Home Economic-Financiar Fundatiile si asociatiile incep batalia pentru fonduri de la buget

Fundatiile si asociatiile incep batalia pentru fonduri de la buget

DISTRIBUIŢI

In urma publicarii in Monitorul Oficial, partea I, nr. 451 din 27/05/2005, a Ordinului nr. 293 din 12/05/2005 (emis de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarie Comunala), asociatiile, fundatiile si federatiile vor incepe o batalie dura spre a fi recunoscute ca fiind -de utilitate publica-. Motivul este unul extrem de simplu: accesul la fonduri publice, adica de la bugetul de stat, prin intermediul bugetelor ministerelor sau ale altor organisme ale administratiei publice centrale, in a caror sfera de competenta isi desfasoara activitatea, precum si de la bugetele locale. Or, sumele in discutie sunt importante si se va dovedi ca batalia chiar a meritat.


Dar nu orice fundatie, federatie sau asociatie poate indeplini criteriile din noul act normativ, pentru a obtine avizul final, din cauza existentei unor conditii speciale.

Restrictii pentru fundatiile cu caracter politic sau sindical

In primul rand, activitatea asociatiei sau fundatiei trebuie sa urmareasca unul sau mai multe dintre urmatoarele obiective: protejarea interesului utilizatorilor; promovarea egalitatii de tratament pentru toti operatorii de servicii publice de gospodarie comunala; sa militeze pentru promovarea parteneriatelor public-private si asocierii intercomunale; sa promoveze eficienta economica si mecanismele economiei de piata, precum si crearea si asigurarea unui mediu concurential si stimularea patrunderii capitalului privat in sfera serviciilor publice de gospodarie comunala si sa promoveze si sa sustina initiative privind pregatirea profesionala a personalului. Federatiile care solicita recunoasterea ca fiind de utilitate publica trebuie sa faca dovada ca cel putin doua treimi din numarul asociatiilor si fundatiilor care le alcatuiesc sunt, de asemenea, de utilitate publica. Va fi exclusa din start orice entitate care are in statut mentionate activitati cu caracter sindical ori politic, sau din categoria celor care sunt contrare normelor de pastrare a ordinii publice sau incalca bunele moravuri.

In al doilea rand, trebuie sa dovedeasca faptul ca a desfasurat, cel putin in ultimii ani trei ani, activitati in interes comunitar sau de interes general, ca si-a realizat majoritatea obiectivelor stabilite sau ca valoarea activului patrimonial, pe fiecare dintre cei trei ani anteriori, este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.

In al treilea rand, din raportul de activitate, intocmit conform unui model dintr-o anexa a actului normativ, trebuie sa rezulte ca entitatea in cauza a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe sau proiecte specifice scopului, raport insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii trei ani, anteriori datei depunerii cererii.

Certificat fiscal de -buna purtare-

De asemenea, organizatia in cauza, printre alte documente, va trebui sa prezinte: certificate constatatoare privind indeplinirea obligatiilor exigibile de plata a impozitelor si taxelor catre stat, inclusiv a celor locale, precum si a contributiilor pentru asigurarile sociale de stat, asigurarile sociale de sanatate, asigurarile de somaj; o dovada privind bonitatea, emisa de banca la care are deschis contul, si ultimul extras de cont bancar; organigrama; raportul comisiei de cenzori pe ultimii trei ani sau documentele care atesta parteneriatul cu alte asociatii, fundatii, institutii publice.

Hotaratoare este si declaratia pe propria raspundere a presedintelui, prin care trebuie sa garanteze pentru veridicitatea documentelor depuse, dar in care trebuie obligatoriu sa precizeze ca organizatia nu a desfasurat activitati ilicite, contrare ordinii publice ori bunelor moravuri, sau ca nu are sume neachitate la scadenta catre persoane fizice sau juridice.

In cazul in care se constata indeplinirea tuturor conditiilor si criteriilor prevazute in actul normativ, in termen de 60 de zile de la primirea cererii, Directia juridica si metodologie inainteaza presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala propunerea pentru recunoasterea statutului de utilitate publica, care va fi transmisa, potrivit legii, guvernului. Daca se constata neindeplinirea conditiilor legale si a criteriilor specifice, persoanelor juridice solicitante li se va da un raspuns motivat, in termen de 30 de zile de la data luarii deciziei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.