La Prefectura din Ramnicu Valcea are loc in aceste zile un seminar privind administrarea cotei de lapte, cu participarea d-lui Jan Venneman, expert pe sectorul de lapte din Olanda. Participa reprezentanti ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, ai Unitatilor de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Directia Agricola si Dezvoltare Rurala, ai crescatorilor de animale, ai asociatiilor de producatori si procesatori de lapte din cinci judete. Reprezentantul olandez face parte din organizatia privata Veepro Holland, infiintata in 1969. Aceasta sprijina activ sectorul laptelui din Olanda si este finantata si administrata de sectorul amintit.
Jan Venneman a precizat ca este aproape sigur ca Romania va fi membru al Uniunii Europene. A fi membru UE are si avantaje si dezavantaje. Un dezavantaj il reprezinta implementarea cotei de lapte. Sistemul cotei de lapte a fost implementat in Olanda acum 20 de ani, intr-un moment in care fermierii investeau multi bani in cumpararea de vaci si constructia de grajduri. Fermierii au fost impotriva acestui sistem, au efectuat numeroase miscari de protest, dar nu a existat nici o solutie. Prin urmare, productia de lapte a scazut, dar -muntii de lapte si unt nu au disparut-.
Dupa parerea celor din UE, Romania are posibilitati mari in cresterea vacilor si productia de lapte, fiind de sase ori mai mare decat Olanda. In Olanda, cota stabilita de lapte este de 10,997 milioane tone, iar cantitatea medie de lapte pe ferme este de 472.340 kilograme. Germania are cea mai mare cota, iar Luxemburg cea mai mica. Dintre tarile nou intrate in UE, cea mai mare cota o are Polonia. Pentru Romania s-a fixat deja cota de lapte: trei milioane de tone. Catre procesori trebuie sa se livreze o cantitate de un milion de tone. Grasimea de referinta stabilita este de 3,9%. Situatia nu este imbucuratoare, deoarece in Romania exista multe ferme cu o vaca sau doua si nu exista firme de procesare a laptelui. Daca oamenii doresc o cota pentru o singura vaca, li se va da, dar nu este un lucru bun, precizeaza Jan Venneman. Cel mai bine este sa foloseasca in familie laptele, pentru ca fara cota nu-l pot vinde.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane