Companiile de stat din România sunt un soi de rai pe pământ, la care visează orice salariat bugetar sau din companiile private. Presa a scris de-a lungul vremii despre băieții deștepți care, susținuți de proptele politice de rigoare , populează consiliile de administrație și adunările generale ale acționarilor din cadrul companiilor de stat. Prezența lor în aceste poziții este răsplătită cu mii de euro lunar, că doar nu e ușor să mergi la ședințe. Printre acești băieți deștepți bine înșurubați la conducta banilor din companiile statului se află și fostul partener de afaceri al ministrului transporturilor, Dan Șova. Este vorba despre avocatul Radu Cernov, partener în Societatea Civila de Avocați Enescu Panait Pop si Asociații (fosta Sova& Asociații). Numirea lui Cernov în Consiliul de Administrație al Transgaz, la sfârșitul lunii aprilie 2013 a stârnit un val de critici atât în presă cât și la nivelul acționarilor minoritari din cadrul companiei. De ochii presei, Cernov și-a anunțat demisia din cadrul Consiliului de administrație al Transgaz în luna iunie, motivul invocat fiind chiar eliminarea riscului afectării imaginii companiei. O lună mai târziu, fostul partener de afaceri al lui Șova s-a răzgândit, iar în luna iulie 2013, îl regăsim în noul Consiliu de administrație al Transgaz, poziție pe care o ocupă și astăzi, potrivit site-ului companiei. Răzgânditul i-a făcut bine lui Radu Cernov, cel puțin în conturi. Astfel, pe lângă indemnizația fixă de circa 4000 de lei lunar, unii membri ai Consiliului de Administrație ai Transgaz au beneficiat de o serie de bonusuri, mult mai generoase decât indemnizația. Iar printre membrii norocoși ai Consiliului de Administrație care au încasat bonusuri importante, doar pentru șase luni de activitate, se numără desigur și prietenul lui Șova, avocatul Cernov. Cel puțin așa reiese din Raportul Comitetului Consultativ de Nominalizare si Remunerare cu privire la remunerațiile acordate administratorilor si directorilor în 2013, document de care au luat act acționarii companiei pe 28 aprilie, potrivit hotnews.ro. Conform acestui document, de bonusul pentru performanțele la cheltuieli de exploatare si investiții nu au beneficiat toți membrii CA, ci doar trei din cinci: Radu Cernov -locul întâi cu coroniță și cu o sumă pe măsură:183.292 lei, Bogdan Iliescu 158.088 lei si Vlad Neacsu 130.816 lei. La cei peste 180 000 de lei încasați drept bonusuri de către Cernov se adaugă alte câteva zeci de mii de lei din indemnizațiile fixe stabilite la nivelul companiei. Astfel, vechiul proverb ”spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești” ar putea fi rebrenduit sub forma ”spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun câți bani primești” și s-ar potrivi de minune relației Șova-Cernov .
Numele lui Radu Cernov a apărut într-un scandal în presă legat de contractele pe care societatea Sova& Asociatii le-ar fi încheiat cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. Potrivit presei, Agenția Naționala de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un control in urma căruia ar fi constatat ca Șova&Asociații” ar fi obținut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari și Turceni, din județul Gorj, zona de influență a lui Victor Ponta.
Șeful Transgaz a încasat un milion de lei în șase luni
De departe , cel mai norocos angajat la Transgaz este chiar directorul general al companiei, Petru Văduva, numit în această funcție în luna iunie a anului trecut. Pentru doar șase luni de activitate în fruntea Transgaz acesta a încasat un milion de lei potrivit raportului mai sus menționat, citat de hotnews.ro. Conform acestui raport, remunerația fixă a directorului general, Petru Văduva, a fost de 24.224 lei brut lunar. La aceasta sumă se adaugă o remunerația variabilă anuală formată din doua bonusuri: unul de 135.821 lei (net) și altul de 801.272 lei (brut).
„Remunerația anuala variabila este formata din bonusul anual pentru indicatorul de performanta referitor la „EBIDTA”, bonusul anual pentru indicatorul de performanta referitor la cheltuieli de exploatare si indicatorul de performanță referitor la investiții. Bonusul anual pentru indicatorul de performanță referitor la EBIDTA este de 40.000 euro pentru membrul CA care îndeplinește si funcția de director general, de 10.000 euro pentru președintele Consiliului de Administrație si de 8.000 euro pentru fiecare membru din CA”, se arată în raportul Transgaz.
Astfel, punând bonus peste bonus și deasupra indemnizația fixă, directorul general al Transgaz a ajuns să încaseze peste 220 000 de euro în șase luni de activitate.
Ministerul Finantelor controleaza 58,5% din capitalul companiei de stat, iar Fondul Proprietatea detine un pachet de14,9% din capitalul Transgaz. Alti actionari cumuleaza 26,5% din titlurile transportatorului de gaze naturale.