In urma controalelor efectuate in primul semestru al acestui an de inspectorii fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la anumite societati comerciale din domeniul gestionarii si valorificarii deseurilor industriale reciclabile, s-a descoperit ca bugetul a fost fraudat cu 198,4 miliarde de lei. -Practica fraudarii bugetului de stat prin intermediul societatilor comerciale din categoria <firmelor fantoma> este frecvent folosita in scopul imbogatirii rapide (eventual, dintr-o singura inginerie evazionista), cu sume foarte mari, prin asa-zise <tunuri financiare>-, precizeaza ANAF. Aproape jumatate din suma descoperita, respectiv 102,9 miliarde de lei, reprezinta diferente de impozite, taxe si contributii, iar 61,1 miliarde de lei provin din dobanzile si penalitatile aferente sumelor datorate catre stat. In urma confiscarii bunurilor de la diverse societati care -activeaza- in acest domeniu, au fost stabilite, de asemenea, sume suplimentare in valoare de peste 31 miliarde de lei, iar din amenzi s-au incasat alte 2,6 miliarde de lei.
Facturi neinregistrate in valoare de 10,7 miliarde de lei
Metodele folosite de evazionisti sunt pe cat de diverse, pe atat de -eficiente-, in privinta gaurilor date la bugetul statului.
Doar intr-un singur caz descoperit de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prejudiciul adus statului a fost de aproximativ sapte miliarde de lei. Este vorba de societatea comerciala Themiris Metal SRL Galati, avand ca obiect principal de activitate comertul cu produse siderurgice, care a emis catre SC Feroplast Iasi, in perioada noiembrie 2000-noiembrie 2001, 44 de facturi fiscale in valoare de 10,7 miliarde de lei, fara a le inregistra in evidenta contabila. Apeland la aceeasi practica, asociatul firmei SC Vestic SRL Slatina, Barbu Ilie, a vandut pe baza de facturi fiscale, in perioada mai 2003-martie 2004, lingouri de aluminiu in valoare de 24,6 miliarde de lei. Contribuabilul nu a depus insa in perioada amintita declaratiile de impozite si taxe, deconturile de TVA, raportarile semestriale sau situatiile financiare anuale. In urma acestor practici evazioniste, statul a fost prejudiciat cu peste 5,5 miliarde de lei.
Chitante si facturi false
Administratorul unei alte firme, SC Neferom SRL din Sibiu, Mihai Gheorghe, achizitiona deseuri metalice de la diverse persoane fizice, iar pentru ca afacerile sa para legale, acesta folosea facturi si chitante false. Astfel, in perioada 2001-2003, administratorul a completat si inregistrat in contabilitate 12 facturi fiscale false de aprovizionare, in valoare de 9,9 miliarde de lei, cu numele unor societati fantoma. In realitate, societatea achizitionase deseuri de la persoane fizice, pentru care a platit in numerar diferite preturi care nu contineau, desigur, TVA. Astfel, societatea nu a platit bugetului 3,8 miliarde de lei.