Balanta fondurilor deschise de investitii diversificate si de actiuni s-a echilibrat, ca numar, in luna aprilie a acestui an, prin lansarea a trei noi fonduri: FDI Premio si Star Next (de actiuni) si Star Focus (diversificat). Potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in aceasta perioada, si numarul de organisme de plasament colectiv monetare s-a marit cu un nou fond, in timp ce numarul opcvm din categoria fondurilor de obligatiuni a ramas neschimbat.
Aparitia noilor fonduri diversificate si de actiuni a determinat si cea mai mare crestere a cotei de piata, astfel ca, daca la sfarsitul anului 2005, fondurile monetare detineau peste 50% din piata, la finalul lunii aprilie s-au impus fondurile diversificate, care au ajuns sa detina cea mai mare cota de piata, de peste 38%. Fondurile monetare au coborat pana la 24,7% cota de piata.
Activele nete ale organismelor de plasament colectiv si-au mentinut trendul ascendent si in luna aprilie, insa cu o amplitudine ceva mai mica, de 3,1%. Pe categorii de fonduri insa, aceasta crestere variaza de la – 7,5% la fondurile monetare pana la 9,1% la cele de actiuni. Astfel, la finele lunii aprilie, suma activelor nete opcvm era de 474,1 milioane lei. Daca in luna precedenta fondurile de actiuni s-au impus ca volum de subscrieri si intrari nete de capital, in luna aprilie – cel mai mare volum de subscrieri a fost inregistrat de fondurile de obligatiuni cu peste 9,8 milioane lei. Pe locul secund se afla fondurile diversificate, cu subscrieri de peste 9,6 milioane lei, si cu intrari nete de capital de peste 8,2 milioane lei. Si numarul de investitori a inregistrat pe toata perioada acestui an o crestere constanta, ajungand la finele lunii aprilie la 74.815, in crestere cu peste 5% fata de anul anterior.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 27.04.2025, 10:05:54