România a făcut progrese în cadrul programului economic și fiscal convenit în martie cu FMI, dar riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro, fiind necesară "o vigilență solidă" privind supravegherea sistemului bancar, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton.
"România a făcut progrese bune sub programul sprijinit de Fond (…) Totuși, riscurile au crescut considerabil din cauza turbulențelor financiare din zona euro. Continuarea angajamentelor față de agenda de reformă economică este crucială pentru a rezista incertitudinilor actuale", a declarat Lipton într-un comunicat transmis de FMI după ce Consiliul Executiv al instituției a aprobat cea de-a treia evaluare în cadrul acordului de precauție încheiat în luna martie a acestui an.
Riscurile vin din zona euro
Oficialul notează că economia a revenit pe creștere, inflația a scăzut, iar autoritățile sunt "în grafic" pentru a atinge țintele fiscale pentru 2011, însă recomandă autorităților să facă eforturi pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene, reforma companiilor de stat sau reducerea arieratelor.
"Bugetul pentru 2012 ar trebui să aducă deficitul cu mult sub 3% din PIB. Planurile de a aborda problemele financiare cronice din sectorul sănătății și de a îmbunătăți administrarea fiscală sunt binevenite. Este nevoie de asemenea de noi progrese pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene. Noi eforturi pentru reformarea companiilor de stat, împreună cu o reglementare consolidată și o politică de prețuri orientată către piață vor fi esențiale pentru reducerea arieratelor, îmbunătățirea eficienței economice și consolidarea creșterii", a arătat Lipton.
Criza din Europa amenință însă sistemul bancar și impune atenție sporită din partea organelor de supraveghere și o politică monetară prudentă, consideră Lipton.