Home Economic-Financiar Fara eco-dumping in tarile in curs de dezvoltare

Fara eco-dumping in tarile in curs de dezvoltare

DISTRIBUIŢI

Un nou regulament privind înăsprirea regulilor de transport a deşeurilor pe teritoriul Uniunii Europene (UE) a intrat în vigoare şi la noi. Noile reglementări înăsprite vor să împiedice practicile de eco-dumping în state în curs de dezvoltare. Strategia pentru managementul deşeurilor se bazează pe trei principii: prevenirea generării de deşeuri, reciclare şi refolosire şi depozitare şi distrugere curate.

Procesul de eco-dumping înseamnă practica de a arunca deşeuri pe teritoriul statelor unde această activitate costă mai puţin. Noul Regulament interzice cu desăvârşire exportul de deşeuri toxice din UE către state în curs de dezvoltare, potrivit informaţiilor eu-ro newsletter. Este interzis şi exportul deşeurilor non-toxice, ca părţi de computere, către state nemembre Uniunii sau către state EFTA. De asemenea, statul exportator al deşeurilor este obligat să suporte cheltuielile pentru returnarea acestora dacă transportul nu este conform regulamentului.

Regulamentul a fost transpus şi în legislaţia Românească printr-o Hotărâre de Guvern, privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1013/2006. Acest Regulament a intrat în vigoare în UE pe data de 12 iulie. Astfel, la introducerea pe teritoriul României a deşeurilor provenite din activităţile desfăşurate şi mărfurile depozitate în zonele libere şi în antrepozitele vamale, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului emite documentul de notificare şi documentul de circulaţie pentru valorificarea în instalaţii autorizate, la solicitarea persoanei care deţine aceste tipuri de deşeuri.

Amenzi de până la 50.000 lei, pentru nonconformişti.

Accidentul din Coasta de Fildeş, provocat de un transport european de deşeuri toxice, în care au murit 16 oameni, a determinat adoptarea Regulamentului de către instituţiile UE în 2006.

Transporturile internaţionale de deşeuri periculoase se efectuează în conformitate cu legislaţia naţională şi cu acordurile şi convenţiile internaţionale privind transportul mărfurilor periculoase la care România este parte, se precizează în Hotărârea adoptată de Executiv. Astfel, importul, exportul, tranzitul şi achiziţia intracomunitară de deşeuri pe teritoriul României, fără documentul de notificare şi documentul de circulaţie emise de autorităţile competente, sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei.

La aplicarea prevederilor Regulamentului vor fi luate în considerare perioadele de tranziţie obţinute de România pentru implementarea acestui act normativ. În vederea prevenirii invaziei de deşeuri pe piaţa românească după aderare, România a obţinut derogări (perioade de tranziţie) pentru aplicarea Regulamentului nr. 259/1993/CEE. Aceste derogări sunt prevăzute în Tratatul de Aderare aprobat prin Legea nr. 157/2005 şi sunt incluse expres în Regulamentul 1013/2006/CE privind transportul deşeurilor.

În baza acestor derogări, România are dreptul să controleze, până în anul 2015, toate deşeurile (atât pe cele periculoase cât şi pe cele nepericuloase) care sunt introduse pe teritoriul ei, pe baza procedurii de notificare stabilită în regulamentul comunitar. De asemenea, România are dreptul să ridice până în anul 2011 obiecţii la introducerea în ţară, a deşeurilor periculoase şi a celor nelistate. Această perioadă de tranziţie poate fi prelungită până în 2015 dacă se consideră necesar.

3,5 de tone de gunoi, de la fiecare cetăţean UE

Uniunea Europeană aruncă 1,3 miliarde de tone de gunoi pe an. Din această cantitate 40 de milioane de tone sunt deşeuri periculoase, informează eu-ro newsletter. O statistică a Agenţiei Europene pentru Mediu arată că aceste cantităţi înseamnă 3,5 de tone de gunoi aruncate anual de fiecare cetăţean european. Mai mult, un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că între 1990 şi 1995 cantitatea de gunoi european a crescut cu 10 procente iar până în 2020 am putea produce 45% mai mult gunoi.

Majoritatea acestor cantităţi sunt incinerate sau aruncate în gropi special amenajate. Aceasta reprezintă o practică aplicată la mai mult de 67% din deşeuri. Din nefericire nici această procedură nu este în totalitate ecologică. Incinerarea gunoiului poluează aerul iar gropile de gunoi, nu numai că ocupă bucăţi mari de teren dar produc dioxid de carbon şi metan, poluând aerul, precum şi apa şi pământul cu chimicale şi pesticide. Uniunea Europeană încearcă prin Al şaselea Program de Acţiune pentru Mediu, în primul rând, să decupleze generarea de deşeuri de creşterea economică, astfel încât dezvoltarea UE să nu acopere Europa de gunoi. În acelaşi timp Programul urmăreşte scăderea cantităţilor de deşeuri prin folosirea mai eficientă a resurselor şi încurajarea trecerii la nişte obiceiuri sustenabile de consum.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Regulamentului vor fi aprobate prin ordin comun al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi al conducătorului autorităţii publice în domeniul finanţelor, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat de Executiv.

Energie electrică din deşeuri

Anul trecut, după ce Germania a înăsprit regulile naţionale cu privire la depozitarea deşeurilor menajere şi altele, statele din Europa centrală s-au trezit în mijlocul unor depozitări masive, ilegale de gunoi nemţesc pe teritoriul lor. Statisticile europene arată că în fiecare an, al şaptelea camion care merge pe drumurile Uniunii Europene transportă deşeuri. Dacă s-ar pune la socoteală si transporturile ilegale acest număr ar creşte mult.

De exemplu, anul trecut, în Slovacia au fost descoperite 12 camioane care transportau ilegal deşeuri peste graniţă. De asemenea, s-au găsit lângă oraşul slovac Partizanske 1.300 de tone de deşeuri menajere provenind din Austria, depozitate într-o groapă de gunoi care exista acolo neoficial. Cele două ministere ale mediului se află în negocieri, guvernul slovac dorind să transporte restul deşeurilor înapoi în ţara de provenienţă.

Germania, actuala deţinătoare a preşedinţiei Uniunii Europene a propus o soluţie de compromis în ceea ce priveşte problematica transportului de deşeuri, mai ales transportul transfrontalier. Germania doreşte ca statele membre UE să continue să permită transportul transfrontalier de deşeuri, dacă acestea sunt duse la un crematoriu care produce în acelaşi timp energie electrică.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.