Datele prezentate de Delegatia pentru Comert Exterior releva faptul ca, din 2004, au fost efectuate doar doua studii de piata in ceea ce priveste produsele sau serviciile care sunt incluse in Strategia Nationala de Export.
Pe o piata economica puternic-competitiva, cum este cea europeana spre care marsaluim in disperare, principala conditie pentru supravietuire este sa te numeri printre cei performanti. In aceste conditii, o greseala de marketing, chiar si una minora, te scoate aproape sigur din joc.
Chiar si asa, se pare ca mentalitatea romaneasca ramane la stadiul specific -comertului de butic-, intrucat, potrivit statisticilor, marea majoritate a firmelor romanesti care vor sa-si promoveze peste hotare produsele sfideaza orice manual de economie, renuntand la primul element important al strategiei: studiul de piata. Astfel, economia romaneasca se va prezenta in fata colosului european cu un program de marketing bazat pe fler si intuitie, de succesul caruia putem sa ne indoim de pe acum.
Captivi la importator
Ministerul Economiei a alocat un buget special destinat instrumentelor de promovare a exportului, in valoare totala de 27,9 milioane de lei pentru acest an, din care o parte dinamica din punctul de vedere al valorii va fi folosita pentru cofinantarea proiectelor care au ca scop intocmirea studiilor de piata. Chiar si asa, reprezentantii Delegatiei pentru Comert Exterior (DCE) au realizat, intr-o perioada de doi ani, numai doua cercetari de acest fel, in parteneriat cu Asociatia Producatorilor de Mobila.
-Una din cauzele acestui dezinteres a fost slaba mediatizare a programului prin care asiguram jumatate din costurile studiului de piata, ca dovada faptul ca astazi (ieri – n.r.), dupa reuniunea Consiliului de Export, am purtat discutii cu FEPAIUS (Federatia Patronala a Industriei Usoare – n.r.) pe acest subiect-, ne-a declarat Costin Lianu, director general al Directiei de Promovare a Exportului din DCE.
Lianu admite ca mediul de afaceri romanesc se caracterizeaza printr-un apetit scazut aceste studii, mai ales daca aria cercetarii se extinde la spatiul european. -Pana acum, activitatea de export din tara noatra s-a efectuat prin intermediul unui anumit tip de importator din tara respectiva. Astfel, responsabilitatea legata de studiul de piata revenea acelui importator, la care firma romaneasca devenea captiva-, ne-a mai spus Costin Lianu.
Mediatizare in teritoriu
Mai mult, din datele prezentate de DCE rezulta ca in prezent Consiliul de Export nu are o reprezentativitate in teritoriu, care sa-i permita implementarea unor initiative la nivel local, iar o parte din membri nu se coordoneaza spre tintele propuse de Strategia Nationala de Export.
In acest sens, oficialii DCE urmaresc crearea unor mecanisme de parteneriat public-privat, prin colaborarea dintre camerele de comert judetene si mediul de afaceri, destinate informarii despre instrumentele de promovare a exportului cu finantare de la bugetul statului, dar si despre noile obligatii care vor aparea dupa ce economia romaneasca va fi ridicata la rang european.