Firmele romanesti care utilizeaza vanzarea pe credit trebuie sa-si dezvolte capacitati corespunzatoare de analiza a riscului de credit, pentru a evita pierderile cauzate de creantele neincasate sau incasate cu mari intarzieri, se arata intr-un studiu elaborat de Robert Maembe, consultant al firmei Andersen Romania.
La sfarsitul anului trecut, totalul arieratelor din economia romaneasca atingea un nivel -astronomic-, de peste 13 miliarde de dolari, aproape jumatate din Produsul Intern Brut (PIB), se mentioneaza in studiu. Durata medie de incasare a facturilor ajunsese la 77 de zile, mult peste normele acceptate in economiile dezvoltate. In plus, in ciuda aparentei cresteri economice, in prima jumatate a anului 2001, blocajul financiar a crescut de la 40% la 45% din PIB.
Consultantul Andersen avertizeaza ca este gresita opinia potrivit careia blocajul financiar este o problema macroeconomica, sustinand ca aspectul este foarte relevant si la nivelul microeconomic al intreprinderilor, pentru care analizele de credit ar putea reprezenta o solutie de minimizare a riscurilor.
Informatiile necesare pentru intocmirea analizei de credit pot fi obtinute direct de la client, iar daca raporturile permit acest lucru firma creditoare poate solicita clientului intocmirea unei cereri de credit care sa contina aceste date. Vizitele la sediul clientului, mijloacele de informare in masa, bazele de date ale Camerelor de Comert si Industrie, precum si alte baze de date publice reprezinta surse de informatii importante.
Analiza riscului de credit trebuie sa includa, potrivit lui Robert Maembe, informatii generale legate de client, cum ar fi experienta de afaceri, gradul de risc al afacerilor, calitatea managementului, dar si informatii financiare si de solvabilitate, cum sunt referintele de la alti furnizori sau de la banci, lichiditatea curenta, gradul de indatorare, durata medie de incasare a creantelor si marja neta.
Cu toate acestea, utilizarea acestei metode nu poate inlatura cauzele principale ale arieratelor inregistarte in economie. Pe langa eforturile depuse de firme, sunt necesare masuri macroeconomice urgente si eficiente din partea Guvernului si a Bancii Nationale, considera oficialul Andersen. Aceste masuri vizeaza modificarea cadrului legislativ privind procedurile de faliment, lichidarea sau privatizarea intreprinderilor de stat generatoare de pierderi, compensarea arieratelor din economie, parghii fiscale si financiare pentru stimularea investitiilor, evitarea decapitalizarii firmelor ca urmare a impozitului pe inflatie si, nu in ultimul rand, schimbarea managementului incompetent.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane