Centrul Capitalei s-ar putea transforma la inceputul saptamanii viitoare, respectiv in 4 aprilie a.c., intr-o scena de teatru pe care vor defila care alegorice, unele incarcate cu porci, 60 de utilaje agricole si 7.000 de participanti. Protestul este organizat de catre Federatia Sindicatelor din Agricultura – Agrostar, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli si Patronatul roman al carnii de porc si este motivat de situatia grava si in continua degradare a agriculturii romanesti. Marsul se va desfasura pe traseul Piata Charles de Gaule – Piata Aviatorilor – Piata Victoriei – Piata Romana – Ministerul Agriculturii – Piata Unirii – Piata Constitutiei.
Lista de revendicari a protestatarilor este lunga, insa principala nemultumire a reprezentantilor patronatului carnii de porc se refera la nivelul ridicat al importurilor.
Carnea din import – ieftina, dar de proasta calitate
-In primele doua luni ale acestui an, importurile de carne de porc s-au dublat fata de perioada similara a anului trecut-, a declarat presedintele patronatului carnii, Gheorghe Caruz, adaugand ca acest lucru pune in pericol soarta producatorilor autohtoni, care nu mai reusesc sa isi valorifice produsele. Desi producatorii autohtoni sustin ca si-au redus preturile cu circa 24.000 lei/kg, realitatea din galantarele comerciantilor este alta. Practic, preturile de vanzare catre cetateni au crescut in medie cu 1-2%. Potrivit reprezentantilor din domeniu, soarta producatorilor interni este amenintata de o concurenta neloiala, concretizata in preturile mici la care este achizitionata carnea din import. -Pentru a nu mai fi loviti de concurenta neloiala, solicitam introducerea unei taxe vamale unice de 20% la toate importurile de carne, subproduse si preparate din carne pana la sfarsitul anului-, a precizat Caruz, care a acuzat si gradul mare de evaziune existent in vama pe acest segment de activitate. In prezent, 60% din carnea de porc existenta pe piata romaneasca este de import, iar potrivit lui Caruz, calitatea produselor este indoielnica. -Importurile sunt realizate din rezervele altor state, pasarile respective sunt hranite cu faini proteice si produse modificate genetic, pe care noi nu avem voie sa le folosim-, a subliniat Caruz.
De fapt, problema culturilor modificate genetic este o alta mare nemultumire a reprezentantilor agricoli din tara noastra. In opinia presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli, Adrian Radulescu, nu este normal ca aceste culturi sa fie interzise odata cu integrarea. -Uniunea Europeana nu cultiva asemenea produse, insa le importa si le comercializeaza. Daca acest lucru se intampla, nu vedem de ce nu le putem cultiva in continuare, mai ales ca din cultivarea soiei modificate genetic, de exemplu, poti obtine un profit de cinci-sase milioane de lei vechi la hectar-, a declarat Radulescu. Reprezentantii Ministerului Agriculturii le-au dat asigurari sindicalistilor agricoli ca se permite cultivarea acestor produse in acest an, insa din 2007 ele vor fi interzise definitiv.
Chiar subventionata, motorina este prea scumpa
Pe langa aceste solicitari, lista de revendicari prevede si reducerea TVA la 5% pentru toate produsele alimentare, sanctionarea proprietarilor de terenuri care nu le cultiva, dar si reducerea pretului pe litru de motorina de la un euro, cat este in prezent, la 0,50 de centi, atat cat este si in statele membre ale Uniunii Europene. -Pretul motorinei acopera 30% din totalul costurilor de productie, iar daca acest tarif se mentine, nu avem cum sa concuram cu producatori care platesc doar 0,50 de centi/litru-, a subliniat Radulescu. In vederea sustinerii acestui domeniu, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, le-a promis ieri reprezentantilor agricoli ca vor primi o subventie de 7.000 de lei vechi/litru de motorina pentru culturile din acest an.