Home Economic-Financiar Fonduri PHARE de 900.000 de euro pentru ARCE

Fonduri PHARE de 900.000 de euro pentru ARCE

DISTRIBUIŢI

Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) isi va mari, in curand, capacitatea teritoriala, in urma obtinerii unui fond PHARE in valoare de 900.000 de euro, a precizat, ieri, Mihai Marius Voronca, presedintele ARCE. -ARCE a beneficiat inca din 1999 de Programul PHARE. Acum, finantarea nerambursabila vine intr-un moment in care ARCE isi extinde capacitatea administrativa. De altfel, Ministerul Economiei si Comertului a inaintat propunerea ca personalul filialelor nou-infiintate sa fie instruit tot din aceste fonduri, astfel incat sumele necesare sa nu fie cheltuite din bugetul de stat-, a precizat Voronca.

ARCE a inceput, de asemenea, sa efectueze controale in teritoriu, la agentii economici care comercializeaza aparatura electrica si la marii consumatori energetici, pentru monitorizarea respectarii legislatiei in domeniu. Astfel, pana in iulie 2004, Agentia a realizat 432 de actiuni de control (dintr-un total de 464 de agenti economici identificati ca furnizori de produse electrice). Dintre controalele ARCE, 239 au fost realizate in comun cu OJPC, iar 193 au fost inopinate, soldandu-se cu 155 de avertismente si opriri temporare de la comercializare si 124 de amenzi, totalizand 475 milioane de lei. -Este foarte important sa educam populatia in privinta conservarii energiei. Acordarea masiva a creditelor de consum a dus la o adevarata explozie a achizitiilor de aparatura electrocasnica. Trebuie sa popularizam insa conceptul clasei de consum A+-, a precizat presedintele ARCE.

ARCE a efectuat controale si la marii consumatori de energie, pentru a monitoriza respectarea Legii 199/2000. -Exista multa lume care nici macar nu stie ca exista Legea 199, cu atat mai mult ca trebuie sa faca un bilant energetic conform legislatiei in vigoare-, a declarat Voronca.

Presedintele ARCE considera, de asemenea, ca populatia trebuie educata in privinta folosirii de panouri solare sau de instalatii cu care se poate face economie de energie, in timp ce prioritar pentru ARCE este reabilitarea termica a cladirilor, in urma careia s-ar putea conserva 50% din energia consumata.

Actiunea -Rumegus 2000- a avut succes

-Toate cladirile administrative din Romania ar trebui sa aiba panouri solare. De asemenea, in prezent, cam 200.000 de cetateni beneficiaza de incalzire pe rumegus, succesul programului <Rumegus 2000> datorandu-se faptului ca producatorii de mase lemnoase sunt obligati, prin lege, sa depuna rumegusul rezultat la municipalitati-, a afirmat Voronca. Pana in acest an, ARCE nu a putut efectua controalele de rigoare, intrucat legislatia din domeniu a fost creata in perioada 2000-2002, iar situatia Agentiei a fost discutata in 2003 si pusa la punct abia in acest an.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.