Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a trimis spre publicare la -Monitorul Oficial- noile reglementari privind functionarea pietei de energie electrica in contextul reorganizarii societatii Termoelectrica. Este vorba de modul de impartire a contractelor de protofoliu (la cantitati fixe si preturi reglementate), incheiate de Termoelectrica cu cele opt filiale de distributie pe fiecare din cele patru filiale rezultate prin reorganizarea producatorului de energie termica si electrica. Tot acum, au fost stabilite preturile la care fiecare filiala de producere poate vinde energie catre distribuitori. Amintim ca, prin HG 1524/2002, societatea Termoelectrica a fost reorganizata, rezultand trei filiale de producere a energiei (Rovinari, Turceni, Bucuresti), in timp ce in structura -societatii-mama- au mai fost pastrate cinci centrale. Cum aceste fililale sunt programate sa treaca la o functionare independenta incepind cu data de 1 aprilie, ceea ce presupune ca fiecare sa aiba incheiate contracte proprii cu distribuitorii, ANRE a realizat o impartire a contractelor pe care Termoelectrica le avea cu fiecare filiala de distributie a energiei. La baza acestei repartitii au stat doua elemente, si anume cantitatea totala de energie pe care Termoelectrica trebuia sa o produca conform contractului de portofoliu (17 376 GWh) si pretul reglementat de 39USD/MWh. -Aceste doua elemente reprezinta constantele, iar repartitia s-a facut in asa fel incat atat cantitatea, cat si pretul stabilite pentru Termoelectrica la inceputul anului 2003 sa ramana nemodificate-, ne-au declarat surse din sector.
Astfel, filiala cu cea mai mare productie de energie, 6759 GWh, este Electrocentrale Bucuresti, care include pe langa cele cinci termocentrale existente in Capitala si capacitatile Palas (Constanta), Isalnita, Craiova II si Ludus. Pretul cu care aceasta filiala vinde energia catre distribuitori este de 1.481.600 lei/MWh (circa 44 USD/MWh). Filialelor Turceni si Rovinari le-au revenit circa 25% si respectiv 22% din cantitatea totala de energie pe care Termoelectrica trebuia sa o produca pentru piata interna a consumatorilor captivi. Termoelectrica, in noua structura, va mai produce pentru piata reglementata numai 2.422 GWh. Cum capacitatile termo de producere a energiei cu cele mai reduse performante au ramas in structura Termoelectrica, pretul de producator al acesteia este cel mai ridicat, aproape 60 USD/MWh (1.946.700 lei/MWh), in timp ce la polul opus se situeaza filiala Rovinari, ce are un pret de producator de 25 USD/MWh (851.900 lei/MWh). Pe locul doi ca performante se situeaza filiala Turceni, ce are un pret de producator de 32 USD/MWh (1.069.700 lei/MWh). De altfel, aceste doua filiale vor fi primele capacitati termo ce se vor privatiza. Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a declarat ca pentru aceste doua capacitati sunt in discutie proiecte de modernizare-reabilitare ce insumeaza aproape 700 milioane de dolari, pe care spera sa le finalizeze in acest an. -Programul de modernizari de la Rovinari, ce prevede inclusiv construirea unei noi capacitati -green field-, va conduce la atingerea unor costuri de producere a energiei de circa 21-23 USD/MWh. Practic, in acel moment, Rovinari va ajunge la un pret de producator similar cu cel al centralei nucleare de la Cernavoda-, a declarat ministrul industriilor.
Aceasta reprezinta cea de-a doua etapa de organizare a pietei angro de energie electrica, dupa ce la inceputul acestui an s-au impartit contractele de portofoliu, ale societatii Electrica, pe fiecare din cele opt filiale-societati comerciale de distributie a energiei electrice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane