Home Economic-Financiar Fermierii lui Gioni Popescu promit zilnic ca vor sacrifica oile

Fermierii lui Gioni Popescu promit zilnic ca vor sacrifica oile

DISTRIBUIŢI

Promisiuni. E tot ce au primit oficialii din cadrul Autoritatii Sanitar-Veterinere, care au cerut proprietarilor fermei Natural Farm sa ia masuri pentru eradicare focarului de scrapie, depistat, conform buletinului de analiza nr. 68536, din data de 2 martie 2005, la oile apartinand societatii. In urma investigatiilor efectuate de Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, o ovina din ferma Natural Farm Int. SRL Lipia a fost diagnosticata cu B- 160, adica scrapie, o encefalopatie spongiforma transmisibila de tipul bolii vacii nebune. Ca urmare a acestui incident, la jumatatea lunii aprilie, Directia Sanitar Veterinara Ilfov a notificat conducerea societatii Natural Farm Int. SRL ca nu mai poate comercializa ovine. Conform declaratiilor oficialilor DSV Ilfov, reprezentantii societatii au promis, in repetate randuri, ca vor sacrifica intreg efectivul de oi, dar acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi. Autoritatile trebuie sa efectueze si o ancheta epidemiologica asupra intregului efectiv de animale din ferma.

Despre ferma situata in satul Lipia, comuna ilfoveana Gruiu, localnicii sustin ca apartine fostului general SRI Gioni Popescu. Desi nu figureaza in acte, afacerea -generalului- Gioni Popescu este cunoscuta de toata comuna.


In urma efectuarii analizelor asupra unor probe dintr-un fragment de creier de la o ovina indigena de la ferma Natural Farm Int. SRL Lipia, Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala a emis buletinul de analiza nr. 68536, din data de 2 martie 2005. La examenul imunohistopatologic, proba a fost diagnosticata ca pozitiva pentru B-160, adica scrapie, o encefalopatie spongiforma transmisibila, de tipul bolii vacii nebune. Ca urmare a inregistrarii acestui caz, la jumatatea lunii aprilie, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Ilfov a notificat conducerea societatii Natural Farm Int. SRL, societate patronata de fostul general SRI Gioni Popescu, ca nu mai poate comercializa ovine.


Ca urmare a inregistrarii cazului de scrapie, DSV Ilfov a transmis catre SC Natural Farm Int. SRL, pe 15 aprilie 2005, o adresa prin care li se aducea la cunostinta reprezentantilor societatii ca legislatia interzice si comercializarea ultimilor nascuti provenind de la ovinele infectate cu encefalopatie spongiforma transmisibila cu doi ani inainte si dupa aparitia semnelor clinice ale debutului bolii. In cadrul fermei, conform actului sanitar-veterinar de declarare a epizootiei, din 8 martie 2005, se aflau, la momentul depistarii cazului de scrapie, 17 vaci cu lapte, sase junici si 11 vitei, precum si 194 de ovine, din care 80 miei. La aceasta data, conform unor surse din cadrul sistemului sanitar-veterinar, in cadrul fermei mai sunt 150 de ovine, reprezentantii societatii mentinandu-si promisiunea ca vor sacrifica intreg efectivul.

Primarul din Gruiu stia de cazul de scrapie

Conform documentelor puse la dispozitie de Directia Sanitar Veterinara Ilfov (vezi facsimil), primarul comunei Gruiu, Ion Samoila, era in tema cu situatia de la ferma Natural Farm. Cu toate acestea, el a declarat reporterilor ziarului -Curentul- ca nu stie nimic despre activitatea care se desfasoara acolo. -Si-a deschis pozitie de rol (n.r. – in Registrul Agricol). La noi e totul <beton>. Dar de oi nu am stiut-, precizat primarul Samoila.

Cu toate acestea, actul sanitar-veterinar de declarare a epoizootiei la ferma din Gruiu a fost semnat chiar de primarul liberal. Acesta ne-a declarat cu -mana pe inima- ca nu stie absolut nimic de acest caz. Cu toate acestea, tindem sa credem ca a ascuns acest lucru reporterilor ziarului nostru, tocmai pentru a-l acoperi pe Gioni Popescu, -individul bine intentionat-, care a investit in zona si caruia Ion Samoila, in calitate de pastor al bugetului local, i-a turnat si asfalt pana la intrarea in curte.

DSV Ilfov trebuie sa declanseze ancheta epidemiologica

In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, daca intr-un efectiv de ovine sau caprine in urma examenului de laborator este conformata B-160, se aplica un intreg set de masuri. Astfel, laboratorul notifica oficial Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in autoritatea careia se afla efectivul de animale. Ulterior, se trece la efectuarea anchetei epidemiologice care trebuie sa identifice: toate rumegatoarele, altele decat ovinele si caprinele din exploatatia din care face parte animalul la care a fost confirmata boala; parintii, toti embrionii, ovulele si ultimii descendenti ai animalului la care a fost conformata boala in masura in care sunt identificabili; posibila origine a bolii si identificarea altor exploatatii in care se gasesc animale, embrioni sau ovule care ar fi putut fi infectate cu agentul unei encefalopatii spongiforme transmisibile (EST) sau ar fi putut fi expuse la aceleasi furaje ori sursa de contaminare; miscarea furajelor potential contaminate, a altor materiale sau mijloace de transmitere care ar fi putut propaga agentul EST la sau de la exploatatiile in cauza. De asemenea, se procedeaza la supravegherea veterinara stricta a efectivului, la uciderea si distrugerea ovinelor si caprinelor cu semne clinice de boala etc. Ovinele si caprinele vor fi interzise la iesirea catre alte efective de animale, singura lor destinatie fiind taierea in cadrul unui abator autorizat. Ovinele si caprinele in varsta de peste 18 luni se testeaza pentru EST, iar daca rezultatul examenului de laborator este negativ, carnea se da in consum, fara restrictii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.