Home Economic-Financiar Fondul Propietatea forteaza barierele legii

Fondul Propietatea forteaza barierele legii

DISTRIBUIŢI

Haos total la Fondul Proprietatea. Presedintele Consiliului de Supraveghere, Alexandru Paunescu, a sustinut ieri ca proiectul de modificare a legislatiei privind Fondul Proprietatea (FP) a fost transmis la guvern si va fi aprobat prin ordonanta de urgenta, scopul principal fiind autorizarea de catre CNVM si listarea cat mai rapida pe piata de capital.

Opozitia a atras insa atentia ca guvernul ar incalca flagrant Constitutia daca ar emite aceasta ordonanta in timpul vacantei parlamentare. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, apreciaza ca este -cel putin stranie ideea guvernului de a emite o ordonanta de urgenta pentru listarea pe bursa a acestui fond, stiind foarte bine ca aceasta masura prin care se aduc modificari functionale unei institutii nu se poate face prin ordonanta de urgenta-.

Pe de alta parte insa, presedintele Comisiei buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, ne-a declarat ca decizia de a emite o ordonanta in vederea urgentarii procedurilor de listare la bursa a fondului a fost inclusa in abilitarea guvernului de a emite ordonante de urgenta pe timpul vacantei parlamentare, promulgata si de presedintele Traian Basescu la inceputul lunii iulie. Argumentul senatorului este ca textul ordonantei nu aduce nici un fel de modificare functionalitatii fondului, ci doar procedurilor de ordin tehnic. Realitatile functionarii pietei de capital combat insa motivatia sa, intrucat multe dintre societatile din portofoliul FP nu sunt listate inca la bursa.

Eroare de traducere?

In ceea ce priveste decizia CEDO din 20 iulie, prin care o familie din Romania a primit castig de cauza intrucat a considerat ca actiunile la FP nu compenseaza valoarea imobilului confiscat de comunisti, Paunescu sustine ca a fost tratata o speta distincta, iar hotararea finala nu trebuie generalizata la toata activitatea FP: -Greseala a aparut in traducerea comunicatului de presa al CEDO de catre o agentie de presa. Curtea se referea exclusiv la faptul ca fondul nu este listat la bursa-. Insa negura care persista in ceea ce priveste viitorul fondului si eficienta sa intaresc si generalizeaza ideea precedentului creat de CEDO, ca participatiile sunt incompatibile si disproportionale cu valoarea bunului pierdut.


Lipsa de experienta

Ineficienta viitoarei functionalitati a fondului este previzibila si prin prisma lipsei de experienta a noului presedinte, teleportat din curtea BNR intr-un fotoliu inalt. Desi au trecut aproape trei luni de la numirea in fruntea FP, prezenta lui publica a fost mai mult decat discreta, institutia pe care o conduce fiind mereu acuzata de transparenta a fondului. Nici conferinta de presa organizata ieri nu a adus nimic nou sub soare, reprezentantii presei primind din nou refuzuri la intrebari care ar fi putut aduce Proprietatea intr-o lumina mai favorabila. Mega-SIF-ul Proprietatea ramane insa in atentia presei si opiniei publice, cu voia sau fara voia unor conducatori vremelnici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.