Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost pur si simplu -stearsa- de pe listele de imprumuturi ale programului german de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii (Kreditanstaldt fur Wienderaufbau – KfW), pierzand milioane de marci care ar fi putut fi utilizate pentru sprijinirea IMM-urilor romanesti.
Surprinzator, cel care a renuntat la banii nemtilor, care apoi s-au indreptat spre alte institutii financiar-bancare din Romania, a fost tocmai fostul vicepresedinte al CEC, Niculae Balan. Dupa schimbarea conducerii CEC, in urma cu doua luni, nemtii si-au exprimat intentia de a relua colaborarea cu aceasta institutie, insa numai dupa clarificarea aspectelor legate de statut si dupa adoptarea unui plan clar si realist de dezvoltare a afacerilor, pentru a evita experienta trecuta.
Fonduri neutilizate eficient
In cadrul programului german, CEC a contractat, incepand cu luna iunie 1999, trei contracte de credit a cate un milion de marci fiecare. Totodata, au fost acordate 278 de sub-imprumuturi care au totalizat echivalentul a 5,8 milioane DM, in opt dintre cele 42 de sucursale de care dispune CEC. Tot in cadrul aceluiasi program, au fost perfectionate pentru posturile de consilier de credit 46 de persoane, angajati ai CEC.
La sfarsitul lunii august 2001, inca mai erau de rambursat 130 de credite acordate IMM (71 in DM si 59 in lei), in valoare totala de 1,8 milioane de marci. Aceasta in conditiile in care din luna iulie a anului in curs nu s-a mai acordat nici un astfel de credit. Oricum, s-a constatat fara urma de tagada ca fosta conducere a CEC nu a stiut sa utilizeze eficient fondurile acordate de KfW.
Nu numai renuntarea la finantarea germana a dus la scaderea increderii clientilor CEC in aceasta institutie. In ultimii ani, multi clienti au renuntat la serviciile casei de economii din cauza politicii de credite duse de fostul vicepresedinte Balan, ne-au declarat surse din cadrul institutiei. Din cauza absentei serviciilor financiare solicitate de intreprinderi – conturi in valuta, cecuri, linii de credit, scrisoari de garantie, transferuri internationale – si pe care le putea oferi orice alta banca, numarul clientilor s-a redus de la an la an.
Specialistii in domeniul financiar-bancar au semnalat si durata mare de asteptare care se constata la efectuarea operatiunilor bancare. Ei pun acest lucru, in principal, pe seama -relatiilor slabe intre departamentele de credit si vicepresedintele care a devenit responsabil cu creditele in iulie 2000-, nimeni altul decat acelasi Balan.
O banca in declin
Populatia a inceput si ea sa-si piarda increderea in aceasta institutie bancara. Daca in urma cu cinci ani fondurile depuse de populatie la CEC reprezentau 30% din totalul celor depuse in sistemul bancar, acum procentul a scazut la 22%. Veniturile au avut si ele o curba descendenta, cele obtinute anul trecut reprezentand, in termeni reali, doar 65% comparativ cu cele inregistrate in 1996.
In acelasi timp, creditele acordate de CEC reprezinta numai 6% din totalul activelor sale, fapt care a dus la cresterea dependentei institutiei fata de Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei. La sfarsitul anului 1998, creditele acordate persoanelor fizice si juridice reprezentau 11,9% din totalul activelor, in 1999 au scazut la 7,5%, pentru ca pana la finele anului trecut sa scada la 6,4%.