Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au investit, în cele cinci luni de activitate, în active cu grad de risc scăzut, iar acțiunile listate la bursă reprezintă sub patru la sută din portofoliul lor investițional, a declarat ieri, președintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Activele nete administrate de aceste fonduri au ajuns la 500 de milioane lei, iar plasamentele au fost efectuate în principal în titluri de stat, depozite bancare, obligațiuni municipale și corporative, a precizat Oancea.
Oficialul CSSPP a afirmat că fondurile de pensii private obligatorii au avut o creștere lentă, dar sănătoasă, iar portofoliul lor este unul conservator, ținând cont se contextul financiar actual.
De asemenea, de anul viitor, contribuția vărsată la aceste fonduri în contul participanților în sistem va fi de 2,5 la sută din salariul brut față de 2% în acest an.
Număr triplu de participanți în 2009
Potrivit președintelui CSSPP, numărul contribuabilor la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) va crește la 400.000 până la finele anului 2009, după ce plafonul de deductibilitate va fi majorat, începând cu anul viitor, de la 200 euro la 400 euro anual.
La finele lunii septembrie, cele nouă fonduri prezente pe piața de profil aveau 125.544 de clienți și active nete de circa 59,6 milioane de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Credem că și evoluția activelor va fi una pe măsură, mai ales că deductibilitatea se aplică și pentru angajator, nu numai pentru angajat", a spus Oancea.
Pe Pilonul III, potrivit legislației, atât angajatorul, cât și angajatul beneficiază, în prezent, de deductibilitate în limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit.
Începând cu 1 ianuarie 2009, atât angajatorul, cât și angajatul vor beneficia de deductibilitate în limita a 400 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit.
Președintele CSSPP a estimat că numărul fondurilor de pensii facultative va avansa de 9 la 12 până la finele anului 2008, tendința de creștere urmând să se mențină și în 2009, când pe piața de profil vor fi peste 15 fonduri de specialitate.