Home Economic-Financiar Firmele romanesti de transport – suspecte de concurenta neloiala

Firmele romanesti de transport – suspecte de concurenta neloiala

DISTRIBUIŢI

Romania nu are probleme majore in ceea ce priveste inchiderea negocierilor cu Uniunea Europeana pe capitolul transport, ne-a declarat ieri responsabilul cu transporturile al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Alexis Gressier.

Totusi, probleme mai sunt, mai ales in ceea ce priveste aplicarea legilor, care au fost adaptate la legislatia UE. -Capitolul poate fi inchis intr-o perioada relativ scurta, mai ales ca Romania sta bine in aceasta privinta, in comparatie cu industria, de exemplu-, a adaugat dl Gressier. Domnia sa a exemplificat domeniile in care legislatia armonizata nu este, deocamdata, aplicata in Romania. Astfel, este vorba de timpul maxim pe care un sofer poate sa-l utilizeze pentru conducerea autovehiculelor de tonaj mare.

-O firma ce angajeaza soferi care conduc incontinuu 12 ore are costuri mult mai mici decat una care respecta legislatia privind repausul din patru in patru ore. Apare deci o suspiciune de concurenta neloiala-, a mai spus oficialul european.

-Este ca in cazul Codului rutier. El poate fi excelent formulat, dar daca nu exista un politist care sa verifice viteza, tentatia este mare-, a explicat dl Gressier. Responsabilul cu transporturile al Delegatiei CE la Bucuresti a mai spus ca o alta problema este cea a controalelor, care nu trebuie facute doar pe hartie. Pe de alta parte, aceste controale trebuie efectuate de echipe mixte, nu numai de catre politisti. -Romania este abia la inceput in privinta controalelor-, a subliniat domnia sa, care a mai mentionat drept o carenta a tarii noastre in domeniul transporturilor domeniul sigurantei maritime, pentru care se fac insa eforturi in vederea aducerii la standarde europene.

Alexis Gressier a participat ieri la deschiderea unui colocviu franco-roman pe tema transporturilor rutiere. Consilierul economic si comercial al Ambasadei Frantei la Bucuresti, Philippe Boin, a remarcat cu acest prilej rolul Romaniei de placa turnanta a Europei in ceea ce priveste infrastructura. Totodata, domnia sa a subliniat faptul ca in tara noastra o crescut semnificativ in ultimii 14 ani traficul rutier, iar in prezent se constata o crestere economica semnificativa. In consecinta, a aratat diplomatul, se impune dezvoltarea cu prioritate a retelelor de transport.

De altfel, acesta a fost si mesajul transmis de Marius Dragan, director adjunct in cadrul Administratiei Nationale a Drumurilor. Astfel, programul de reabilitare a drumurilor nationale va continua pana in 2012, cand peste 60% din retea va fi modernizata. In paralel, continua si programul de constructie a autostrazilor care sunt amplasate de-a lungul coridoarelor paneuropene IV si IX. Ca urmare a cerintelor europene de absorbtie a sumelor puse la dispozitie pentru infrastructura, de aproximativ 500 milioane de euro anual, Romania va trebui sa-si pregateasca, incepand de anul viitor, un portofoliu important de proiecte in domeniu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.