Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune că este puțin probabil ca o bancă din România să cadă, arătând că deși unele instituții de credit au transferat bani în afara țării, altele au adus capital, astfel că în ansamblu poziția sistemului bancar rămâne una echilibrată.
Întrebat dacă acordul cu instituțiile internaționale este suficient pentru situația în care o bancă din România ar da faliment, Franks a afirmat că un astfel de scenariu este puțin probabil, iar dacă totuși s-ar întâmpla, suma disponibilă din acord ar putea crește în foarte scurt timp.
„Există riscuri (…) dar nu, scenariul pe care l-ai descris nu are o probabilitate mare. Dacă ne-am afla într-o problemă severă, este posibil să extindem valoarea aranjamentului stand-by într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu aprobarea boardului. Acest lucru a mai fost făcut și în alte țări“, a declarat Franks, citat de Mediafax.
În ceea ce privește riscul ca băncile străine să-și retragă finanțările din România în perioada următoare, oficialul FMI a arătat că, într-adevăr, unele bănci au redus expunerile pe România, însă altele au majorat-o, astfel că impactul a fost relativ neutru.
„În ceea ce privește rata rezervelor minime obligatorii, sfătuim banca centrală să nu le reducă acum. De ce? Pentru că acele rezerve minimme obligatorii asigură unul dintre cele mai importante buffere împotriva unor viitoare probleme în sistemul financiar“, a spus Franks.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane