Concesionarea izvoarelor de ape minerale este in continuare miza unui conflict de proportii intre Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) si imbuteliatorii privati. Batalia concesionarilor dureaza de mai bine de trei ani, varful de lance al imbuteliatorilor fiind Jean Valvis, presedintele Organizatiei Patronale Apemin (OPA) si principal actionar al societatii Dorna Apemin (26,1%), in tabara caruia s-a mai angrenat si Fokion Fotiadis, fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Protejata de doua legi organice, Legea Minelor si Legea privind regimul concesiunilor, SNAM este concedentul consfintit a 14% din resursele de ape minerale nationale. Intre atributiile prevazute in statutul SNAM se regasesc explorarea si exploatarea izvoarelor, urmate de vanzarea apei minerale catre imbuteliatori (actualmente, la 44 lei/litru). Numai ca esential pentru un agent economic care se ocupa cu imbutelierea apelor minerale este sa detina si exploatarea izvorului sau izvoarelor, moment in care dimensiunea afacerii creste considerabil, atat din punctul de vedere al exploatarii izvoarelor, cat mai ales al pozitiei detinute la negocierea contractelor comerciale sau financiare. Mai ales cand te confrunti cu problema datoriilor restante la buget, Dorna Apemin, de exemplu, avand – se spune -, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, circa 10 miliarde de lei plati restante la asigurari sociale si tot cam atat impozite si taxe neplatite la termenul stabilit la bugetul de stat. Tocmai de aceea, SNAM este tinta unui lobby deosebit de consistent, menit sa determine statul sa atribuie imbuteliatorilor privati licentele de concesiune aflate la SNAM, chiar daca intre dorinta si realizarea acesteia stau doua legi si o hotarare judecatoreasca definitiva.
Delegatia Comisiei Europene a facut lobby
Presiuni in favoarea imbuteliatorilor
Elocventa in acest sens este scrisoarea trimisa de Jean Valvis celorlalti producatori, la sfarsitul anului 1998, in care, in spatele urarilor de sanatate, fericire si prosperitate se ascundea apropierea triumfului: -In ultimele zile, s-au concretizat multe puncte in favoarea noastra si la Guvern, si la Ministerul Industriilor si Comertului, si la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Imi permiteti, va rog, sa nu intru in detalii, pentru a pastra eficienta demersurilor mele. (…) Referitor la contractele pe care le avem cu SNAM, conducerea Organizatiei Patronale propune intocmirea unui act aditional (…) ale carui puncte esentiale sunt: durata valabila numai pana la concesiunea izvoarelor (…)-. Nu a fost sa fie astfel, chiar daca in lupta a fost aruncata eterna sperietoare a ultimilor ani: Europa. Nu era tocmai un lucru nou, stiut fiind faptul ca, de exemplu, fostul sef al Misiunii FMI, Emanuel Zervoudakis, a facut presiuni, cu succes, pentru eliminarea reducerii accizului in cazul folosirii de tutun romanesc la fabricarea tigaretelor. De data aceasta insa, nu FMI, ci insasi Delegatia Comisiei Europene in Romania s-a aruncat in lupta. Fokion Fotiadis, personal, a trimis o scrisoare adresata primului ministru Radu Vasile si in atentia OPA: -Multe societati implicate in procesarea, imbutelierea si comercializarea apei minerale au facut investitii semnificative pentru a-si dezvolta afacerea, dar acum sunt in pericol de a fi lipsiti de obiectul lor, in acelasi timp nedandu-li-se nici macar sansa de a obtine licente de concesiune. (…) Se va induce un semnal descurajator pentru investitorii straini, ce vor fi influentati negativ… In speranta ca o analiza serioasa a problemei concesionarii licentelor pentru exploatarea apelor minerale va fi facuta cu intelegerea cuvenita pentru implicatiile oricarei decizii, in termeni compatibili cu Acordul Uniunii Europene si cu ?çacquis-ul comunitarČ, va raman…-. Scrisoarea a fost prompt exploatata de OPA, intr-un memorandum adresat Guvernului, sub semnatura lui Jean Valvis, mentionandu-se: -In ciuda argumentelor bugetare concrete in beneficiul veniturilor statului si in ciuda -acquis-ului comunitar- in materie, transmis direct primului ministru, domnul Radu Vasile, de catre Delegatia Comisiei Europene in Romania, Ministerul Industriei si Comertului a creat un monopol al surselor de apa minerala, prin promovarea concesiunii tuturor surselor, astazi exploatate numai in beneficiul SNAM-.
-Armonizarea- cu demersurile lui Fotiadis – incalcarea legii
Ce nu s-a stiut sau s-a ocolit cu discretie, atat in demersurile OPA, cat si in scrisoarea lui Fokion Fotiadis, a fost tocmai Legea privind regimul concesiunilor (lege organica), unde se stipuleaza: -Bunurile proprietate publica ori privata a statului, judetului, orasului sau comunei, precum si activitatile si serviciile publice de interes national sau local se atribuie direct, printr-un contract de concesiune, societatilor comerciale sau companiilor nationale ori societatilor nationale, infiintate prin reorganizarea regiilor autonome care au avut in administrare aceste bunuri, activitati ori servicii-, prevedere care indica in mod clar dreptul SNAM de a detine licentele de concesiune.
Se pune intrebarea de ce aceasta inversunare pentru obtinerea licentelor, avand in vedere ca aproape jumatate din potentialul hidromineral neexploatat al Romaniei este reprezentat de apele minerale, textul legii prezentat mai sus referindu-se la bunurile deja existente, pentru cele neexploatate statul roman acordand licente de explorare si exploatare investitorilor privati, inclusiv concesiunea pe 20 de ani asupra sursei de apa. Cererea este insa mica, investitia – mare, de ordinul milioanelor de dolari, iar rezultatul – nesigur, acesta cuprinzand riscul ca in perimetrul in care se foreaza, izvorul prospectat sa nu fie de apa minerala sau ca apa sa nu fie adecvata consumului, fara a neglija cheltuielile de promovare si de impunere pe piata a unei marci, printre cele de traditie.
Redeventa zero?
Unul dintre argumentele aduse de imbuteliatori, in sprijinul solicitarii de obtinere a licentelor de concesiune, este cel al cresterii veniturilor bugetare prin plata redeventelor. Argument la care specialistii din Ministerul Industriilor si Agentia Nationala a Resurselor Minerale dau din umeri neincrezatori. Ei spun ca, daca s-ar trece peste prevederile din Legea Concesiunilor si s-ar acorda licentele direct fabricilor imbuteliatoare, plata redeventei ar deveni in timp indoielnica. Potrivit Legii Minelor, redeventa este -plata catre stat, raportata la valoarea productiei miniere, obtinuta de titular, reprezentand compensarea scaderii rezervelor de resurse minerale-. Or, rezervele de ape minerale sunt regenerabile, caz in care cuantumul redeventei sau chiar plata acesteia devin indoielnice, daca nu litigioase.