O data cu anihilarea, la sfarsitul saptamanii trecute, a unei retele de falsificatori de timbre fiscale, Compania Nationala Imprimeria Nationala a fost tarata intr-un scandal, care i-a adus o grava lovitura de imagine. Conducerea institutiei asteapta ca vinovatii sa dezminta afirmatiile facute initial si sa-si ceara scuze in public, altfel vor fi dati in judecata. Din cauza -evenimentului- nefericit, Imprimeria risca sa fie exclusa de la anumite licitatii internationale.
Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti anuntau, duminica, anihilarea uneia dintre cele mai prolifice si mai bine organizate retele de falsificatori de timbre fiscale. Pana aici, numai de bine. Insa, potrivit acelorasi reprezentanti ai politiei, membrii retelei decimate erau fosti angajati ai Imprimeriei Nationale, iar calitatea falsurilor era una dintre cele mai bune.
In realitate, falsurile sunt grosolane, iar utilajele – neperformante
-Falsificatorii nu sunt fosti angajati ai Imprimeriei Nationale. Institutia nu are nici o legatura cu ceea ce s-a intamplat acolo, iar tipografia la care se tipareau falsurile nu are nici o tangenta cu Imprimeria Nationala. Trebuie sa verificam daca persoanele respective au imputernicire de la vreo fabrica de alcool, ca sa putem vedea care sunt firmele implicate-, a declarat, ieri, directorul general al Imprimeriei Nationale, Dan Docan. O data cu anuntarea prinderii falsificatorilor de banderole fiscale, comisarul-sef Dan Calin a precizat si ca depistarea afacerii a fost cu atat mai complicata cu cat falsurile erau de o calitate foarte buna. -Falsurile sunt grosolane, ordinare, departe de banderolele pe care le facem noi, iar utilajele cu care au fost facute acestea nu sunt nici pe departe performante. Hartia pe care au fost tiparite era una obisnuita, neavand melanjul fluorescent, ca cea originala-, a subliniat Docan. Potrivit acestuia, toate instalatiile si masinariile confiscate de politie erau false, iar grafica banderolelor era stangace. In timp ce timbrele originale au niste linii continue, cele falsificate le avea intrerupte. -In afara de toate celelalte elemente de siguranta cunoscute, exista unul suplimentar – un pigment in cerneala – pe care nici angajatii nu-l stiu. E fabricat in America, pentru serviciile secrete, si poate fi verificat doar in laboratoarele noastre, cu un microscop special-, a mai precizat Docan, subliniind, totodata, ca falsificatorii nici nu aveau cum sa fie dotati cu utilaje performante. -Tiparul digital al Imprimeriei e unic in tara, pentru ca e foarte scump. Falsificatorii nu si-l pot permite, mai ales din cauza faptului ca noi schimbam modelul banderolelor periodic, la cateva luni, tocmai pentru ca cine investeste sa nu-si poata scoate banii-, a explicat directorul institutiei.
Imprimeria risca excluderea de la licitatiile internationale
-Astept ca toti cei care au gresit sa-si ceara scuze in public, altfel ii voi da in judecata si le voi cere daune materiale. Participam la o serie de licitatii internationale, iar grava lovitura de imagine ne afecteaza foarte mult-, a subliniat Docan, precizand, totodata, ca exista o buna colaborare cu politia, dar greseala apartine unuia dintre angajati. Docan a tinut sa atraga atentia ca aceia care cumpara banderole false au autorizatie, folosindu-le in paralel cu cele originale, astfel incat -trebuie verificat daca inculpatii au avut imputernicire din partea vreunei firme de alcool autorizata ca sa ridice banderole-.
Politia isi exprima regretul pentru -scaparea unor informatii neverificate-
Politia a dat ieri un comunicat in care anunta faptul ca cei doi indivizi prinsi in timp ce falsificau banderole pentru alcool si tigari nu au fost angajati ai Imprimeriei Nationale. Dupa ce, in conferinta de presa, oficialii DGPMB au declarat ca tipografii lucrasera la aceasta institutie, ulterior, ei au revenit spunand ca eroarea s-a produs din cauza unei scapari de informatii neverificate. -In timpul audierilor efectuate, in cursul noptii de 17/18 septembrie a.c., a rezultat ca fratii Cozma Tudorel si Mihai ar fi fost candva salariati ai Imprimeriei Nationale-, se arata in comunicat.
De asemenea, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti isi exprima regretul pentru neplacerile cauzate de acest incident. -Imprimeria Nationala nu are nici un fel de legatura cu gruparea de falsificatori de banderole de marcaj cercetata de politistii bucuresteni si, totodata, avem speranta ca acest incident nu va afecta foarte buna colaborare pe care am avut-o pana acum cu aceasta institutie-, se mai spune in comunicatul Politiei Capitalei.