-Reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%, concomitent cu majorarea impozitului pe dividende – de la 5% la 10% pentru persoanele fizice si de la 10% la 15% in cazul persoanelor juridice – reprezinta un castig minor, de numai 1,65% pentru intreprinderile mici si mijlocii-, au declarat, ieri, membrii in conducerea CNIPMMR (Consiliul National al IMM din Romania). Potrivit datelor Consiliului, nivelul de 19% impozit pe profit, la care se va ajunge o data cu modificarea actualului Cod fiscal, va fi insa superior celui din tarile Europei de Est, cum ar fi Lituania (15%), Letonia (15%) sau Ungaria (16%). Pe de alta parte, -microintreprinderile romanesti platitoare de impozit pe cifra de afaceri, care reprezinta 83,5% din totalul societatilor comerciale private, vor fi supraimpozitate, pentru ca acestea nu vor beneficia de reducerea de la 25% la 19%-. Remarcand ca -impozitarea fortei de munca ramane, in Romania, cea mai ridicata din Europa-, conducerea CNIPMMR ajunge la concluzia ca asa-zisa -relaxare fiscala- inseamna, de fapt, o inasprire a obligatiilor fiscale impuse IMM-urilor.
Guvernul si FMI ne baga in ceata
-Se tot spune ca Fondul Monetar International nu permite guvernului sa introduca scutirea de impozit pe profit, dar atunci ar fi normal ca executivul sa discute cu partenerii sociali pentru a gasi o solutie. Daca Fondul nu agreeaza astfel de masuri, ne pune in situatia de tara invinsa, care accepta orice conditii, si de aici putem deduce ca organizatiile financiare internationale nu doresc ca in Romania sa avem agenti economici capabili sa aduca la bugetul de stat fondurile necesare intretinerii societatii-. Daca vom continua in acest fel, -am putea ajunge la o economie de crah, bazata pe imprumuturi destinate numai consumului-, afirma Florea Parvu, vicepresedinte al CNIPMMR, avertizand ca -din cauza politicilor fiscale proaste, aplicate astazi, Romania va avea de suferit si peste cinci-zece ani, asa cum din cauza greselilor teribile facute in trecutul apropiat avem de tras si acum-…
Si Codul muncii trebuie -reparat-
Observand ca actualul Cod al muncii contine prevederi ce au indus o anumita rigiditate in functionarea pietei muncii, CNIPMMR si celelalte confederatii patronale reprezentative la nivel national au facut presiuni permanente la toate nivelurile legislative. Patronatele au formulat, astfel, urmatoarele propuneri: – echilibrarea raspunderilor dintre angajatori si salariati, dintre sindicat si patronat – simplificarea procedurilor de angajare si concediere a angajatilor – simplificarea procedurilor de informare a salariatilor, anterior incheierii contractului individual de munca – eliminarea obligatiei angajatorului de acordare a indemnizatiei pentru neconcurenta – eliminarea obligatiei constituirii fondurilor de garantare pentru plata creantelor salariale – eliminarea limitarii timpului de lucru la 48 de ore pe saptamana – cresterea duratei perioadei de proba, eliminarea interdictiei de angajare succesiva a mai mult de trei persoane in probe pentru acelasi post – mentinerea carnetelor de munca – reducerea termenului de notificare in cazul concedierilor colective – modificarea rolului sindicatelor in stabilirea normelor de munca (consultare in loc de aprobare).
La astfel de solicitari, autoritatile se feresc sa dea raspunsuri concrete. Zilele trecute, noul ministru al muncii, Dan Mircea Popescu, a spus ca -un sfert din prevederile Codului muncii vor fi modificate-, evitand insa sa precizeze care sunt acestea si in ce fel vor fi ele schimbate.
Microintreprinderile -nu au ce sa amortizeze-
Contrazicand teza Ministerului Finantelor, potrivit careia amortizarea accelerata ar fi cel mai eficient instrument de stimulare fiscala, liderii intreprinzatorilor precizeaza ca aceasta facilitate (acordata prin actualul Cod fiscal) nu se adreseaza si firmelor mici. -Neavand un capital corespunzator, microintreprinderile nu au, practic, ce sa amortizeze, pentru ca nu pot face investitiile aferente-. Oricum, Codul fiscal nu poate fi modificat decat cu sase luni inainte, dar pana in prezent nu a aparut in -Monitorul Oficial- nici o precizare in acest sens, au mai spus oamenii de afaceri, punand astfel sub semnul intrebarii intrarea in vigoare a noului Cod de la 1 ianuarie 2005.