, in care Romania va intra pentru a primi cadouri in fiecare zi a anului. Statul nu va mai putea fi un tutore pentru firmele care nu stau pe picioarele lor si asteapta credite, eliminari de taxe si impozite si reesalonari permanente ale datoriilor-. Premierul le-a recomandat oamenilor de afaceri, prezenti la ceremonia organizata cu prilejul Topului National al Firmelor, sa initieze proceduri de fuziune cu companii puternice, care sa le asigure o piata de desfacere externa, si sa infiinteze societati mixte in strainatate. -Firmele romanesti nu au forta necesara de a deschide, pe cont propriu, reprezentante in strainatate, desi companii din tari vecine Romaniei, cu rezultate economice mai slabe, au reusit acest lucru. Cream, la nesfarsit, firme noi, unele dintre ele fantoma, altele pentru a spala bani, altele pentru a transfera bani, dar importanta nu este doar largirea pe orizontala a numarului de firme, ci si intarirea lor din punct de vedere economic-, a spus Nastase. El a sugerat oamenilor de afaceri sa se orienteze mai mult catre pietele externe pentru a-si masura competitivitatea, fara a mai astepta ca guvernul sa organizeze deplasari in strainatate pentru diferite reuniuni economice. El s-a referit si la procesul de privatizare a intreprinderilor romanesti, aratand ca unele dintre acestea au ramas la fel de ineficiente si dupa ce pachetul majoritar de actiuni a fost transferat de autoritatile statului in proprietate privata.

Datornicii statului au fost exclusi din Topul Firmelor

Cele mai profitabile si dinamice 1.355 de firme din Romania au fost premiate, ieri, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRMB), in cadrul celei de-a 10 editii a Topului National al Firmelor. Potrivit organizatorilor, din cele 417.000 de societati inscrise in baza de date, numai 13.450 au corespuns normelor de calcul ale clasamentului, dintre acestea fiind incluse in top doar 1.355 societati (comparativ cu 1.200 in anul 2001), grupate pe 34 de domenii de activitate, cu patru mai mult fata de editia precedenta. Organizatorii clasamentului au exclus firmele care nu si-au achitat obligatiile catre buget, respectiv cu datorii care depasesc 5% din cifra de afaceri sau au creat incidente comerciale, si au utilizat sumele datorate in scopuri proprii, incalcand astfel principiile eticii in afaceri.

Criteriile utilizate de catre organizatorii TNF pentru alcatuirea clasamentului au fost cifra de afaceri, profitul brut din exploatare, rata profitului curent, productivitatea muncii si efortul de dezvoltare. Un alt element de departajare la constituit reinvestirea profitului net, firmele respective primind puncte suplimentare. In acest an, nu au fost incluse in top firmele care au inregistrat o rata a profitului curent mai mica de 1% sau mai mare de 100%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.