Factura de energie termica inglobeaza in proportie de 60% pierderi din reteaua de termoficare, a declarat dna Anca Golita, consilier la Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), in cadrul dezbaterii -Energie – Pret – Suportabilitate-, organizata de Partidul Umanist.
Principala problema a consumatorilor casnici – lipsa surselor financiare pentru plata consumului de energie electrica si in special de energie termica – este cu atat mai acuta, cu cat, conform estimarilor in aceasta iarna, 30% din veniturile lunare ale unei familii se vor consuma pentru achitarea facturilor de energie. In tarile UE, factura de energie reprezinta numai 6% din venituri. Reprezentantii Asociatiei Pensionarilor au atras atentia ca in aceasta iarna peste doua milioane de pensionari vor fi in imposibilitate de a-si achita datoriile la energie.
De cealalta parte, producatorii de energie au aratat ca, desi populatia nu mai poate suporta majorarea preturilor, nivelul acestora nu acopera in prezent costurile de productie. Dl Ovidiu Pop, director adjunct in cadrul Termoelectrica, a declarat ca la ANRE a fost depusa o documentatie pentru acordarea unor tarife locale. Domnia-sa a precizat ca, desi Termoelectrica este pregatita pentru iarna putand asigura varfuri de consum de pana la 5.900 MW, aceasta se va confrunta in continuare cu o criza de lichiditati atata timp cat nu incaseaza banii pentru energia produsa. Dl Ovidiu Pop considera ca o solutie ce se poate aplica pe perioada de iarna pentru sprijinirea Termoelectrica ar fi o redimensionare a preturilor cu care societatile din sector isi vand energia. Cu alte cuvinte, sa se reduca pretul de vanzare a energiei produse de Nuclearelectrica si Hidroelectrica, iar diferenta de bani sa fie redirectionata catre Termoelectrica. Nici distribuitorii de energie nu au o situatie financiara mai buna, in acest caz marea problema ramanand lipsa banilor pentru reabilitarea retelelor. Directorul general al RADET, dl Gheorghe Dabela, a declarat ca sistemul de subventionare a populatiei, aprobat de Executiv, nu rezolva integral aceasta problema. -Daca bugetul de stat poate suporta circa 40% din subventia pentru caldura, bugetele locale nu au bani nici pentru subventia calculata pentru preturile de anul trecut. Exista orase in tara unde distribuitorii de energie termica nu au primit subventiile pentru anul 2000-, a declarat dl Dabela.
Solutia finala evidentiata in urma acestei intalniri a fost necesitatea reinfiintarii Ministerului Energiei si stabilirea unei strategii energetice pe termen lung.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane