Aprobarea de catre executiv a mecanismului propus de Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) pentru plata de catre societatile aflate in administrare speciala a furnizorilor de utilitati reprezinta, de fapt, o noua incercare de a scoate din impasul financiar cu care se confrunta aceste unitati aflate in programul de privatizare. Astfel, conform initiativei APAPS, societatile aflate in programul de privatizare vor fi obligate sa plateasca consumul curent de energie si gaze naturale si 2% din valoarea facturii, in contul datoriei. Noua modalitate de rambursare a datoriilor inregistrate catre societatile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale va conduce la diminuarea volumului incasarilor acestora si la un ritm incetinit de recuperare a creantelor, in conditiile in care atat Electrica, cat si Distrigaz Sud si Nord sunt monitorizate de FMI. Directorul general al Distrigaz Sud, desi recunoaste ca prin noul mecanism incasarile lunare se vor diminua, sustine ca nu vor fi probleme daca si FMI va tine cont de aceasta modalitate de plata cand se va face bilantul incasarilor. Directorul general al Electrica, dl Silviu Lucian Boghiu, s-a declarat multumit de faptul ca APAPS a inteles necesitatea platii macar a consumului curent de energie electrica.
O buna parte din societatile aflate in administrare speciala se numara printre principalii 20 de datornici la plata energiei si a gazelor naturale, facandu-si practic o traditie din neplata facturilor furnizorilor de utilitati. Printre acestea se numara Siderurgica Hunedoara, Industria Sarmei Campia Turzii, Turnu SA-Turnu Magurele, Tractorul Brasov.
Ramane de vazut daca societatile ce vor intra in acest sistem de plata vor intelege ca decizia executivului nu reprezinta o noua oportunitate de a mai amana plata datoriilor la gaze si energie. Deja, in cursul zilei de ieri, Electrica a primit solicitari de incheiere a noi grafice de reesalonare.
Guvernul a aprobat in sedinta din aceasta saptamana propunerea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) prin care societatile cu capital majoritar de stat aflate in programul de privatizare vor beneficia de noi reesalonari ale datoriilor catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale. Potrivit actului normativ aprobat de executiv, societatile respective vor achita lunar consumul curent si un procent de 2% din valoarea facturii in contul datoriei. Presedintele APAPS a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca intentioneaza sa propuna guvernului un set de masuri care sa conduca la o ordonare a platilor pe care societatile aflate in administrare trebuie sa le efectueze. -Vom gestiona mai eficient datoriile societatilor catre furnizorii de utilitati Electrica, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Asistam, in ultima vreme, la un atac concertat al creditorilor asupra societatilor comerciale, cu o luna sau doua inainte de privatizare-, a declarat Musetescu.
O noua politica de pasuire a rau-platnicilor?
Desi, la prima vedere, noul mecanism de recuperare a datoriilor inregistrate de societatile aflate in administrare speciala catre furnizorii de utilitati ar trebui sa aiba efecte benefice asupra unitatilor ce urmeaza a fi privatizate, conducand, daca nu la redresarea economica a acestora, macar la o relaxare din punct de vedere al obligatiilor de plata, exista riscul ca o astfel de masura sa induca presiuni la nivelul Electrica si a celor doua distributii de gaze. Nu trebuie uitat ca societatile de distributie a energiei electrice si a gazelor naturale sunt intens monitorizate de FMI, avand stabilite termene riguroase pentru atingerea unor anumite procentaje de incasare a contravalorii facturilor. De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca o mare parte din aceste societati aflate acum in administrare speciala aproape ca si-au facut, de-a lungul anilor, o politica din a nu plati facturile furnizorilor de utilitati. In aceste conditii, nu este exclus ca o astfel de masura sa fie privita de aceste societati din portofoliul APAPS ca pe o noua pasuire la plata datoriilor inregistrate pentru consumul de energie electrica si gaze naturale.
Desi noul mecanism va conduce la diminuarea volumului de incasari, furnizorii de utilitati sustin ca tot e un progres ca macar plata consumului curent este prevazuta ca obligativitate. -Faptul ca APAPS a inteles ca trebuie prevederi clare si explicite in privinta consumului curent de energie electrica e un lucru bun-, ne-a declarat Silviu Lucian Boghiu, director general al Electrica.
Volum redus de incasari, timp mai mare de recuperare
Masura ii dezavantajeaza pe distribuitorii de energie si gaze care in aceste conditii vor avea nevoie de o perioada de timp dubla pentru recuperarea creantelor. Astfel, daca pana in prezent atat Electrica, cat si distributiile de gaze incheiau graficele de reesalonare a datoriilor pe o perioada de maximum 24 de luni, acum plata acestor restante se va realiza pe o perioada de timp mult mai mare. -Daca pana acum datoriile erau esalonate pe o perioada de maximum doi ani, de acum incolo prin aplicarea procentului de 2% la factura curenta va fi nevoie de patru ani pentru recuperarea sumelor-, a declarat directorul de furnizare din cadrul Electrica, dl Ioan Damian. Directorul general al Distrigaz Sud, dl Liviu Duinea, ne-a declarat ca acest nou sistem va conduce la diminuarea volumului de incasari. -Prin esalonarea care se facea pana acum, pe o perioada de maximum doi ani, suma ce trebuia platita lunar in contul datoriei era consistenta. Cu noul sistem vom incasa mai putin. Noroc ca nu sunt decat sapte sau opt agenti economici in situatia aceasta-, a afirmat dl Duinea. Domnia sa a explicat ca nu va fi nici o problema in aplicarea acestui mecanism daca si FMI va tine cont, in momentul in care se face bilantul incasarilor, de modul de plata stabilit pentru societatile aflate in administrare speciala.
20% din creantele Electrica apartin societatilor in administrare speciala
Unitatile aflate in administrare speciala inregistreaza datorii insemnate catre furnizorii de utilitati, in cazul Electrica acestea reprezentand circa 20% din totalul creantelor societatii.
-Electrica are de recuperat circa 14.000 miliarde de lei, din care aproximativ 3.000 miliarde de lei reprezinta datoriile societatilor aflate in administrare speciala-, ne-a explicat dl Ioan Damian. O parte din societatile aflate in administrare speciala figureaza pe listele primilor 20 de debitori la Electrica si Distrigaz Sud. Astfel, printre primii 20 de datornici ai Electrica figureaza societati aflate in administrare speciala precum Siderurgica Hunedoara, care are datorii de 1.704 miliarde de lei, Industria Sarmei Campia Turzii – 326,7 miliarde de lei, combinatul Turnu SA – Turnu Magurele – 277,3 miliarde de lei, Tractorul UTB Brasov – 185,7 miliarde de lei, Chimcomplex Borzesti – 214,3 miliarde de lei, Siderca Calarasi – 89,6 miliarde de lei.
Societatea de distributie a gazelor Distrigaz Sud are, la randul ei, de recuperat creante de 5.200 miliarde de lei. Dintre primii 20 de agenti economici cu datorii la plata gazelor naturale se afla in administrare speciala, conform listei furnizate de APAPS, SC Turnu SA, cu datorii de aproximativ 526 miliarde de lei catre Distrigaz Sud, Nitramonia Fagaras – 372 miliarde de lei, Tractorul Brasov – 53 miliarde de lei.
Conform acordului cu FMI, la sfarsitul lunii martie procentul de incasari al Electrica trebuie sa ajunga la 94% (fata de circa 92% cat este in prezent), iar cel al Distrigaz Sud la 92% (fata de 87- 89% in prezent).