Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au nevoie de bani ca de aer. Paradoxal insa, desi, in buna parte, acesti bani exista, ei nu pot fi cheltuiti. Accesul IMM la finantarile nerambursabile este dificil, sumele puse la bataie de statul roman, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), dovedindu-se, de multe ori, greu de obtinut. Reprezentantii institutiei pun insa acest fapt pe seama a trei cauze principale. In primul rand, intreprinzatorii ajung greu la informatiile necesare, acestia necunoscand programele prin intermediul carora ar putea beneficia, pentru afacerile lor, de fonduri nerambursabile. Totodata, ei nu au capacitatea de a elabora proiecte viabile sau planuri de afaceri, in baza carora sa primeasca ajutoare financiare, iar nu in ultimul rand, intreprinzatorul nu dispune de sumele necesare pentru contributia proprie la un astfel de proiect. Reprezentantii ANIMMC exclud insa categoric posibilitatile ca procedurile de acces la aceste sume nerambursabile de la stat sa fie complicate sau birocratice, reamintind ca, in sensul informarii permanente a intreprinzatorilor, s-au infiintat, in mai multe zone ale tarii, puncte de lucru, iar altele noi sunt pe punctul de a se naste.
Un exemplu mai mult decat elocvent in acest sens il constituie accesul intreprinzatorilor la programul national multianual de sprijinire a IMM in dezvoltarea exportului. In cazul acestuia, ANIMMC a inregistrat, in primele sase luni ale anului, 261 de cereri de acord de principiu pentru finantare. Dupa evaluarea solicitarilor de finantare, mai putin de jumatate dintre acestea, respectiv 113 cereri, in valoare de 7.657,6 milioane de lei, au primit Notificarea de acord de principiu de finantare, celelalte 138 de cereri primind scrisoare de refuz. ANIMMC a inregistrat, astfel, 40 de cereri de eliberare a Alocatiei Financiare Nerambursabile (AFN) si au fost evaluate 27 de cereri carora li s-a alocat 1.910,9 milioane de lei. Institutia a inregistrat insa si patru cereri de anulare totala sau partiala a Notificarii de acord de principiu pentru finantare.
Proiecte prost intocmite
In acest context e lesne de inteles ca accesul slab la fondurile nerambursabile puse la bataie de ANIMMC pentru IMM nu se datoreaza nici neinformarii, nici incapacitatii intreprinzatorilor de a participa la proiect cu contributia proprie. Din moment ce dosarele acestora au fost respinse, proiectele si planurile de afaceri intocmite nu au fost pe masura cerintelor. Iar exemplele pot continua in acest sens. In ceea ce priveste programul national multianual pentru sustinerea accesului IMM la servicii de instruire si consultanta, pana la jumatatea lunii iunie a.c. au fost inregistrate 309 cereri de acord de principiu de finantare. Dupa evaluarea solicitarilor, doar 190 au primit Notificare de acord de principiu pentru finantare, in valoare de 6.854,3 milioane de lei, 115 primind scrisoare de refuz. De asemenea, au fost inregistrate 96 de cereri de eliberare a alocatiei financiare nerambursabile, din care au fost evaluate 70 (n.r. – 21 de firme au primit refuz de plata) si a fost eliberata suma de 2.183,6 milioane de lei, pentru 43 de beneficiari. Dintre acestia, au fost inregistrate noua cereri de anulare totala sau partiala a Notificarii de acord de principiu pentru finantare.
Asistenta tehnica de 1,8 milioane de euro
In vederea pregatirii IMM pentru integrarea europeana, ANIMMC beneficiaza de asistenta tehnica PHARE, valoarea intregului proiect ridicandu-se la 1,8 milioane de euro. Agentia va elabora, astfel, un studiu privind impactul integrarii asupra IMM, va organiza activitati promotionale, informative si workshopuri regionale, altele decat cele existente in prezent. Concluziile intalnirilor organizate la aceste puncte de lucru sunt, din pacate, aceleasi ca si cele enuntate de reprezentantii ANIMMC. IMM-urile au putine informatii si nu cunosc, din punct de vedere tehnic, pasii necesari aplicarii proiectelor prin intermediul carora pot beneficia de fonduri nerambursabile. Se impune asadar organizarea unor evenimente de promovare in diverse regiuni, in special in zonele cu puternica activitate industriala.
Integrarea va da mari batai de cap
Ca sa fii performant, trebuie sa produci dupa standardele de calitate ale Uniunii Europene. La aceasta concluzie va trebui sa ajunga toti intreprinzatorii care vor sa traiasca si dupa anul 2007. Altfel, vom asista, din nefericire, la tot mai multe falimente ale micilor intreprinzatori care nu vor putea tine pasul cu normele europene si vor inchide obloanele. Cele mai dezvoltate IMM sunt in acest moment in domeniile cele mai avantajoase din punct de vedere economic, respectiv constructii, industria alimentara, textila si pielarie, iar dinamica inmatricularilor la Registrul Comertului arata ca tot mai multe firme sunt infiintate. Numai la finele anului trecut au iesit pe -piata- peste 123.800 de noi societati, fata de 84.000 in 2002, 61.000 in 2001 si 57.000 in 2000. Dar, asa cum bine se stie, nu este greu sa infiintezi o firma, ci sa rezisti cu ea pe piata. Iar selectia va fi una naturala, in momentul in care intreprinzatorii vor fi nevoiti sa indeplineasca anumite conditii, o data cu integrarea Romaniei in UE.