Home Economic-Financiar FMI vede Romania pe locul doi in topul statelor candidate la UE

FMI vede Romania pe locul doi in topul statelor candidate la UE

DISTRIBUIŢI

Economiile in curs de dezvoltare din Europa Centrala si de Est, precum si statele baltice, ar putea fi afectate de situatia curenta a pietelor financiare globale, ca urmare a deficitului de cont curent relativ ridicat pe care il inregistreaza, cu toate acestea existand perspective de mentinere a unei cresteri economice sustinute in regiune, se arata in cel mai recent raport economic al Fondului Monetar International.

Pentru ansamblul statelor candidate la Uniunea Europeana, FMI preconizeaza o rata de crestere economica de 0,2%, in acest an, urmand ca in 2002 aceasta sa urce la 3,4%. Rata anuala a inflatiei in tarile care doresc sa devina membre la UE este estimata sa scada de la 21,5% la 18,1%, in aceasta perioada, pentru ca deficitul de cont curent sa urce de la trei procente din Produsul Intern Brut regional la 3,9% din PIB.

Romania ar urma, potrivit estimarilor FMI, sa se situeze, in acest an, pe pozitia a doua in randul statelor candidate la Uniunea Europeana, din perspectiva majorarii Produsului Intern Brut, cu o crestere preconizata la 4,8%. Prima pozitie va fi ocupata in anul 2001 de Letonia, cu o crestere economica de sapte procente. Rolurile se vor inversa in anul 2002, cand Romania ar putea cunoaste o majorare a PIB de 4,6%, cea mai ridicata din regiune, in cazul Letoniei aceasta urmand sa coboare la 4,5%.

In ceea ce priveste inflatia, FMI preconizeaza ca in Romania rata anuala va fi, in acest an, de 34,1%, pentru ca in 2002, aceasta sa scada la 25,9%. O imbunatatire se prefigureaza si la nivelul deficitului de cont curent, estimat in 2001 la sase procente din PIB, respectiv la 5,6% din Produsul Intern Brut in anul urmator.

Bulgaria, statul asemanat adesea cu Romania in cursa pentru integrarea in Uniunea Europeana, va avea, in anul in curs, o rata de crestere economica de 4,5%, pentru ca anul viitor Produsul Intern Brut al tarii sa urce cu 3,8%. Rata anuala a inflatiei estimata de FMI in cazul Bulgariei este de 7,2% in anul curent si de 4,2%, in 2002, in timp ce deficitul de cont curent va cobori de la 7,1% la 5,7% din PIB, in acelasi interval de timp.

Cele mai slabe performante economice in randul statelor candidate sunt previzionate de FMI in cazul Turciei, cu o scadere a activitatii economice de 6,1%, in acest an, urmata, in 2002, de o crestere a PIB de 4,1%. Rata anuala a inflatiei in aceasta tara ar putea insa scadea de la 53,9% la 46,4%, in timp ce, in privinta balantei contului curent, FMI preconizeaza, pentru acest an, un excedent de 1,6%, iar pentru anul viitor un deficit de 1,4%.

Rate ridicate de crestere economica vor mai inregistra, in acest an, Estonia, cu 4,5%, Lituania, cu 3,9%, si Ungaria, cu 3,7%. Cehia ar putea cunoaste o majorare a Produsului Intern Brut de 3,3%, in timp ce economia poloneza ar putea creste cu numai 1,5%. Daca, din punctul de vedere al inflatiei, FMI considera ca presiunile vor fi mai ridicate in Ungaria si in Romania, din perspectiva deficitului de cont curent, raportul atrage atentia autoritatilor de la Budapesta si Varsovia, considerand ca economia ungara si cea poloneza sunt extrem de vulnerabile in acest sens.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.