Proiectul de lege privind Fondul National de Investitii, aprobat in sedinta de Guvern de joi, nu presupune despagubiri si se limiteaza doar la acordarea unui ajutor financiar unei paturi sociale foarte sarace, persoane care au investit sume mici si au un nivel de trai foarte scazut, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Oficiului pentru Recuperarea Creantelor Bancare (ORCB), Ionel Blanculescu.
Daca Parlamentul va aproba in regim de urgenta acest proiect de lege, cei indreptatiti sa primeasca acest ajutor vor intra in posesia banilor in maximum 120 de zile, a precizat Blanculescu.
Executivul a adoptat, in sedinta de joi, un proiect de lege privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre Fondul National de Investitii, care prevede acordarea unui ajutor de cel mult 10 milioane de lei pentru fiecare persoana, in cazul in care venitul mediu lunar al familiei nu depaseste un milion de lei.
-Guvernul a decis sa implice ORCB din punct de vedere tehnic, pentru ca suntem o institutie a statului cu regim de banca si s-a considerat ca avem specialisti capabili sa ofere solutii acceptabile. Intreaga operatiune, pornind de la primirea cererilor de ajutor social si pana la plata efectiva, se va realiza prin intermediul bancii cu care noi lucram, adica Banca Comerciala Romana. Acest ajutor social se va constitui exclusiv din surse extrabugetare-, a precizat Blanculescu.
Sursele acordarii acestui ajutor vor proveni din contributii ale societatilor cu capital de stat, din fondul de rezerva propriu, din dobanzi incasate pentru plasamentele financiare inca in vigoare ale FNI, din donatii ale diverselor persoane fizice sau juridice, precum si din alte surse extrabugetare.
Un alt punct important al proiectului de lege este delimitarea responsabilitatilor CEC prin subrogarea catre ORCB a tuturor drepturilor si obligatiilor pe care aceasta institutie le are in cazul FNI. Prin aceasta subrogare statul nu evita eventualele responsabilitati care ar putea fi decise de justitie pentru ca ORCB este tot o institutie a statului.
Proiectul prevede, de asemenea, consultarea investitorilor FNI privind viitorul Fondului si propune trei variante: transformarea FNI intr-un fond cu capital de risc administrat de o companie internationala desemnata prin licitatie, sub stricta supraveghere a ORCB, mentinerea mai departe a acestui fond sau lichidarea acestuia. In acest sens, in urmatoarele doua luni se va realiza un audit financiar al FNI de catre un consultant international desemnat pe baza de licitatie. Blanculescu apreciaza ca, prin lichidarea FNI, suma maxima care ar putea fi recuperata este de aproximativ 100 miliarde de lei.
Dupa publicarea legii, ORCB va trimite aceste propuneri, cel mai probabil prin mandat postal, tuturor membrilor investitori ai FNI care se vor pronunta asupra variantei alese. Pentru aceasta operatiune, ORCB ar urma sa primeasca un fond in valoare de 500 milioane de lei.
Home Economic-Financiar Fondul National de Investitii va fi supus unui audit financiar international