Home Economic-Financiar Finantari irosite

Finantari irosite

DISTRIBUIŢI

De cativa ani, oficialii Bursei de Valori Bucuresti si ai pietei Rasdaq isi tot propun ca obiectiv principal diversificarea instrumentelor de tranzactionare, in scopul dezvoltarii acestui sector vital in orice economie de piata. Unul dintre motivele pentru care Romania a ramas singura tara in care se tranzactioneaza doar actiuni este faptul ca societatile comerciale nu incearca sa obtina finantare de pe piata interna de capital, prin emisiuni publice de obligatiuni – spun specialistii. In conditiile in care majoritatea societatilor au nevoie de finantare, dar sunt catalogate ca lipsite de performanta economica, ce sanse de reusita ar avea emisiunile de obligatiuni? -Nici un investitor nu cred ca va cumpara obligatiuni la o societate neprofitabila sau cu performante slabe, riscul fiind prea mare- – a afirmat Bogdan Podoleanu, presedintele Investech Valori Mobiliare. El a adaugat ca, actualmente, doar companiile puternice ar avea posibilitatea sa se finanteze in acest mod, dar acestea, cum ar fi Petrom, prefera sa apeleze la piata externa de capital, deoarece pot obtine repede fonduri substantiale. Podoleanu considera ca abia peste doi-trei ani, cand economia romaneasca se va mai insanatosi, societatile se vor putea finanta prin emisiuni de obligatiuni si abia atunci aceste instrumente financiare pe termen lung, de regula cu venit fix, vor putea fi tranzactionate pe pietele organizate.

In timp ce, in SUA, companiile americane au inregistrat, saptamana trecuta, vanzari record de obligatiuni, in valoare de 26,3 miliarde de dolari, ca urmare a ratelor scazute ale dobanzilor, la noi, nici macar nu poti sa te gandesti (din acelasi motiv, ca au scazut dobanzile) sa cumperi asemenea produse autohtone.

Obligatiunile nu sunt inca atractive

Emisiunile de obligatiuni reprezinta initiative rare in peisajul pietei noastre de capital, pana acum derulandu- se doar doua astfel de operatiuni, pentru societatile Siderca Calarasi (emisiune realizata in urma cu cativa ani, care, potrivit analistilor, nu s-a bucurat de prea mult succes, din cauza situatiei financiare dificile a societatii emitente si a perspectivelor slabe ale acesteia) si International Leasing. In opinia lui Razvan Pasol, presedintele SVM Intercapital Invest, cauzele acestei situatii sunt multiple. Pe de o parte, conjunctura actuala a pietei financiare si climatul economic nu fac din obligatiuni un instrument atractiv pentru societatile comerciale, din cauza instabilitatii mediului financiar (inflatie ridicata, rate mari ale dobanzilor) si a lipsei de eficienta a agentilor economici. Pe de alta parte, nici piata de capital nu a incurajat utilizarea acestor instrumente, atat prin lipsa unor norme si reglementari, cat si a informarii despre metodologia si avantajele emisiunilor de obligatiuni la nivelul societatilor comerciale – a spus Pasol. El considera ca exista insa anumite categorii de societati comerciale pentru care finantarea prin emisiuni publice de obligatiuni ar putea constitui o alternativa eficienta la finantarea bancara, chiar si in conditiile actuale. Este vorba de societati private dinamice, aflate in expansiune, care pot realiza o prognoza fundamentala pe termen mediu si lung a evolutiei principalilor indicatori financiari si pot sustine aceasta prognoza prin rezultatele obtinute, permitandu-si plata esalonata a dobanzilor pentru un imprumut obligatar. De altfel, nivelul curent al ratelor dobanzilor pe piata ar putea fi un avantaj: dobanzile la creditele bancare se situeaza in jur de 50%/an, iar dobanzile acordate de banci pentru depozitele persoanelor fizice sunt intre 35 si 40%. Emiterea unor obligatiuni cu o dobanda situata intre cele doua praguri ar fi avantajoasa atat pentru emitent – care se imprumuta cu costuri mai mici -, cat si pentru investitori – care beneficiaza de castiguri superioare celor aduse de depozitele bancare. Totodata, vor fi avantajati si investitorii pe piata de capital – considera presedintele Intercapital Invest. El a argumentat ca, in conditiile in care majoritatea actiunilor evolueaza nesatisfacator, investirea in obligatiuni este mai rentabila. Un alt avantaj il constituie si gradul redus de risc, in cazul in care emisiunea este asigurata, de exemplu, printr-o polita de risc financiar emisa de o societate de asigurari.

O noua emisiune, la vara

Razvan Pasol este de parere ca o categorie interesanta de emitenti ai unor asemenea instrumente o pot constitui societatile avand ca activitate serviciile financiare. De exemplu, societatile de leasing pot gasi deosebit de utila aceasta procedura de finantare, prin modul de alocare in contracte de leasing a sumelor atrase din emisiunea de obligatiuni, coreland dobanda platita detinatorilor de obligatiuni cu dobanda primita de la beneficiarii contractelor de leasing. Nu intamplator prima emisiune de obligatiuni tranzactionata in Polonia a fost a unei societati de leasing, iar prima emisiune de succes din Romania a apartinut unei societati cu aceeasi activitate – International Leasing. Aceasta societate a emis, in perioada 2-12 mai 2000, obligatiuni in valoare de 2,2 miliarde de lei, cu o rata a dobanzii de 60% pe an, ce reprezinta o rentabilitate deosebita pentru piata financiara romaneasca. Din vara anului trecut se lucreaza la listarea acestei obligatiuni pe o piata organizata, insa acest proces nu s-a finalizat nici pana in prezent. Avand in vedere caracteristicile obligatiunilor International Leasing, a fost aleasa piata Rasdaq pentru listarea acestora, insa elaborarea si avizarea normelor de listare si tranzactionare a a obligatiunilor corporatiste pe aceasta piata au durat mai bine de noua luni. -Desi exista bune intentii cu privire la promovarea acestor instrumente, punerea in practica a acestor intentii s-a dovedit dificila pentru autoritatile pietei de capital. Chiar daca normele respective au fost avizate recent, acestea nu vor intra in vigoare decat in urmatoarele saptamani- – a afirmat presedintele Intercapital Invest, prima societate care a intermediat o emisiune de obligatiuni a unei companii private pe piata romaneasca de capital. Avand in vedere succesul acestei emisiuni, International Leasing intentioneaza continuarea programului de finantare prin intermediul pietei de capital. Astfel, in vara acestui an, se va derula o noua emisiune de obligatiuni, de dimensiuni mai mari (aproximativ 10 miliarde de lei), cu o rata a dobanzii atractiva si cu un asigurator financiar de prim-rang. Razvan Pasol spera ca aceste operatiuni sa constituie bune exemple si pentru alte societati private dinamice, in vederea finantarii prin emisiuni de obligatiuni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.