Societatea comerciala Cudad Star Eximp SRL, infiintata in anul 1994 si profilata pe confectii de imbracaminte pentru barbati si femei, a ajuns, in scurt timp, in topul celor mai bune societati din domeniu, clasandu-se pe locul 1 in judetul Sibiu si pe locul 4 pe tara, mare parte din productia realizata fiind comercializata la export. Dar, incepand cu anul 1997, pana azi, pe langa problemele cu care se confrunta orice intreprinzator privat – de la aprovizionarea cu materii prime si pana la desfacerea marfii -, societatea Cudad Star Eximp SRL a fost nevoita sa faca fata unor presiuni, abuzuri si ilegalitati greu de imaginat, venite tocmai din partea celor care ar fi trebuit sa sprijine si sa protejeze un investitor roman, si anume din partea institutiilor financiare ale statului. Atat Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu, cat si Garda Financiara, au constatat, in urma unui control simultan (?! – n.red), ca firma in cauza -nu are productie-, si deci nu poate beneficia de facilitatile financiare legale, desi aceasta realiza si exporta confectii de imbracaminte de cea mai buna calitate, inclusiv in tari din Uniunea Europeana. -A fost o actiune murdara si concertata impotriva noastra, pentru a ne scoate de pe piata- – ne-a declarat actionarul principal al firmei Cudad Star Eximp SRL, dl Ioan Curta.
La inceputul anului 1997, Garda Financiara si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu (AFPMS) controleaza concomitent firmele Cudac S.R.L, respectiv Cudac Star Eximp S.R.L.
Lungul sir de abuzuri si ilegalitati
AFPMS incheie Procesul verbal nr. 42 din 3.04.1997 prin care, incalcand prevederile Legii 12/1991 art. 5 lit.-a- – neabrogata nici pana in prezent -, schimba obiectul de activitate a firmei Cudad Star EXimp S.R.L, din -activitate de productie- ( confectii pentru barbati, femei si copii) in -activitate de prestari servicii-. Repercusiunile acestei interpretari abuzive a legii erau drastice pentru firma in cauza, in sensul ca aceasta nu ar mai fi putut beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de 5 ani de la data infiintarii. Evident, societatea contesta procesul verbal, in conformitate cu legea speciala a contenciosului administrativ. De aici incepe calvarul unui lung sir de procese, calvar care continua si azi.
D.G.F.P. a judetului Sibiu respinge contestatia si mentine nelegalele si abuzivele masuri instituite de catre AFPMS, emitand in acest sens Decizia 11.047/1997. Firma sibiana contesta si aceasta decizie la Ministerul de Finante – Directia de solutionare a plangerilor, care insa mentine decizia subordonatilor sai de la DGFP Sibiu, potrivit careia societatea nu este o societate de productie si, prin urmare, trebuia obligata sa plateasca impozit pe profit pe o perioada de 5 ani, sens in care a emis Decizia nr. 1.006/13.10.1997.
Firmei sibiene nu-i ramane decat calea justitiei. Ca urmare, introduce actiune la Curtea de Apel Alba Iulia. Prin Sentinta 13/1998, Curtea de Apel a inlaturat masurile nelegale si abuzive ale organelor financiare, respectiv a anulat Procesul verbal 42/1997, Decizia D.G.F.P. a judetului Sibiu, precum si Decizia Ministerului de Finante. Paratele au atacat cu recurs sentinta Curtii de Apel Alba Iulia la Curtea Suprema de Justitie, solicitand ca in cauza sa se faca o expertiza tehnica si contabila. CSJ a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru a se efectua expertiza respectiva si in functie de rezultatele acesteia sa aprecieze starea de fapt a societatii in cauza. Curtea de Apel Alba Iulia a pronuntat Sentinta Civila 149/2000, prin care a desfiintat in intregime Procesul verbal de control 42/1997 al A.F.P. a municipiului Sibiu, Decizia 11.047/1997 D.G.F.P. a judetului Sibiu si Decizia Ministerului de Finante nr. 1.006/1997.
Dar, institutiile financiare au atacat cu recurs decizia Curtii de Apel Alba Iulia, dupa care CSJ a rejudecat in data de 10.12.2001 cauza si a pronuntat Decizia 4.094/2001 prin care a mentinut Sentinta Civila 149/2000 si a statuat definitiv si irvocabil faptul ca: -S.C. Cudac Star Eximp S.R.L. este o societate de productie de confectii pentru barbati, femei si copii si potrivit Legii 12/1991 art. 5 lit. <a> este scutita de impozitul pe profit pentru o perioada de 5 ani de la infiintare-.
Punct si de la capat
Se parea ca, dupa ani de zile de cosmar, firma sibiana a iesit la liman cu ajutorul instantelor de judecata. Dar, Finantele de la Sibiu, in loc sa restituie sumele retinute nelegal (170.938.936 lei si 44.230.204 lei), au cerut Tribunalului Sibiu nici mai mult nici mai putin decat falimentul S.C. Cudac Star Eximp, dosar in care institutiile financiare au depus declaratii de creanta nelegale, in conditiile in care acestea erau ele datoare cu sumele actualizate mai sus precizate.
Incepe un alt sir de abuzuri ale Finantelor Publice si un alt sir de procese care continua si azi. Dupa doi ani de judecata, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul AFP Sibiu si a mentinut Sentinta Civila nr. 2.505/C/2003 pronuntata de Tribunalul Sibiu in Dosarul 4.900/2002, urmare a carora S.C. Cudac Star Eximp a fost scoasa din starea de faliment. Cu toate acestea, organele financiare in loc sa restituie sumele retinute abuziv si nelegal au trecut in data de 4.12.2003 (dupa 7 ani) incalcand legile ce le erau obligatorii (art. 1.147 Cod Civil, art. 26 din O.G. 61/2002) la efectuarea unei compensari nelegale, neechitabile si abuzive, punand firma sibiana din nou pe drumurile justitiei. Procesele continua si azi, firma sibiana avand conturile blocate si suferind pagube uriase.