Home Economic-Financiar Firmele nu se ingramadesc sa depuna raportarile contabile

Firmele nu se ingramadesc sa depuna raportarile contabile

DISTRIBUIŢI

Vineri, 8 august, a fost, pentru cea mai mare parte a firmelor, termenul-limita de depunere a raportarilor contabile in format electronic pe primul semestru al anului.

Conform Ordinului 815/2003 al ministrului finantelor publice, majoritatea firmelor trebuia sa ajunga pana vinerea trecuta la administratiile financiare la care sunt arondate cu dischetele continand obligatiile la bugetul de stat. Exceptie fac doar persoanele juridice care aplica Reglementarile contabile armonizate cu directivele Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice si societatile supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, adica fondurile si societatile de investitii financiare. Pentru aceste doua categorii, termenul-limita de depunere a raportarilor contabile la 30 iunie este de 15 august, adica pana la sfarsitul acestei saptamani.

Termenul-limita de depunere a declaratiilor pentru firmele care nu au desfasurat activitate de la inceputul anului a fost tot 8 august.

Cei care nu s-au grabit, si se pare ca sunt destui, vor suporta rigorile legii. Nedepunerea dischetelor si a formularelor listate, semnate si stampilate, sau a declaratiilor, dupa caz, se sanctioneaza cu amenda, conform prevederilor Legii contabilitatii. Astfel, nedepunerea situatiilor financiare in termen se sanctioneaza cu amenda de la cinci la 15 milioane de lei, iar nedepunerea declaratiei din care sa rezulte ca societatea nu a desfasurat activitate, cu amenda de la un milion la doua milioane de lei.

Desi centralizarea datelor nu a fost finalizata inca nici la nivel judetean, din datele furnizate de mai multe administratii financiare a rezultat ca pana vineri, 8 august, nici macar 60% din intreprinderile romanesti nu au depus in termen raportarile contabile. Majoritatea a facut din depasirea termenelor o adevarata practica, altii sunt dezarmati de birocratia si aglomeratia de la ghiseele administratiilor, unde birocratia este la ea acasa. Pentru a respecta legea, reprezentantii firmelor trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare. Indolenta functionarilor, lipsa unei tehnici de calcul decente, zeci de acte oficiale, semnaturi, stampile sunt doar cateva dintre -ingredientele- balamucului pe care contribuabilii la bugetul de stat trebuie sa-l indure periodic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.