Datele furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) releva ca, in martie 2001, valoarea unitara a activului net al fondurilor deschise de investitii administrate de membrii UNOPC a crescut cu 3,2% fata de luna precedenta. Aceasta crestere a depasit atat nivelul inflatiei, care a fost luna trecuta de 2%, cat si devalorizarea leului fata de dolar, care a fost de 1,9%. Pentru sase dintre cele 20 de fonduri din cadrul UNOPC, respectiv Capital Plus, Fondul de Investitii Gelsor, Fondul de Oportunitati Nationale, Fortuna Gold, Stabilo si Fondul Mutual Transilvania, s-au inregistrat cresteri ale valorii titlurilor de participare de peste 3,2% (nivelul mediu calculat pe ansamblul Uniunii). Singurul fond pentru care, luna trecuta, s-a inregistrat scaderea valorii titlului de participare (cu 5,5%, la 50.480 lei) a fost Fortuna Prudent. Recent, Consiliul de Incredere al acestui fond (deschis la inceputul anului 2001 si administrat de Societatea de Investitii Capital Asset Management) a decis incetarea activitatii Fortuna Prudent, ca urmare a retragerii investitorilor, pe motiv ca acesta nu este fezabil. Ca urmare, in perioada 26 martie – 2 aprilie a.c., au fost cereri constante de retragere sau transfer al investitiei, astfel incat, in data de 2 aprilie, au fost rascumparate toate titlurile de participare la Fortuna Gold emise in circulatie, numarul de investitori devenind zero – se arata intr-un comunicat transmis zilele trecute de Capital Asset Management.
In primul trimestru din acest an, titlurile de participare in fondurile mutuale au crescut cu 9,3%, in timp ce inflatia cumulata a fost de 8,1%, iar leul s-a devalorizat fata de dolar cu 6,3%. Numarul de investitori a scazut cu 3,5%, ajungand la 44.720, dar volumul de active din fonduri s-a majorat cu 2,1%, depasind 276,4 miliarde de lei. -Acesta este un semn al cresterii participarii investitorilor mari, in general sofisticati, care au incredere in fondurile deschise. De altfel, in decursul acestui trimestru, valoarea detinuta in medie de un investitor s-a dublat- – se precizeaza intr-un comunicat al UNOPC. Gradul de risc al tuturor fondurilor mutuale s-a mentinut scazut, fapt ce se datoreaza unei structuri de portofoliu monetare, in care titlurile de stat au o pondere de peste 60%. Pe ansamblul UNOPC, structura de portofoliu are un factor de risc de 0,665. Cele mai mari niveluri ale acestui indicator important, care se incadreaza insa la categoria de risc scazut, le au fondurile de investitii Capital Plus (1,824), Fondul Mutual Transilvania (1,593) si Tezaur (1,350). La polul opus s-au situat Fondul National de Acumulare, FDI Galati, Fortuna Prudent (toate trei cu factor de risc 0,000), Fondul de Oportunitati Nationale (0,005) si Active Classic (0,008). De remarcat ca factori de risc sub valoarea medie calculata la nivelul UNOPC s-au inregistrat pentru fondurile: FCE (0,036), Stabilo (0,042) Active Classic si Active Dinamic (0,155), Fortuna Classic (0,256), Fondul de Investitii Gelsor (0,306), Ardaf (0,445) si FIDE (0,549).
Indicele IFM, calculat de Intercapital Invest, s-a apreciat in luna martie cu 2,88% (103,75 puncte), ajungand la 3.701,61 puncte. In primul trimestru din acest an, indicele IFM a crescut cu 9,48%, ceea ce reprezinta o valoare anualizata de 43,6%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane