Informatia aparuta ieri in mass-media, potrivit careia Guvernul a redus drastic facilitatile pentru IMM, in preajma reluarii negocierilor cu Fondul Monetar International, a fost infirmata de oficialii guvernamentali. Ministrul pentru intreprinderile mici si mijlocii si cooperatie, Silvia Ciornei, a declarat ca facilitatile fiscale acordate IMM care desfasoara activitati de productie sau servicii, printre care scutirea de impozit pentru cota-parte din profitul brut reinvestit si reducerea impozitului pe profit cu 20%, in cazul in care se asigura cresterea numarului de angajati cu 10%, fata de anul precedent, sunt in vigoare, ca urmare a aprobarii Ordonantei 297/ 30 decembrie 2000 pentru completarea Legii 133/1999. Confuzia privind anularea acestor facilitati a aparut dupa aprobarea recenta a Legii 189/ 2001, ca urmare a normelor de tehnica legislativa, potrivit carora orice ordonanta de urgenta trebuie depusa la Parlament- a adaugat ministrul Ciornei. In fapt, Legea 189 aproba abrogarea articolelor 23, 24, 26 si 27 din Legea 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea IMM, articole care nu se aplicau din 30 decembrie 1999, data la care a fost publicata in -Monitorul Oficial- OUG 217/ 1999 pentru modificarea si completarea OUG 70/1994 privind impozitul pe profit. -Vom grabi republicarea Legii 133, iar articolele vor fi enumerate din nou, pentru a se elimina eventualele confuzii-, a conchis Silvia Ciornei.
In legatura cu aceasta situatie, premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca va examina, impreuna cu ministrii responsabili, daca prin intrarea in vigoare a Legii 189/ 2001 nu apar anumite interferente cu Legea 133/1999, referitoare la acordarea unor facilitati pentru intreprinderile mici si mijlocii. El a precizat ca nu a avut timpul necesar pentru a verifica atent aceasta problema, dar a discutat cu ministrul pentru IMM, care i-a explicat ca Parlamentul a adoptat o lege de aprobare a unei ordonante apartinand vechiului guvern si care confirma -efectele din trecut- ale respectivului act normativ de anulare a facilitatilor fiscale. -Ordonanta pentru acordarea de facilitati, aprobata in decembrie 2000 de Guvernul nostru, este in vigoare si, ca atare, reglementarea generala pentru IMM este cea fixata de Executiv-, a spus Nastase.
La randul sau, dl Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a respins informatiile aparute ieri in mass-media, subliinind ca Executivul nu a anulat nici o facilitate din cele introduse la 1 ianuarie a.c. pentru IMM. Acest fapt a fost confirmat si de Marian Dumitrescu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, care a subliniat ca este vorba de o mare confuzie, generata de multitudinea de acte normative pe acest subiect, aprobate sau anulate in ultima vreme.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane