Sindicalistii de la Intreprinderea de Utilaj Greu (IUG) Hunedoara sunt in razboi deschis cu finantistii hunedoreni. Daca liderul Sindicatului Liber -Utilajul-, Radu Barbulescu, ameninta ca va da in judecata Directia de Finante Hunedoara, pe motiv ca impozitarea salariilor compensatorii este ilegala, finantistii sustin contrariul. Surse din Ministerul Finantelor Publice (MFP) ne-au declarat insa ca toate veniturile sunt impozabile, mai putin tichetele de masa, iar salariile compensatorii pot fi scutite de impozit numai daca au fost acordate in baza Ordonantei 98. -Ordonanta 98 este singura baza legala potrivit careia platile compensatorii pot fi scutite de impozit. Deci, daca nu exista aceasta baza legala potrivit careia se poate depune o plangere in justitie, petitia nu va putea fi rezolvata favorabil-, ne-au precizat sursele amintite.
Angajatii uzinei hunedorene au fost concediati colectiv, iar platile compensatorii le-au fost acordate pe baza prevederilor in acest sens, prezente in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, dupa cum ne-a precizat presedintele Filialei Hunedoara a Confederatiei Sindicale -Cartel Alfa-, Petru Vaidos. Domnia sa considera ca la baza conflictului dintre salariati si Fisc stau interpretarile diferite ale Codului fiscal de catre juristii sindicalistilor, respectiv cei ai Directiei de Finante. -In acest caz, sa lasam justitia sa decida-, a concluzionat liderul sindical.
Totusi, finantistii raman fermi pe pozitie, inducand ideea ca sindicalistii apeleaza la tot felul de tertipuri avocatesti pentru a-si mai umfla buzunarele, neplatind impozit la stat.
Adrese peste adrese
-Eu ma pot duce sa ma plang de un drept care-mi este incalcat, in momentul in care stiu ca acesta imi este conferit de o lege. Dar ei sunt smecheri, citesc din lege ceea ce le convine-, ne-au mai precizat aceleasi surse din MFP.
Desi sindicalistii de la -Utilajul-, din cadrul IUG Hunedoara, au primit un raspuns oficial negativ de la finantistii gorjeni, acestia nu se multumesc si sunt hotarati sa mearga pana in instanta pentru a-si apara drepturile. -Am facut adrese peste adrese, in care am precizat care sunt prevederile legii, articolul 56 din Codul fiscal, aprobat prin Legea 571/2003. Noi am solicitat Directiei Judetene a Finantelor Publice sa ne trimita un punct de vedere in legatura cu impozitarea sau nu a sumelor compensatorii. Raspunsul a fost acela ca salariile compensatorii se impoziteaza-, a declarat liderul de sindicat, Radu Barbulescu, citat de Mediafax. La randul sau, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara sustin ca punctul de vedere al institutiei, privind problema disponibilizatilor de la societatea IUG SA Hunedoara este ca sumele compensatorii de care ei beneficiaza vor fi impozitate. -Am solicitat si Ministerului Finantelor Publice sa ne precizeze punctul de vedere in legatura cu situatia de la IUG. Am primit acelasi raspuns, ca sumele respective vor fi supuse impozitului-, a precizat reprezentatul DGFP Hunedoara.
Conditii exprese prevazute de lege
Finantistii de la Bucuresti recunosc ca platile compensatorii sunt scutite de impozit, insa precizeaza ca acest lucru se face numai in anumite conditii prevazute de lege. -Articolul 56 din Codul fiscal spune, intr-adevar, ca sumele compensatorii sunt neimpozabile, dar cu conditia sa fie acordate in baza legii. Or, ei nu se incadreaza in categoria celor care beneficiaza de prevederile Ordonantei 98, deci nu pot beneficia de prevederile articolului 56, litera j, din Codul fiscal-, ne-au mai decalarat sursele din Ministerul Finantelor.
La societatea hunedoreana s-au facut disponibilizari masive de personal in mai multe etape, salariatii beneficiind de sume compensatorii in valoare de 25% din salariul de baza din luna anterioara concedierii, pentru fiecare an lucrat in intreprindere. -Disponibilizarile de la societatea IUG Hunedoara s-au facut conform contractului colectiv de munca. Nu stim de ce Finantele Publice din judet nu respecta legea. Daca nu se va respecta legea, vom actiona in instanta Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara. Este vorba de banii nostri, de dreptul nostru si nu-si bate nimeni joc de noi. Probabil sunt interese la mijloc, ca noi sa nu ne luam banii care ni se cuvin-, a mai spus dl Barbulescu.
Situatia ramane incereta
Domnia-sa a cerut ajutorul si reprezentantilor Federatiei Nationale Sindicale Metarom, la care este afiliat sindicatul pe care il reprezinta, iar juristii i-ar fi transmis ca legea prevede ca sumele compensatorii acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, potrivit contractului colectiv de munca, nu sunt incluse in veniturile salariale si, prin urmare, nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. Pana sa se pronunte justitia, situatia compensatiilor acordate fostilor angajati hunedoreni ramane incerta.