Home Economic-Financiar FPS scoate la iveala privatizarile dubioase

FPS scoate la iveala privatizarile dubioase

DISTRIBUIŢI

Sensibilizata de atentia acordata de presa deznodamantului in afacerea privatizarii frauduloase de la CI-CO SA Bucuresti, soldat cu arestarea a patru persoane din conducerea FPS, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a prezentat ieri verificarile intreprinse de aceasta institutie ca urmare a sesizarilor primite in ultimele patru luni.

In perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, APAPS a primit 1.113 sesizari, majoritatea referindu-se la nereguli in procesul de privatizare. Din totalul acestor sesizari, cele mai multe (347) au fost primite de la Guvern, urmand cele de la Ministerul de Interne (142) si sindicate (68). APAPS a rezolvat 659 dintre aceste sesizari, dintre care 186 numai in luna aprilie.

La finele lunii trecute, se inregistrau restante importante la plata pachetelor de actiuni scoase la privatizare: 1.666.346 dolari pentru Azomures, FECNE SA Bucuresti si Santierul Naval Braila, la care se adauga peste 863 miliarde de lei, pentru 210 societati comerciale care au fost privatizate. In perioada mentionata, APAPS a facut sesizari la Parchet in legatura cu Romline, Iasicon Iasi, Intertrans II SA Lipova.

Administrare dezastruoasa la Romline Constanta

Compania de navigatie maritima Romline SA Constanta mai are in prezent numai opt nave si o macara plutitoare, chiar daca, in urma cu 11 ani, in patrimoniul societatii se aflau 87 de nave maritime, cu un tonaj total de 681.250 mii de tone dw. In intervalul 1990-1997, compania a inchiriat nave in regim time charter sau bare-boat, acumulandu-se o datorie de 239,6 miliarde de lei (14,665 milioane de dolari) fata de Bancorex, creanta pe care o detine in prezent Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (ORCB).

APAPS considera ca acest lucru este cauzat de -contractele incheiate de societate cu diferite persoane fizice sau juridice si includerea in acestea a unor clauze total defavorabile CNM Romline SA, care au generat o mare parte a pierderilor si datoriilor societatii-. Totodata, sustine conducerea APAPS, datoriile companiei constantene au crescut si ca urmare a gajarii navelor in favoarea unor banci romanesti, pentru imprumuturi ai caror beneficiari au fost cei care exploatau efectiv navele respective. Chiar daca sumele ar fi trebuit utilizate pentru dotarea si modernizarea navelor, acest lucru nu s-a intamplat in realitate.

In consecinta, APAPS a sesizat Parchetul Constanta pentru tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de aceste ilegalitati.

Nereguli si la Astra Vagoane Arad

Si in cazul privatizarii societatii Astra Vagoane Arad au fost constatate numeroase nereguli. Astfel, potrivit raportului APAPS, contractul de cesiune a actiunilor intre Xedox Exim SRL si Tristar SRL a fost realizat fara acordul vanzatorului (FPS) si incalcandu-se prevederile contractului de privatizare.

Pe de alta parte, Xedox nu a facut plata integrala a pachetului de actiuni catre FPS, ultima transa fiind achitata de catre alta societate, si anume Atelierele Grivita SA. Explicatia data de raportul APAPS in acest caz capata aspecte hilare: -SC Atelierele Grivita SA, societate cu capital privat, il are ca administrator pe Alexandru Claudiu, posibil sot al lui Alexandru Elena Gabriela, asociat la SC Tristar SRL-.

APAPS confirma acuzatiile lui Ovidiu Grecea

Un alt caz prezentat ieri presei, si anume privatizarile din industria sticlei si ceramicii, confirma exact spusele fostului sef al Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului (DCAG), Ovidiu Grecea. Acesta din urma a lansat acuzatiile in ultimul sau turneu prin tara, in urma afirmatiilor facute atunci premierul Adrian Nastase dispunand demiterea sa.

Si APAPS a constatat ca mai multe societati din domeniu – Stitom SA Tomesti, Somvetra SA Gherla, Stif SA Falticeni, Stipo SA Dorohoi si Stiaz SA Azuga – au trecut in proprietatea aceleiasi persoane, Corneliu Petreanu, -in nume propriu sau prin intermediul societatilor la care este actionar majoritar-. In aceste conditii, conducerea APAPS a sesizat Consiliului Concurentei sa verifice modul de respectare a prevederilor legale referitoare la concentrarea economica.

Societati transferate de la APAPS la Ministerul pentru IMM

Printr-un proiect de ordonanta de urgenta initiat de conducerea APAPS, aceasta institutie intentioneaza sa transfere 162 de societati comerciale din domeniul comertului la Ministerul pentru IMM si Cooperatie.

Societatile respective, la care statul detine intre 5 si 50% din totalul actiunilor, vor fi privatizate de catre acest minister. Alte 80 de societati comerciale, cu capital social de pana la trei milioane de lei, vor fi transferate la Ministerul Administratiei Publice Locale, tot in vederea privatizarii.

Pe de alta parte, vicepresedintele APAPS, Marian Lazar, a anuntat ca pana la finele lunii in curs vor fi scoase la vanzare pe piata de capital actiunile societatilor la care statul mai detine o cota reziduala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.