Politici salariale restrictive in sectorul public, reducerea pierderilor din intreprinderile de stat si un progres mai ferm in privatizare – acestea sunt cateva dintre obiectivele convenite de executiv cu Fondul Monetar International (FMI). Memorandumul din acordul stand-by prevede masuri de intarire a disciplinei financiare.
Boardul FMI a aprobat al doilea memorandum suplimentar
Consiliul Directorilor executivi ai Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, al doilea memorandum suplimentar de politici economice si financiare din cadrul acordului stand-by convenit cu Romania si eliberarea celei de-a patra transe din imprumut, in valoare de aproximativ 75 milioane de dolari. Conducerea FMI a apreciat ca Romania a inregistrat, de la finalizarea primelor analize a aranjamentului stand-by, in august 2002, progrese in realizarea principalelor obiective macroeconomice ale programului, in special in privinta inflatiei, a deficitului contului curent si a cresterii economice. S-a apreciat insa ca mai sunt multe lucruri de facut in vederea insanatosirii economiei. Principalele obiective de politica economica si financiara ale guvernului incluse in al doilea memorandum suplimentar vizeaza masuri in domeniul politicii fiscal-bugetare, al reformei sectorului energetic si in privatizare, unde un punct important il reprezinta continuarea procesului de privatizare a BCR.
FMI cere intarirea disciplinei financiare
Pe langa continuarea procesului de restructurare si privatizare a sectorului energetic, trebuie adoptate masuri privind cresterea gradului de colectare a facturilor la utilitati. Astfel, companiile care nu-si vor achita facturile la timp vor ramane fara energie electrica. Totusi, in cazul societatilor aflate in curs de privatizare, la care APAPS a instituit procedura administrarii speciale, nu se poate trece, potrivit legislatiei in vigoare, la debransarea de la reteaua de furnizare a energiei electrice. Societatile cu pierderi vor fi restructurate, pentru a fi mai atractive la privatizare, iar cele cu un numar mare de salariati vor fi privatizate. Guvernul a anuntat deja restructurari masive in randul salariatilor de la mai multe societati cu pierderi, numai de la Tractorul Brasov urmand a fi disponibilizati 2.900 de angajati, incepand cu data de 16 mai. In vederea atenuarii impactului cresterii pretului la energie si restructurarii companiilor de stat, sunt prevazute in memorandum si o serie de masuri de protectie sociala. La sfarsitul intalnirii Consiliului Director, prim-directorul general adjunct si presedinte in functie, Anne Krueger, a subliniat ca implementarea unor politici salariale prudente va fi cruciala pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice. In domeniul politicii fiscal-bugetare, memorandumul prevede sustinerea procesului de reducere a inflatiei, imbunatatirea administratiei fiscale si alocarea de fonduri suplimentare pentru investitii publice.
O noua evaluare in luna august
Cea de-a patra si ultima analiza a acordului stand-by este programata pentru mijlocul lunii august 2003, pe baza indeplinirii criteriilor de performanta stabilite pentru sfarsitul primului semestru al acestui an. Acestea se refera la incadrarea in deficitul bugetului general consolidat, in plafoanele stabilite pentru fondul de salarii la societatile de stat monitorizate. Un alt criteriu de performanta il constituie realizarea ratelor de colectare pentru consumul de energie electrica si termica, dar si incadrarea in plafoanele stabilite la datoria externa si interna. Prioritatile vor ramane, in continuare, mentinerea cresterii economice, intarirea disciplinei financiare si prudenta in cheltuirea banului public. Board-ul FMI a aprobat prelungirea pana la mijlocul lunii octombrie a acordului stand-by semnat in octombrie 2001. Acordul stand-by, in valoare totala de aproximativ 413 milioane de dolari, a fost aprobat pe 31 octombrie 2001, pana acum fiind eliberate transe in valoare de peste 186 milioane de dolari.