De la desenatori din Filipine, care creeaza majoritatea productiilor Disney, si programatori din Romania, care lucreaza pentru banci internationale, la translatori si centre de relatii cu clientii, raspandite pe intregul glob, o parte din ce in ce mai mare a activitatilor se desfasoara dincolo de zidurile companiilor traditionale, potrivit unui articol publicat de -Miami Herald-. Insa ceea ce a fost in trecut privilegiul marilor societati devine, treptat, o zona accesibila si firmelor mai mici. Si ele gasesc moduri de a-si externaliza proiectele prin intermediul Internetului, iar companiile care nu procedeaza in acelasi fel isi pot vedea profiturile scazand in urma competitiei cu concurenti mai atenti la costuri.
-In termen de 24 de ore, poti gasi oferte pentru proiectul tau la o zecime din pretul pe care l-ai plati aici-, a indicat Victoria Usherenko, directorul general al LiaisonIt, o agentie de recrutare din Miami. Daca postul nu necesita o interactiune directa cu clientii, din ce in ce mai multe companii isi pun problema pretului, preferand varianta mai putin costisitoare, a adaugat ea.
In domeniul traducerilor, de exemplu, firmele specializate din SUA cer intre 15 si 25 de centi pe cuvant, dar companiile care utilizeaza translatori din afara Statelor Unite pot solicita un pret mult inferior, de 6-10 centi pe cuvant. Economia realizata poate fi importanta, mai ales daca este vorba de traducerea unei carti sau a unor teancuri de documente. Gus Caldes a fondat serviciile de traducere Span-it din Miami (www.span-itonline.com) in urma cu aproape un an si deserveste, in prezent, clienti de pe intreg teritoriul SUA cu ajutorul unor traducatori din Columbia, Mexic, Spania, Brazilia si din alte tari. -Am o lista de 800 de traducatori autorizati, nu numai pentru engleza si spaniola, ci si pentru portugheza, daneza, ebraica si alte limbi-, spune Caldes. -Cel mai bun lucru este ca totul se desfasoara prin intermediul Internetului, asa incat este foarte usor de administrat-, a adaugat el.
Stacey Shaw, fondatorul Exquisite Secretarial Services (www.exquisitesecretarial.com), este o asistenta virtuala, -o persoana care lucreaza de acasa, oferind acelasi tip de servicii ca si asistenta personala, numai ca on-line-.
Shaw face parte dintr-un numar din ce in ce mai mare de salariati independenti si agentii care ofera o gama larga de servicii, precum planificare de evenimente, contabilitate, resurse umane, servicii medicale si legale. Originara din Jamaica, Shaw viseaza sa aduca acest nou model de afaceri in tara natala. -Stiu ca industria asistentelor virtuale este abia la inceput in SUA si nu exista deloc in Jamaica, dar cred ca ar aduce multe beneficii firmelor mici-, a apreciat ea. Shaw utilizeaza site-uri precum Ureach.com si efax.com pentru a vizualiza documente impreuna cu clientii, si servicii de mesagerie instantanee pentru a mentine contactul. Centrele de relatii cu clientii sunt un alt exemplu comun de externalizare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane