Home Economic-Financiar Flutur este decis sa mearga cu aplicarea legilor proprietatii pana-n panzele albe

Flutur este decis sa mearga cu aplicarea legilor proprietatii pana-n panzele albe

DISTRIBUIŢI

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, a prezentat in cadrul videoconferintei cu prefectii, care a avut loc ieri la Palatul Victoria, principalele modificari aduse legilor proprietatii funciare: Legea 18/1991, Legea 169/1997 si Legea 1/2000. Flutur le-a atras atentia prefectilor si autoritatilor locale ca, potrivit noilor acte normative adoptate de executiv, au obligatia sa se implice in urgentarea finalizarii procesului de retrocedare. Prezentam, pe scurt, principalele sublinieri facute de ministrul agriculturii in legatura cu aplicarea legislatiei privin retrocedarea terenurilor agricole si a padurilor.


Flutur a atras atentia autoritatilor locale ca unul dintre principiile majore ale noii legislatii funciare se refera la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente. Conditia este ca aceste terenuri sa nu fi fost atribuite in mod legal altor persoane. -Reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren va avea prioritate in fata constituirii unui nou drept-, a aratat Gheorghe Flutur.


Comisiile vor revoca titlurile de proprietate emise ilegal

Ministrul Gheorghe Flutur a atras atentia prefectilor si celorlalti reprezentanti ai autoritatilor locale ca rolul principal revine comisiilor ce urmeaza a fi constituite. -Comisiile judetene de fond funciar au obligatia sa revoce titlurile de proprietate emise nelegal pentru terenuri care nu au intrat in circuitul civil. Legea prevede amenzi pentru intarzierea acestor procese, de la 100 la 300 milioane de lei vechi- – a spus Flutur. Noua legislatie modifica Legea 169/1997, in sensul reglementarii cazurilor in care sunt lovite de nulitate absoluta actele care incalca legea, cum ar fi reconstituirile pentru cei care nu au avut niciodata terenurile respective in proprietate sau reconstituirile pe suprafete mai mari decat cele detinute initial. Ministrul Flutur a aratat ca prin noua forma a legii procedura s-a simplificat. Astfel, trecerea terenurilor din domeniul public al statului in cel privat se va face prin validare, si nu prin hotarare de guvern, ca pana acum.


Vor fi retrocedate si terenuri ale institutelor de cercetare

Potrivit noii legislatii, care modifica Legea 1/2000, restituirea terenurilor agricole se va face integral in natura, la nivelul anului 1945. Acolo unde pe terenurile detinute anterior se regasesc amplasamente hidrotehnice sau de interes comunitar, restabilirea dreptului de proprietate se va realiza pe alte locatii. In cazul in care pe terenurile revendicate se afla amenajari piscicole sau viticole, restituirea se va face pe vechiul amplasament, cu obligatia mentinerii utilitatii acestor amenajari. Terenurile revendicate care au fost vandute unor societati private vor face obiectul unui acord intre fostii si actualii proprietari. Acestia trebuie sa ajunga la o intelegere referitoare la cuantumul despagubirilor in termen de trei luni de la validare, adica pana la 25 octombrie 2005, a aratat Flutur. Flutur a mai aratat ca se afla in curs de elaborare o hotarare de guvern privind restituirea terenurilor pe care se afla statiuni de cercetare. -Vor fi mentinute doar acele statiuni care sunt strict necesare, restul terenurilor vor fi retrocedate-, a spus Flutur.


Padurile, date proprietarilor cu rezervatii naturale cu tot

Referitor la terenurile forestiere, acestea vor fi retrocedate la nivelul anului 1948 fara alte limite, pe vechile amplasamente, chiar daca acestea includ parti din rezervatii naturale. In aceste cazuri, proprietarii au obligatia respectarii regimului silvic. Conditia primirii terenurilor va fi reorganizarea formelor asociative conform statutelor din perioada 1921-1945, in forma initiala. Pana la constituirea acestora, ocoalele silvice vor trebui sa asigure paza terenurilor. In perioada de tranzitie dintre validarea cererii si punerea in posesie a exploatatiei, care trebuie sa fie cat mai scurta, toate beneficiile obtinute de pe urma exploatarii terenurilor revendicate vor fi acordate viitorilor proprietari, a aratat ministrul agriculturii.

Departament special pentru aplicarea acestor legi

Ministrul Flutur a anuntat infiintarea, in viitorul apropiat, a unui departament al autoritatii permanente pentru urmarirea aplicarii acestor legi, care se va ocupa doar de legile funciare si care va avea ca atributii analiza cazuisticii din teritoriu, stabilirea unor interpretari corecte ale legislatiei, acordarea de sprijin in procesul de retrocedare si de accelerare a acestuia. Ministrul agriculturii a reamintit ca primirea si inregistrarea cererilor de retrocedare au ca termen data de 22 septembrie 2005.

Dispare dreptul de preemptiune la cumparare al vecinilor si arendasilor

Ministrul Gheorghe Flutur s-a referit si la regimul circulatiei juridice a terenurilor. Noutatile in acest domeniu sunt scutirea de taxa de timbru si de timbru judiciar pentru instrainarile de terenuri extravilane daca scopul final este comasarea parcelelor de teren. Noile reglementari urmaresc incurajarea comasarii terenurilor, avand in vedere gradul excesiv de faramitare a parcelelor agricole, dar si forestiere in Romania. Dreptul de preemptiune al vecinilor si arendasilor la cumpararea terenurilor se elimina, practica dovedind ca o astfel de prevedere este ineficienta: -Constatarile noastre arata ca aceste preemptiuni nu au functionat sau, daca au functionat, au functionat ca o frana in crearea unei piete libere a pamantului in Romania. Am socotit ca trebuie sa liberalizam aceasta piata-, a explicat ministrul Flutur.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.